ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Διακοπές... για τις εκτιμήσεις βιωσιμότητας του χρέους

Σόιμπλε: Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις

12/06/2014
Μετά τους καλοκαιρινούς μήνες τοποθέτησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ την έναρξη νέων εκτιμήσεων για το αν η Ελλάδα θα χρειασθεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης ή μια νέα διαγραφή του χρέους της. 

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι νέες αυτές εκτιμήσεις θα εξαρτηθούν από τα stress test, τα οποία θα απαντήσουν στο ερώτημα εάν οι τράπεζες θα χρειασθούν τους πόρους που έχουν προβλεφθεί γι’ αυτές στο πακέτο βοήθειας, οπότε και θα γίνει γνωστό πόσα χρήματα υπάρχουν ακόμη και ποια είναι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σχολιάζοντας την άποψη ότι με λιγότερο αυστηρά μέτρα λιτότητας θα μπορούσε να αποφευχθεί η ύφεση και ίσως η επιδείνωση του προϋπολογισμού, ο κ. Ντέισελμπλουμ τόνισε πως η Ελλάδα και άλλες χώρες είχαν σχεδόν χρεοκοπήσει και γι’ αυτό αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της λιτότητας.
Ακόμη, σε ερώτηση για το εάν είναι υψηλό το τίμημα των πακέτων λιτότητας σε χώρες της Ευρωζώνης, απάντησε πως υπάρχει ένα υψηλό τίμημα, ωστόσο η αιτία δεν είναι η λιτότητα αλλά η κρίση η οποία εξανάγκασε σε λιτότητα και σε αυτό συνέβαλαν φτηνά δάνεια, «φούσκες» ακινήτων, απώλεια ανταγωνιστικότητας, υψηλό χρέος και κακή πολιτική. 
Ο ίδιος θεωρεί πως «η Ευρώπη ψώνισε βερεσέ», παίρνοντας πολλά χρήματα που ξόδεψε άσχημα, και μια απλή ανάλυση θα οδηγούσε στη διαπίστωση πως τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της λιτότητας. Ωστόσο, μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η λιτότητα ήταν αναπόφευκτη εξαιτίας των λανθασμένων εξελίξεων τα προηγούμενα χρόνια, υποστήριξε ο κ. Ντέισελμπλουμ. 
Στο μεταξύ, την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση μετά την λήξη της ισχύος του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας.
Παράλληλα, επανέλαβε την ετοιμότητα της Γερμανίας να συμβάλει σε μία ενδεχόμενη ανάγκη για βοήθεια, ενώ τόνισε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. 
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος επισκέφτηκε το Βερολίνο προσκεκλημένος του κ. Σόιμπλε σε εκδήλωση πολιτιστικού χαρακτήρα αφιερωμένη στην Ελλάδα, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζει κανείς αν θα υπάρξει ανάγκη χρηματοδότησης μετά το 2015 και ανέφερε ότι «υπάρχουν τρόποι για να καλυφθεί τυχόν χρηματοδοτικό κενό» με ίδιες δυνάμεις της χώρας. Διευκρίνισε πάντως ότι η πρόθεση των εταίρων να βοηθήσουν πρέπει να θεωρείται θετική στάση και όχι αρνητική.
«Είπαμε τότε, και αυτό που είπαμε τότε το επαναλαμβάνω με κάθε ευκαιρία και όταν ερωτώμαι, ότι, εάν θα καθίστατο απαραίτητο και η Ελλάδα μέχρι τότε έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, το οποίο και έχει κάνει, ότι θα ήμασταν τότε διατεθειμένοι να σκεφτούμε για περαιτέρω μέτρα (ενν.βοήθειας). Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Και σε αυτό εμμένουμε. Αλλά εάν αυτό θα είναι έτσι, θα το δούμε» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.


ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου