ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ: ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΝ ΜΕΙΩΘΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΚΤ

25/08/2014
Έτοιμη να αντιδράσει με «όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειωθεί περαιτέρω, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αναληφθεί δράση τον Σεπτέμβριο.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τη συμμετοχή κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ, ο κ. Ντράγκι εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο, σε συνδυασμό με την καθοδική πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ θα τονώσουν τη ζήτηση στην ευρωζώνη, όπου συνεχίζουν να καταγράφονται σημαντικές δυσχέρειες.
Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα, ενώ την ίδια ώρα τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη δείχνουν ότι η ανάκαμψη παραμένει «ομοιόμορφα αδύναμη».
«Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα λάβει υπόψη του τις εξελίξεις αυτές, και στο πλαίσιο της εντολής του θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που απαιτούνται, για να εγγυηθεί τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
«Είμαι πεπεισμένος ότι το πακέτο μέτρων, το οποίο ανακοινώσαμε τον Ιούνιο θα προσφέρει πράγματι την επιδιωκόμενη τόνωση της ζήτησης και παραμένουμε έτοιμοι να προσαρμόσουμε την πολιτική μας περαιτέρω», τόνισε και πρόσθεσε πως «το διοικητικό συμβούλιο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει επίσης μη συμβατικά μέσα, για να προασπίσει την σταθεροποίηση των πληθωριστικών προσδοκιών μεσομακροπρόθεσμα».

Σημειώνεται πως το πιο ισχυρό από τα εργαλεία που έχουν απομείνει στην εργαλειοθήκη της ΕΚΤ είναι η αγορά αξιογράφων σε μεγάλη κλίμακα, δηλαδή μια πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, αν και ο Ντράγκι δεν αναφέρθηκε σε κάτι τέτοιο στην ομιλία του.
Η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κι ανακοίνωσε παράλληλα μια σειρά μέτρων για να αυξηθεί η ρευστότητα στην οικονομία της ευρωζώνης, ο πληθωρισμός στην οποία βρίσκεται σε αυτήν που ο κ. Ντράγκι αποκαλεί «ζώνη κινδύνου», δηλαδή κάτω από 1%, επί 10 μήνες.
Τέλος, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε στην ομιλία του την πάγια θέση του πως ούτε η νομισματική, ούτε η δημοσιονομική πολιτική αρκούν από μόνες τους για να επιλυθούν τα προβλήματα της οικονομίας στην Ευρώπη, καλώντας για άλλη μια φορά τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου