ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ: Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε διαχρονικά δίπλα στον ελληνικό λαό

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma   " 

Posted: June 6, 2014 at 11:31 pm
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ-ΞΟΥΛΙΔΟΥ

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ: Η ΠΑΙΔΕIΑ ΑΠΟΤΕΛΕI ΕΚ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΥΛΩΝΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚHΣ ΤΑΥΤOΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕIΔΗΣΗΣ ΑΛΛA ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚHΣ ΣΥΝΟΧHΣ, ΘΑ EΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕI ΟΥΣΙΑΣΤΙΚA.
Συνεντευξη στον Αλκίνοο Καρυωτάκη
Τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας, φανατισμού και βίας εναντίον των χριστιανών σε διάφορα σημεία της γης έχουν μοναδικό στόχο να απειλήσουν θανάσιμα την Ορθόδοξη πίστη“, αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο “Νeaelladablog“. Σημειώνει ακόμη πως ο τουρκικός εθνικισμός κρύβεται πίσω από το δικαίωμα της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης που διεκδικεί το Ισλάμ, η επιμονή της Τουρκίας να μην ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, θα μου επιτρέψετε, αποτελεί την κορυφή ενός τεράστιου παγόβουνου αλλά και για τα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική παιδεία…
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

-Κυρία Ξουλίδου, μέσα σε αυτή τη γενική κρίση που ζούμε το Άγιο Όρος πιστεύετε ότι θα μπορούσε να φέρει ένα μήνυμα ελπίδας;
Ακόμα και αν κάποιοι ενοχλούνται από αυτό, είναι αποδεκτό ότι στον πολύ ιδιαίτερο και αγιασμένο τόπο του Αγίου Όρους, στο περιβόλι της Παναγίας, όπως τον γνωρίζουν όσοι ξέρουν την προέλευσή του, που στον κόσμο ολόκληρο δεν υπάρχει όμοιός του, η ασκητική ζωή είναι μια συνειδητή επιλογή με απώτερο σκοπό την ανεμπόδιστη και αδιάσειστη επικοινωνία με το Θεό. Σε αυτό το μέρος, λοιπόν, παίρνει σάρκα και οστά η προαιώνια αντίληψη ότι ο Χριστιανισμός ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ψυχής.
-Η Τουρκία μετατρέπει τις Bυζαντινές εκκλησίες σε τζαμιά. Τι λέτε γι’ αυτό;
Οι απόψεις μου για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ήδη γνωστές και απολύτως ξεκάθαρες. Πρόκειται για ένα πολύ-επίπεδο θέμα με πολλαπλές εθνικές αλλά και οικονομικές προεκτάσεις. Σαφή ένδειξη του τουρκικού εθνικισμού αλλά συνάμα και της επικίνδυνης ολιγωρίας της Ελληνικής Πολιτείας, αποτελεί εξάλλου και η προπαγανδιστική δράση του τουρκικού προξενείου στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Εμάς τους Έλληνες μας διακατέχουν ενοχές για δήθεν ρατσιστικές τάσεις, στην πραγματικότητα όμως εμείς υφιστάμεθα τις προκλητικές ανθελληνικές και μισαλλόδοξες ενέργειες της γειτονικής χώρας, δυστυχώς, επιμένω σε αυτό, χωρίς την ταυτόχρονη επίσημη αντίδραση του ελληνικού κράτους.
-Πως βλέπετε την άρνηση της Τουρκίας να μην ανοίγουν την Θεολογική Σχολή της Χάλκης;
Θεωρώ ότι και αυτή η τακτική κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Τη στιγμή που αναρίθμητα τζαμιά έχουν ανοίξει στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες δυτικές χώρες, τη στιγμή που ο τουρκικός εθνικισμός κρύβεται πίσω από το δικαίωμα της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης που διεκδικεί το Ισλάμ, η επιμονή της Τουρκίας να μην ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, θα μου επιτρέψετε, αποτελεί την κορυφή ενός τεράστιου παγόβουνου. Διαχρονικά, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα εξυπηρετούσε τη μέθοδο της ήσσονος παραχώρησης. Τοίδιο και σε αυτή την περίπτωση: Αρνούνται την έναρξη της λειτουργίας της Σχολής προκειμένου να δημιουργηθεί ζήτημα γύρω από αυτό, ενώ οι ίδιοι προωθούν αβίαστα τις υπόλοιπες διεκδικήσεις τους που δεν είναι άλλες από την επιβεβαίωση της κυριαρχίας τους στο Αιγαίο.
-Πολλοί χριστιανοί σφαγιάζονται και η διεθνής κοινότητα σιωπά ή υποστηρίζει τους ισλαμιστές, Πως βλέπετε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης;
Δυστυχώς στις μέρες μας παρατηρείται μια οργανωμένη προσπάθεια για ενδυνάμωση της θρησκευτικής αδιαφορίας και της ουδετερότητας. Η διάβρωση του ορθόδοξου Χριστιανικού φρονήματος είναι γεγονός σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ ο κίνδυνος τού Ισλάμ αποτελεί απειλή τόσο για τους Δυτικούς όσο και για τους Ορθοδόξους της Ανατολής. Τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας, φανατισμού και βίας εναντίον των χριστιανών σε διάφορα σημεία της γης έχουν μοναδικό στόχο να απειλήσουν θανάσιμα την Ορθόδοξη πίστη. Το επίσημο κράτος με την απαθή συμπεριφορά του όχι μόνο δυσχεραίνει την αποστολή της εκκλησίας αλλά ακόμα χειρότερα επιτρέπει τις αποτρόπαιες πράξεις βίας εναντίον των απανταχού χριστιανών.
-Πως αξιολογείτε την κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης;
Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε διαχρονικά δίπλα στον ελληνικό λαό κάθε φορά που αυτός δοκιμαζόταν. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει να επιδείξει ένα ευρύ κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο για την αντιμετώπιση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει ένα σημαντικό αριθμό από τους πολίτες της χώρας μας.
Με την παροχή γευμάτων, τη διανομή ειδών ένδυσης και υπόδησης, την παροχή ιατρικής βοήθειας, τη λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών για τη διευκόλυνση της εργαζόμενης μητέρας, κατασκηνώσεων για παιδιά και εφήβους, ξενώνων για άπορους και άστεγους καθώς και την προσφορά στέγης και οικονομικής βοήθειας σε φοιτητές και σπουδαστές, η Εκκλησία επιτελεί ένα τόσο μεγάλο έργο, που σχεδόν κανένας άλλος οργανισμός ή θεσμός δεν έχει αν επιδείξει. Φρονώ, ωστόσο, ότι το έργο της θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερο αν είχε επιλέξει να προσφέρει μέρος της περιουσίας της και αν μπορούσε να αξιοποιήσει τα δεσμευμένα από το κράτος ακίνητά της.
-Ως εκπαιδευτικός και ως υπεύθυνη Τομέα Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ποια πιστεύετε ότι είναι τα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική παιδεία τα τελευταία χρόνια;
Δυστυχώς τα προβλήματα της ελληνικής παιδείας είναι πολλά, σοβαρά και διαχρονικά. Όπως φαίνεται, το αγαθό της δημόσιας παιδείας έχει καταρρεύσει εξαιτίας της συρρίκνωσης σε ανθρώπινο δυναμικό, σε οικονομικούς και υλικοτεχνικούς πόρους. Το Υπουργείο Παιδείας έχει να επιδείξει πλήρη αποτυχία σε όλους τους τομείς: σχολικές μονάδες που υπολειτουργούν, πλήρης απαξίωση ολοήμερων σχολείων, σχολείων ειδικής αγωγής και μουσικών σχολείων, προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών, τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, προβλήματα ακόμα και στον καθαρισμό και τη φύλαξη των σχολικών κτηρίων. Είναι ντροπή για τη συγκυβέρνηση που για να ευχαριστήσει τουςπιστωτές της Ελλάδας και να ικανοποιήσει σκοτεινά ιδιωτικά συμφέροντα, δέχτηκε ναυποθηκεύσει το μέλλον των παιδιών μας!
Ακόμα κι αν προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε την ανάγκη εξοικονόμησης μερικών χιλιάδων από τον προϋπολογισμό για την περιστολή των δημοσίων δαπανών, ωστόσο δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχτούμε ότι θύμα αυτής της πολιτικής θα είναι το αγαθό της δημόσιας παιδείας. Η θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ είναι ξεκάθαρη: στις μέρες μας που ο λαός μας δοκιμάζεται σκληρά από μια σοβαρότατη οικονομική κρίση, η παιδεία, που αποτελεί εκ των βασικών πυλώνων της εθνικής ταυτότητας και συνείδησης αλλά και της κοινωνικής συνοχής, θα έπρεπε να ενισχυθεί ουσιαστικά.
-Το τελευταίο διάστημα, βλέπουμε ότι το σύστημα έχει επιλέξει την καταδίκη κάποιων πολιτικών πρόσωπων (π.χ. Β. Παπαγεωργόπουλος, Α. Τσοχατζόπουλος), θέλοντας να περάσει το μήνυμα «τέλος στην ατιμωρησία». Πως σχολιάζετε αυτήν την επιλογή;
Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω ότι η παραπομπή κάποιων πολιτικών προσώπων στη δικαιοσύνη δεν αποτελεί επιλογή του συστήματος. Η ευθύνη όσων αναλαμβάνουν μια πολιτική θέση και όσων ο ελληνικός λαός τιμά και εμπιστεύεται με την ψήφο του αποτελεί ένα μείζον θέμα. Η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και την έννοια της ευνομούμενης πολιτείας. Αν λοιπόν θέλουμε και σήμερα να μιλάμε με αυτούς τους όρους, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι οι πολιτικοί έχουν καταρχάς τεράστια ευθύνη έναντι του λαού. Από την άλλη, παραδοχή ή ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς κυρώσεις και με ατιμωρησία είναι καθαρή υποκρισία. Θα πρέπει επιτέλους αυτή η παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας που για δεκαετίες ταλανίζει τον τόπο αυτό να παραχωρήσει τη θέση της στη
διαφάνεια, την απονομή δικαιοσύνης. Είναι εξάλλου και έτοιμα των καιρών μας. Κανείς δε βρίσκεται στο απυρόβλητο, πολύ περισσότερο όσοι οδήγησαν τη χώρα μας στη σημερινή κατάσταση, εκμεταλλευόμενοι τη θέση στην οποία τους ανέδειξε ο ελληνικός λαός.
-Θεωρείσθε από τους πιο δραστήριους Βουλευτές της Συμπρωτεύουσας. Η Περιφέρεια σας, η Β’ Θεσσαλονίκης έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Με ποιόν τρόπο, θα μπορέσει να ανακάμψει ο τόπος αυτός;
Τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι ποικίλα και προκύπτουν από την εγκληματική αδιαφορία των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε χωριό, κάθε κωμόπολη και κάθε περιοχή της περιφέρειας, όσο μικρή και ολιγοπληθής και αν είναι, ως ξεχωριστή και ιδιαίτερη περίπτωση. Οφείλουμε να αφουγκραστούμε τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα των κατοίκων και να σταθούμε δίπλα τους ως αρωγοί και στυλοβάτες στα καθημερινά τους ζητήματα και να δώσουμε πνοή ανάπτυξης σε αυτή ταλανισμένη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου