ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

30/09/2014
Ρύθμιση με διετή διάρκεια για τα «κόκκινα» δάνεια προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις επαφές με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση εκτός από επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου αλλά και περίοδο χάριτος, θα προβλέπει και διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων, τουλάχιστον για το σκέλος των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Η προωθούμενη ρύθμιση θα αφορά 100.000 μικρομεσαίες και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις, και θα προβλέπει κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων, ενώ βασικό κριτήριο για την ένταξη μιας επιχείρησης θα είναι αυτή να κρίνεται ως βιώσιμη.
Επίσης, θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ θα εφαρμόζεται κατά περίπτωση για τις μεγάλες επιχειρήσεις όπου θα καλούνται και οι μέτοχοι να συμβάλουν.
Παράλληλα, η ρύθμιση θα έχει μια «ολιστική προσέγγιση» το οποίο σημαίνει ότι θα αφορά τόσο σε οφειλές προς τράπεζες όσο και σε οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σημειώνεται πως το συνολικό ύψος των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ανέρχεται στα 40 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά επιθυμεί την ένταξη στη ρύθμιση του 18% των επιχειρήσεων, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρχει και όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Από την πλευρά της, η τρόικα ζητεί να μάθει τις επιπτώσεις του σχεδίου στον προϋπολογισμό και στα ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και στις τράπεζες.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, όσον αφορά στις τράπεζες, η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα έχουν όφελος από τις φορολογικές εκπτώσεις στο μέλλον (αναβαλλόμενος φόρος), ενώ κεφάλαια ύψους 20-22 δισ. ευρώ που αφορούν προβλέψεις από τα «κόκκινα» δάνεια εκτιμάται ότι θα απελευθερωθούν.
Σε ότι αφορά τα δημόσια οικονομικά και την οικονομική κατάσταση των Ταμείων, στελέχη του υπουργείου σημείωναν ότι «από το σύνολο των επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, αν το 18% αυτών μπει στη ρύθμιση και αρχίσει και πληρώνει, θα υπάρξει καθαρό κέρδος για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου