ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

5 τρόποι για να απαλλαγείτε φυσικά από τους πονοκεφάλους

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma   " 

Posted: June 9, 2014 at 11:00 am, Last Updated: June 9, 2014 at 12:43 am
15-τρόποι-για-να-απαλλαγείτε-φυσικά-από-τους-πονοκεφάλουςΥπάρχουν πολλά διαφορετικά γεγονότα που μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους – οι ριζικές αλλαγές στην διατροφή, ένα έντονο καθημερινό πρόγραμμα, οι υπερβολικά πολλές ή λίγες ώρες ύπνου, το άγχος, οι πολλές ώρες εργασίας, η παράκαμψη ενός γεύματος ή η χρήση του Η/Υ για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς διαλείμματα. Η κεφαλαλγία – ή πονοκέφαλος – μπορεί να προκαλέσει αφόρητο πόνο και ναυτία.

Δυστυχώς, δεν είναι ευρέος γνωστό πως η συνηθέστερη αιτία του πονοκεφάλου είναι η αφυδάτωση. Υπάρχουν πολλά φάρμακα που διατίθενται στην αγορά που μας βοηθούν να απαλλαγούμε από τον πονοκέφαλο, όλα αυτά όμως έχουν πιθανές παρενέργειες – μπορούν να διαταράξουν τα φυσιολογικά επίπεδα των βακτηρίων του εντέρου και να προκαλέσουν άλλα προβλήματα υγείας. Αντί, λοιπόν, να βασίζεστε σε γρήγορες λύσεις και φάρμακα, δοκιμάστε μερικές από αυτές τις φυσικές θεραπείες – οι οποίες έχουν αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικές ακόμα και για τις χειρότερες περιπτώσεις πονοκεφάλων όπως οι ημικρανίες.

Νερό

Ο πονοκέφαλος ως κατάσταση δεν αποτελεί κάτι κακό, στην ουσία είναι ένα σημάδι που μας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά! Το σώμα μας όμως, δεν δίνει πάντα σαφή μηνύματα για να μας υποδείξει πώς να συμπεριφερθούμε. Όταν το σώμα μας αφυδατώνεται δεν αισθανόμαστε πάντα διψασμένοι, παραδόξως ο πονοκέφαλος είναι ο συνηθέστερος τρόπος για να μας πει το σώμα μας να ενυδατωθεί. Ο μέσος όρος των ενηλίκων στον κόσμο, χρειάζεται δύο έως πέντε λίτρα ημερησίως – ανάλογα με το ύψος, το βάρος και τον τρόπο ζωής του.
Αφού, λοιπόν, ο λόγος που προκαλούνται οι πονοκέφαλοι είναι η αφυδάτωση, τότε μπορείτε εύκολα να απαλλαγείτε από τον πόνο πίνοντας μεγάλη ποσότητα νερού. Το νερό είναι μια πολύ αποτελεσματική και εύκολη θεραπεία για το πρόβλημα των πονοκεφάλων. Πιείτε απλά ένα ποτήρι καθαρό, φιλτραρισμένο νερό αμέσως μετά το πρώτο σημάδι της κεφαλαλγίας και συνεχίστε να πίνετε γουλιές καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Μόλις το σώμα σας ενυδατωθεί ο πόνος θα αρχίσει αυτόματα να υποχωρεί. Όταν υποφέρετε από πονοκέφαλο, ενδείκνυται να αποφεύγετε κάθε είδους ποτό που μπορεί να αφυδατώσει το σώμα σας, και ειδικότερα τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη.

Μασάζ στον αυχένα, και τους λοβούς των αυτιών

Κάνοντας ένα ελαφρύ μασάζ μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας από τον πόνο, ενώ βελτιώνει στην κυκλοφορία του αίματος και ανακουφίζει από την ένταση που προκαλεί ο πονοκέφαλος. Για ένα απλό μασάζ, πιέστε απαλά με τα δάχτυλα σας την περιοχή των κροτάφων σας και κάντε αργές κυκλικές κινήσεις.
Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε και αυτές τις πιο σύνθετες τεχνικές:
• Κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Μπείτε στο ντους και περιποιηθείτε τον εαυτό σας κάνοντας ένα χαλαρωτικό μασάζ καθώς πλένετε τα μαλλιά σας. Για μια πιο στεγνή εκδοχή, ρίξτε λίγο λάδι καρύδας ή argan στα δάχτυλα σας και κάντε ένα απαλό μασάζ.
• Βρείτε δύο μπαλάκια του τένις και τοποθετείστε τα σε μια κάλτσα. Ξαπλώστε σε μια επίπεδη επιφάνεια και τοποθετείστε την κάλτσα με τις μπάλες ακριβώς κάτω από την βάση του κρανίου – στο ινιακό οστό – και χαλαρώστε. Μπορεί να αισθανθείτε κάποια πίεση ή δυσφορία αρχικά η οποία στην συνέχεια θα εξαφανιστεί.
• Ζητήστε από κάποιον να σας κάνει μασάζ στον αυχένα και την πλάτη και αν επιθυμείτε επικεντρωθείτε στην ινιακή περιοχή . Ένα απλό άγγιγμα ενός ανθρώπου που νοιάζεται για σας μπορεί να ανακουφίσει αμέσως την ένταση.
• Κάνοντας μασάζ απαλά στην μύτη σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τους πόνους της ημικρανίας.
• Πιέστε ελαφρά το μαλακό σημείο του χεριού σας ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρά σας – τα νεύρα στο σημείο αυτό αναγκάζουν τα αγγεία του μετώπου σας να συσταλούν.
• Πιέστε σταθερά και στα δύο χέρια το σημείο που συναντώνται τα οστά του δείκτη και του αντίχειρα. Είναι προτιμότερο να μην το κάνετε μόνοι σας , διότι είναι πιο ευεργετικό όταν το σημείο πιέζεται και στα δύο χέρι ταυτόχρονα. Εάν αυτό όμως δεν είναι δυνατόν, κάντε μασάζ στο ένα χέρι για πέντε λεπτά και στην συνέχεια κάντε στο άλλο.

Πάγος

Χρησιμοποιείστε κομπρέσες με πάγο στο μέτωπό σας για να απαλλαγείτε γρήγορα από τον πονοκέφαλο. Εφαρμόστε ένα κρυωμένο σε πάγο πανί για δέκα λεπτά στο μέτωπό σας, αφήστε δέκα λεπτά να περάσουν και επαναλάβετε μέχρι να αισθανθείτε ανακούφιση. Αντί και κομπρέσα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σακούλα με κατεψυγμένα λαχανικά. Τοποθετώντας κρύα επιθέματα στο μέτωπό σας και μουδιάζοντας την περιοχή αυτή, προκαλείτε την συρρίκνωση των αγγείων της και την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και με τον τρόπο αυτό ανακουφίζεστε από τον πόνο. Η συγκεκριμένη θεραπεία λειτουργεί σε πονοκεφάλους που προκαλούνται από στρες ή ενοχλήσεις τις ρινικής κοιλότητας.

Χαλαρώστε

Οι άνθρωποι όλου του κόσμου έχουν ανακαλύψει και χρησιμοποιούν καθημερινά διάφορα κόλπα έτσι ώστε να αποσπάσουν την προσοχή τους από τον πόνο. Εάν υποφέρετε από πονοκέφαλο αυτήν την στιγμή, μην ανησυχείτε! δεν χρειάζεται να μάθετε κάτι καινούριο – επιμείνετε σε ότι είναι πιο κοντά στον εαυτό σας και σας κάνει να αισθάνεστε άνετα. Οι πιο διάσημες μέθοδοι είναι οι εξής:
• Διαλογισμός
• Προσευχή
• Βαθιές Αναπνοές
• Οραματισμός
• Χαλαρωτική Μουσική
• Απλώς χαλαρώστε, εάν καταφέρετε να κοιμηθείτε θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα.

Ζεστό νερό

Η εφαρμογή θερμότητας στο πίσω μέρος του λαιμού σας μπορεί να βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τον πονοκέφαλο που προκαλείτε από το στρες. Η θερμότητα χαλαρώνει τους μύες της περιοχής και σας απαλλάσσει από τον πόνο. Για τους ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιες κεφαλαλγίες, προτείνουμε να αφιερώσετε δέκα λεπτά στον εαυτό σας για ένα ζεστό ποδόλουτρο πριν πάτε για ύπνο.

Λεμόνι

Το λεμόνι είναι ένα ισχυρό και αποτελεσματικό συστατικό για να απαλλαγείτε από τον πόνο του πονοκεφάλου. Για να μειώσετε την ένταση της κεφαλαλγίας, δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι ζεστό νερό με λίγο χυμό λεμονιού. Αυτή η σπιτική θεραπεία είναι εξαιρετικά ευεργετική για πόνους που προκαλούνται από την ύπαρξη αερίων στο στομάχι. Μια άλλη επιλογή είναι να τοποθετήσετε κρέμα από φλούδα λεμονιού στο μέτωπό σας για άμεση ανακούφιση από τον πόνο. Παράλληλα, μπορείτε να απολαύσετε μια αχνιστή κούπα τσαγιού με γεύση λεμονιού – έως και τέσσερις φορές την ημέρα – το ρόφημα αυτό θα σας βοηθήσει επίσης να απαλλαγείτε από τον πόνο!

Βαλσαμόχορτο

Το βαλσαμόχορτο μπορεί να ληφθεί σε μορφή κάψουλας, δισκίου, ροφήματος ή ακόμα και σε σάντουιτς – η γεύση του είναι πικρή. Τα στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα του βαλσαμόχορτου για την θεραπεία των πονοκεφάλων είναι ασαφή, χρησιμοποιείται όμως εδώ και αιώνες οπότε ίσως αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε. Δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες, αν και ίσως έρθετε αντιμέτωποι με ασυνήθιστη ξηρότητα της γλώσσας, στοματικά έλκη, ναυτία, πεπτικά προβλήματα και φούσκωμα. Η διακοπή χρήσης του βαλσαμόχορτου μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο και πονοκεφάλους.

Αρωματοθεραπεία

Τα παρασκευάσματα που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία ποικίλουν, αυτά που χρησιμοποιούνται όμως πιο συχνά για την θεραπεία της κεφαλαλγίας περιλαμβάνουν αιθέρια έλαια λεβάντας, μαντζουράνας και χαμομηλιού. Χρησιμοποιείστε τα σκευάσματα αυτά για να κάνετε μασάζ στον αυχένα σας, βάλτε μερικές σταγόνες στο νερό ενώ κάνετε μπάνιο ή κάντε εισπνοές. Αναμείξτε πέντε σταγόνες έλαιο δεντρολίβανου, πέντε σταγόνες έλαιο μοσχοκάρυδου και πέντε σταγόνες έλαιο λεβάντας και κάντε μασάζ στον αυχένα και το πάνω μέρος της πλάτης σας.

Τζίντζερ – Πιπερόριζα

Η πιπερόριζα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του πόνου που προκαλούν οι κεφαλαλγίες. Παράλληλα το τζίντζερ βοηθά στην χαλάρωση τον αιμοφόρων αγγείων του κεφαλιού – μειώνει δηλαδή, το πρήξιμο του εγκεφάλου που προκαλείται από τον πονοκέφαλο – και ενεργοποιεί φυσικές οπιούχες ουσίες του εγκεφάλου που ελαφρύνουν τον πόνο που συνδέεται με την κεφαλαλγία που οφείλεται στην ένταση και το στρες. Όταν υποφέρετε από πονοκέφαλο, προτείνουμε να πίνετε ρόφημα τζίντζερ τρείς έως τέσσερις φορές την ημέρα – είναι ωστόσο σημαντικό να το πιείτε αμέσως μετά τα πρώτα σημάδια του πονοκεφάλου έτσι ώστε να μπορεί να δράσει γρήγορα και να μειώσει τον πόνο.

Μήλο

Όταν ξυπνάτε με πονοκέφαλο, μια σπιτική συνταγή για να απαλλαγείτε είναι να φάτε ένα κομμάτι μήλο με λίγο αλάτι συνοδευόμενο από ένα ρόφημα της επιλογής σας. Με την πάροδο του χρόνου θα μπορείτε εύκολα να ανακουφιστείτε από επίμονους πονοκεφάλους. Μπορείτε επίσης να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ξύδι από μήλο γα τον ίδιο λόγο. Γεμίστε ένα μπολ με αχνιστό νερό και προσθέστε τρείς ή τέσσερις κουταλιές της σούπας μηλόξυδο, τοποθετείστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας και κάντε εισπνοές για δέκα ή δεκαπέντε λεπτά. Μία άλλη σπιτική θεραπεία είναι να προσθέσετε λίγο ξύδι μήλου σε ένα ποτήρι νερό και να το πιείτε, επαναλάβετε δύο έως τρείς φορές την ημέρα για να ανακουφιστείτε.

Αμύγδαλο

Τα αμύγδαλα περιέχουν ουσίες που έχουν την ιδιότητα να ανακουφίσουν το σώμα από τον πόνο και να μειώσουν τα συμπτώματα του πονοκεφάλου σε μόλις δέκα με δεκαπέντε λεπτά. Μια χούφτα αμύγδαλα είναι πάντα ένα πρακτικό και αποτελεσματικό υποκατάστατο για κάθε παυσίπονο του εμπορίου.

Πιπέρι Καγιέν

Το πιπέρι Καγιέν διεγείρει την απελευθέρωση ενδορφινών και βοηθά στην ανακούφιση του πονοκεφάλου. Τόσο η κατανάλωση του όσο και η τοπική εφαρμογή του μπορούν να θεραπεύσουν ακόμα και τους χειρότερους πονοκεφάλους.

Μέντα

Η μέντα έχει καταπραϋντικές και χαλαρωτικές ιδιότητες που μπορούν να συμβάλλουν στην θεραπεία των πονοκεφάλων. Φτιάξτε ένα ρόφημα από μέντα και μέλι, προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένης μέντας σε μια κούπα βραστού νερού, σκεπάστε το και αφήστε το να καθίσει και δέκα λεπτά, προσθέστε λίγο μέλι και απολαύστε το. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο για να κάνετε απαλό μασάζ στους κροτάφους, το σαγόνι και τον αυχένα σας και να απαλλαγείτε άμεσα από τον πόνο. Επιπλέον, εισπνέοντας το χαλαρωτικό άρωμα της μέντας σε μορφή ατμού μπορεί να εξαλείψει τα συμπτώματα που μπορεί να επιφέρει ο πονοκέφαλος όπως η ναυτία και ο εμετός.

Λάδι Ευκαλύπτου

Το λάδι ευκαλύπτου έχει αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες. Για να απαλλαγείτε γρήγορα από τον πόνο της κεφαλαλγίας χρησιμοποιείστε το για να κάνετε μασάζ στους κροτάφους και το μέτωπο για δέκα ή δεκαπέντε λεπτά. Η κατευναστική επίδραση που έχει το μασάζ με το λάδι ευκαλύπτου προσφέρει μια γρήγορη ανακούφιση. Παράλληλα, βοηθά στην χαλάρωση των μυών γύρω από το κεφάλι. Εκτός του ελαίου ευκαλύπτου, μπορείτε να προσθέσετε λάδι καρύδας ή αμυγδάλου και κάντε μασάζ στο μέτωπο σας.

Κανέλα

Η κανέλα είναι άλλο ένα βότανο που μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά τον πονοκέφαλο. Τρίψτε μερικά ξύλα κανέλας έως ότου γίνουν σκόνη, προσθέστε λίγο νερό για να δημιουργήσετε μια παχιά πάστα και εφαρμόστε την στο μέτωπο και τους κροτάφους σας και ξαπλώστε για μισή ώρα. Σύντομα θα ανακουφιστείτε, όταν αυτό συμβεί ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με χλιαρό νερό. Αυτή η θεραπεία είναι πιο ευεργετική όταν ο πονοκέφαλος οφείλεται στην έκθεση σε κρύο αέρα.
John Summerly – Διατροφολόγος – Βοτανολόγος – Ομοιοπαθητικός
enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου