ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ανακαλύφθηκε νέο θηλαστικό “διασταύρωση” ποντικιού-ελέφαντα

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma   " 

Posted: July 4, 2014 at 11:30 am, Last Updated: 
pontikia-elefantesΟι ελέφαντες δεν τα πάνε καλά με τα ποντίκια. Το είχε πει ξεκάθαρα ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος το 77 μ.Χ (σσ. “ο ελέφαντος απεχθάνεται το ποντίκι περισσότερο από κάθε άλλο πλάσμα στον κόσμο”) και πρόσφατα πειράματα δείχνουν να τον επιβεβαιώνουν.

Παρά την παλιά “έχθρα” που έχει πια περάσει στη σφαίρα του μύθου, η ανακάλυψη ενός αμερικανού επιστήμονα από την Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο ο οποίος πραγματοποίησε έρευνες στην έρημο της Ναμίμπια της δυτικής Αφρικής δείχνει ότι τα δύο είδη συνδέονται μέσω ενός πρωτοεμφανιζόμενου θηλαστικού.
Ο Τζον Νταμπάχερ ανακάλυψε ένα μικρό ζώο που μοιάζει με ποντίκι, διαθέτει προβοσκίδα και σύμφωνα με τους ειδικούς συνδέεται συγγενικά με τους ελέφαντες.
Το μικρό θηλαστικό έχει μήκος 19 εκατοστά (μαζί με την ουρά) και βάρος 28 γραμμάρια. Το τρίχωμά του έχει ερυθρή απόχρωση και εκτιμάται ότι το έλαβε για να προσαρμοστεί στο χρώμα της (κάποτε ηφαιστειογενούς) περιοχής όπου ενδημεί.
Το μικρό θηλαστικό έλαβε την επιστημονική ονομασίαMacrosceileds micus και οι πρώτες  γενετικές αναλύσεις στις οποίες υπεβλήθη έδειξαν ότι το γονιδίωμά του έχει πολλές ομοιότητες με εκείνο μεγάλων θηλαστικών και ειδικότερα με εκείνο του ελέφαντα.
Επίσης, το άγνωστο ζώο έχει ομοιότητες με την αντιλόπη και τον μυρμηγκοφάγο. Όπως και η αντιλόπη, έχει μακρυά και ψιλόλιγνα πόδια σε σχέση με τον κορμό του. Γεννά συχνά δίδυμα τα οποία τρέχουν αμέσως μόλις βρεθούν στο έδαφος όπως συμβαίνει με τα νεογνά ενός είδους αφρικανικής αντιλόπης.
Όπως ο μυρμηγκοφάγος χρησιμοποιεί την προτεταμένη μύτη του για να σαρώσει το έδαφος αναζητώντας μυρμήγκια και άλλα έντομα.
Επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι η τοποθέτηση πομπών σε άτομα του είδους με σκοπό να ανακαλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα για αυτό το άγνωστο μέχρι σήμερα ζώο.
Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Mammalogy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου