ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Βιωσιμότητα Μετοχικών Ταμείων,άρθρο 220 Ν.4281/2014...



Το καλοκαίρι ψηφίστηκε ο N.4281/14, που περιλαμβάνεται το “περίφημο” άρθρο 220: Εγκύκλιος Ν.4281 της 26-9-2014. 
Με το άρθρο αυτό επεκτείνονται σε όλους τους φορείς του Δημοσίου που χορηγούν εφάπαξ(Ταμεία Πρόνοιας, Μετοχικά Ταμεία) οι ρυθμίσεις που ισχύουν ήδη για τους φορείς αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας. 
Η ρύθμιση ουσιαστικά είναι μόνο μία: Η υποχρέωση εφαρμογής από όλα τα ταμεία νέου τρόπου υπολογισμού εφάπαξ με κατάλληλο μαθηματικό τύπο, ο οποίος θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν στο μέλλον νέα ελλείμματα (ρήτρα μηδενικού ελλείματος). Αυτός ο μαθηματικός τύπος θα είναι διαφορετικός για κάθε ταμείο και θα βασίζεται σε αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας που θα ....>> πρέπει να εκπονηθούν με μέριμνα των Ταμείων για το σκοπό αυτό, με βάση τα εκτιμώμενα έσοδα (από τους μετόχους και άλλες πηγές), τον αριθμό των μετόχων, το ρυθμό συνταξιοδότησης ανά έτος κλπ. Ειδικά για τα Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, ΤΕΑΠΑΣΑ και ΤΑΛΣ προστέθηκε ρήτρα διατήρησης αξιόμαχου του στρατεύματος, το οποίο σημαίνει ότι ο μαθηματικός τύπος δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά στα οικονομικά δεδομένα (όπως ισχύει στα άλλα ταμεία), αλλά θα προβλέπεται η σταδιακή μείωση του εφάπαξ ώστε τα ελλείματα να μηδενιστούν σε βάθος χρόνου. Όπως είναι ευνόητο ο όρος “ρήτρα αξιόμαχου” από μόνος του είναι τελείως ασαφής, οπότε για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τα μελλοντικά εφάπαξ θα πρέπει να αποφασιστούν πρώτα οι “λεπτομέρειες” (διάρκεια προσαρμογής, ποσοστό μείωσης ανά έτος κλπ). 
Σήμερα το Μ.Τ.Ν. εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί τη διενέργεια διαγωνισμού από το ΥΠΕΘΑ για την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας:Προκήρυξη Ανοικτού Διαγωνισμού του ΥΠΕΘΑ.
Το Τ.Α.Λ.Σ. έχει αναθέσει ήδη την εκπόνηση της προβλεπόμενης μελέτης βιωσιμότητας, σύμφωνα με το δημοσίευμα:Ανακοίνωση Π.Ε.Α.Λ.Σ.  
Τέλος, το Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. με το Ν.4281/14 καλείται να αποφασίσει μέχρι το τέλος του 2014 εάν θέλει να μετατραπεί σε Ν.Π.Ι.Δ., χωρίς καμία επιδότηση από το κράτος (άρα να έχει μηδενικό ετήσιο έλλειμμα), ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα υπαχθεί στο Ε.Τ.Ε.Α. (αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας). Έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Ταμείου:Διευκρινίσεις εφαρμογής του Ν.4281/2014 
Οι επόμενοι μήνες είναι σημαντικοί για το μέλλον όλων των Ταμείων, αλλά δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα πριν από τη δημοσιοποίηση των αναλογιστικών μελετών βιωσιμότητας, ενώ μέχρι τότε αναμένεται να υπάρχουν μόνο “διαρροές” και “εκτιμήσεις”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου