ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΦΜ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΠΑ

09/07/2014
Σε αναστολή ή απενεργοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) της επιχείρησης ή του επιτηδευματία θα μπορεί να προχωρά η φορολογική διοίκηση σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή διάπραξης άλλου φορολογικού αδικήματος, όπως προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που δόθηκε για διαβούλευση.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για τις διαχειριστικές περιόδους που λήγουν από 1.1.2014 και στο εξής, καθώς και η υποβολή αίτησης για την επιστροφή του φόρου στους δικαιούχους.
Πιο αναλυτικά, μεταξύ άλλων, στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου προβλέπεται πως «η Φορολογική Διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή άλλο αδίκημα. Ο φορολογούμενος έχει σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου».
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, το μέτρο αυτό αναμένεται να ισχύσει για τις νέες υποθέσεις φοροδιαφυγής, ενώ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πρόκειται το επόμενο διάστημα με απόφασή της να εξειδικεύσει τις προϋποθέσεις που θα πρέπει αν συντρέχουν για την ενεργοποιησή του μέτρου.
Βέβαια, όπως διευκρινίζουν οι αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η αφαίρεση του ΑΦΜ δεν θα γίνεται, αν προηγουμένως δεν έχει ζητηθεί από τον φορολογούμενο να αποδείξει τη μη διάπραξη του αδικήματος της φοροδιαφυγής.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου