ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Η Γαλλία θέτει σε εφαρμογή αυστηρότατο αντικαπνιστικό νόμο

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma   " 

Posted: Σεπτεμβρίου 29, 2014 at 9:10 μμ, Last Updated: 
γαλλία-νόμοι-κατά-του-καπνίσματος
 Η Γαλλία αναμένεται σύντομα να θέσει σε εφαρμογή μία από τις πλέον αυστηρές νομοθεσίες κατά του καπνίσματος στον κόσμο. Τα χαρακτηριστικά χρώματα στα πακέτα τσιγάρων και οι εταιρικές ονομασίες θα αντικατασταθούν από μεγάλες εικόνες προειδοποιήσεων για τους κινδύνους του καπνίσματος για την υγεία καθώς και από εικόνες με βλάβες που έχουν προκληθεί σε όργανα καπνιστών.

Επίσης, για τους οδηγούς αυτοκινήτων και για τους συνεπιβάτες θα απαγορευθεί το άναμμα τσιγάρου μπροστά από παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.
Τα μέτρα αυτά αναμένεται να εφαρμοσθούν το 2016. Παρόλα αυτά, μία νέα τηλεοπτική και ραδιοφωνική αντικαπνιστική εκστρατεία έχει ήδη αρχίσει να μεταδίδεται στη Γαλλία, προειδοποιώντας ότι το κάπνισμα σκοτώνει έναν στους δύο καπνιστές.
Επίσης, αναμένεται να επιβληθεί ειδικός φόρος στις καπνοβιομηχανίες ώστε να χρηματοδοτούνται οι εκστρατείες κατά του καπνίσματος, καθώς και να ληφθούν ειδικά μέτρα ώστε να αποκαλύπτονται οι κρυφές ενέργειες (σ.σ. pentapostagma.gr – tobacco industry lobbying) των καπνοβιομηχανιών.
Η υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Marisol Touraine, δήλωσε σχετικά: «Δεν μπορεί να γίνει πλέον αποδεκτό το γεγονός ότι ο αριθμός των θανάτων που προκαλούνται από το κάπνισμα στη Γαλλία είναι ισοδύναμος σε καθημερινή βάση με την πτώση ενός επιβατικού αεροσκάφους με 200 επιβάτες».
Ο μακροπρόθεσμος στόχος της υπουργού Υγείας της Γαλλίας είναι να «καταργηθεί» το κάπνισμα έπειτα από 40 χρόνια, καθώς οι “νέες γενιές θα έχουν αποθαρρυνθεί από το να δελεάζονται από αυτή την βλαβερή συνήθεια”. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος της Touraine είναι να μειωθεί ο δείκτης καπνίσματος στη Γαλλία από έναν στους τρείς ενήλικες, στον τωρινό δείκτη της Βρετανίας δηλαδή στους έναν στους πέντε ενήλικες έως το 2024.
Μόλις μία ακόμη χώρα, η Αυστραλία, έχει απαγορεύσει την αναγραφή της μάρκας στα πακέτα τσιγάρων και έχει επιβάλλει την κυκλοφορία «ουδέτερων» πακέτων. Παρόμοια μέτρα, όμως, έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνονται υπόψιν στη Βρετανία και την Ιρλανδία.
Οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες απειλούν με τη σειρά τους να μηνύσουν τη Γαλλική κυβέρνηση εάν η τελευταία προχωρήσει στην εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου.
Οι καπνοβιομηχανίες τονίζουν ότι η κατάργηση της ιδιαίτερης «ταυτότητας» των πακέτων και η μείωση της εμφάνισης της μάρκας σε μη-διακριτό μέγεθος, αποτελεί επίθεση κατά των «δικαιωμάτων της πνευματικής τους ιδιοκτησίας» και είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου