ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Λάδι, μέλι και αυγοτάραχο θα βγάλουν την Ελλάδα από την ύφεση

ΕΚΤΙΜΑ ΤΟ BLOOMBERG

21/05/2014
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καλεί τους μεταποιητές παραδοσιακών τροφίμων και ποτών, από τους παραγωγούς αυγοτάραχου έως τους παραγωγούς μελιού, να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στον μετασχηματισμό της χώρας σε μία εξαγωγική οικονομία, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ικανές να συμβάλουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση είναι οι μεταποιητές παραδοσιακών τροφίμων και ποτών, από τους παραγωγούς αυγοτάραχου έως τους παραγωγούς μελιού, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως οι μεταποιητές πρέπει να ακούσουν τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα στη Μυτιλήνη, δήλωσε πως πρέπει να φθάσουν στο επίπεδο άλλων εξαγωγικών κλάδων, όπως των πετρελαιοειδών, και να συμβάλουν στον μετασχηματισμό της χώρας σε μία εξαγωγική οικονομία.
Περισσότερες ελληνικές εταιρείες τροφίμων πρέπει να επικεντρωθούν στην «επεξεργασία αγροτικής παραγωγής για να φέρουν τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ακόμη, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «το 85% της παραγωγής αντιστοιχεί σήμερα σε 200 μεγάλες εταιρείες, ενώ 17.000 μικρές και μεσαίες εταιρείες έχουν τεράστιες δυνατότητες».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων -που περιλαμβάνουν τρόφιμα, ποτά και φυτικά έλαια- αυξήθηκαν 3,5% σε αξία το 2013, φθάνοντας στα 4,75 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων. Με περίπου το 17% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών υπολείπεται των πετρελαιοειδών και των βιομηχανικών προϊόντων, όπως ο μηχανολογικός εξοπλισμός και τα χημικά προϊόντα.
Ορισμένοι παραγωγοί τροφίμων, όπως η Gaea Products, που παράγει ελαιόλαδο και ψημένες κόκκινες πιπεριές, ξεκίνησαν την επιχείρησή τους εστιάζοντας μόνο στο εξωτερικό, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν τις εξαγωγές για να καλύψουν τη μείωση των πωλήσεων τους στην Ελλάδα.
«Η επιβίωση εξαρτάται από την επιτυχία στις εξαγωγές των καλύτερων προϊόντων της ελληνικής μητέρας γης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άρης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξή του.
Η Gaia διαθέτει το 82% των πωλήσεών της στο εξωτερικό, ενώ οι διεθνείς πωλήσεις της αυξάνονται κατά μέσο όρο 18% ετησίως και η εταιρεία πουλά σε 26 χώρες, μεταξύ των οποίων στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, όπου η εταιρεία κέρδισε τον περασμένο μήνα χρυσό μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου της Νέας Υόρκης.
Την ίδια ώρα, ο Χρήστος Παπαδημητρίου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας CC SA, που παράγει από ξύδι μπαλσάμικο έως μουστάρδα, σημείωσε ότι οι εγχώριες πωλήσεις έχουν επανέλθει στα «προ κρίσης επίπεδα».
Ωστόσο, η εταιρεία σχεδιάζει να μείνει επικεντρωμένη στις ξένες αγορές, όπου οι πωλήσεις τώρα υπερβαίνουν τα έσοδα από την Ελλάδα. «Όλα τα προϊόντα μας έχουν αναπτυχθεί με βασική εστίαση στις ανάγκες των ξένων αγορών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου.
Ο ιδρυτής της Carpo Hellas Κώστας Κοντόπουλος ήταν σίγουρος τον Δεκέμβριο του 2011, στο απόγειο της κρίσης, ότι θα μπορούσε να έχει κέρδη πουλώντας πολυτελή τρόφιμα, όπως αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
«Όλοι είχαν τρομάξει και μου είπαν ότι ήμουν τρελός να ανοίξω μαγαζί στο μέσο μίας τόσο ασταθούς περιόδου» είπε ο κ. Κοντόπουλος, ο οποίος όχι μόνο τα κατάφερε αλλά άνοιξε ένα νέο κατάστημα στην περιοχή του Πικαντίλι στο Λονδίνο πέρυσι, ενώ επεξεργάζεται σχέδια για άνοιγμα στη Ρώμη, το Παρίσι, το Μιλάνο και τη Μέση Ανατολή.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου