ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΚΑΜΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 4 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

29/10/2014
Καμία από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες που συμμετείχαν στα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν παρουσιάζει ανάγκες κεφαλαίων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, απαντώντας σε δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης αναφορικά με τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης για τις ελληνικές τράπεζες.

Η ΤτΕ τονίζει ότι «σύμφωνα και με τη Συγκεντρωτική Έκθεση για τη Συνολική Αξιολόγηση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ουδεμία από τις 4 ελληνικές τράπεζες που συμμετείχαν στην άσκηση παρουσιάζει ανάγκες κεφαλαίων».
Παράλληλα, η ΤτΕ παραπέμπει στο πλήρες κείμενο της περίληψης της Συγκεντρωτικής Έκθεσης για τη Συνολική αξιολόγηση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την επισήμανση της σχετικής αναφοράς στη σελ. 11 (ιδιαίτερα υποσημείωση 13).
«Τα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού τεστ αντοχής των τραπεζών είναι πολύ καλύτερα των αναμενόμενων. Παρά τα τραύματα που έχει προκαλέσει η κρίση, οι ελληνικές τράπεζες, άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο, έμειναν όρθιες και ολοκλήρωσαν με επιτυχία και τη δύσκολη αυτή δοκιμασία», δήλωσε σε συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
«Από εδώ και πέρα οι τράπεζες μπορούν να ατενίζουν με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον και να επικεντρωθούν στην υλοποίηση των επιχειρησιακών τους σχεδίων και την υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας», υπογράμμισε.
Βέβαια, όπως τόνισε «τα καλά αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων επ' ουδενί δεν πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
«Αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μεγάλη πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τότε αυτά θα συνεχίσουν να δημιουργούν κεφαλαιακές ανάγκες στο μέλλον», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Την ίδια ώρα, την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα των stress test που διενήργησε η ΕΚΤ εξέφρασαν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπογραμμίζοντας ότι τώρα στρέφονται στο πραγματικό τους έργο που είναι η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Με παρεμβάσεις τους στην Καθημερινή, Μιχάλης Σάλλας (Πειραιώς), Δημήτρης Μαντζούνης (Alpha), Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Εθνική) και Χρήστος Μεγάλου (Eurobank), έκαναν λόγο για τα αποτελέσματα της δοκιμασίας, τις θετικές επιπτώσεις για την αγορά, τα κόκκινα δάνεια και τις δανειοδοτήσεις.
«Η επιτυχής ολοκλήρωση του stres tests για τις ελληνικές τράπεζες κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία, ανοίγοντας καινούργιες προοπτικές. Κλείνει τον κύκλο των ανακεφαλαιοποιήσεων και ανοίγει τον δρόμο για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών από τις τράπεζες, για την αναδιάρθρωση και τη χρηματοδοτική υποστήριξη των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του stress test, επίσης, ανοίγει μεσοπρόθεσμα ο δρόμος για τις ιδιωτικοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών. Οι τράπεζες είναι το κρίσιμο μέγεθος, που θα σηματοδοτήσουν συνολικά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, θα επιβεβαιώσουν τη μακροχρόνια ανάκτηση της εμπιστοσύνης του διεθνούς επενδυτικού περιβάλλοντος και έτσι θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια σταθερή πορεία ανάπτυξης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.
Όσον αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, τόνισε ότι «η απόλυτα επιτυχής έκβαση του stress test καταδεικνύει την ορθότητα των επιλογών που ακολουθήσαμε τα δύσκολα τελευταία χρόνια. Θωρακίσαμε πλήρως από κεφάλαια την τράπεζά μας, ενώ συγχωνεύσαμε έξι τράπεζες μέσα σε διάστημα 18 μηνών και διπλασιάσαμε το μέγεθός μας φθάνοντας σε ενεργητικό τα 95 δισ. ευρώ. Έτσι, τώρα, συνεχίζουμε θέτοντας με ικανοποίηση και σιγουριά τους νέους μας στόχους».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτριος Μαντζούνης ανέφερε: «Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα. Ακόμη και υπό τις αυστηρότερες παραδοχές του στατικού σεναρίου, η αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναδεικνύει αναμφισβήτητα την Alpha Bank ως την καλύτερα κεφαλαιοποιημένη τράπεζα στην Ελλάδα και μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα δικαιώνει μία σειρά επιλογών μας τα τελευταία έτη, οι οποίες επιτρέπουν στην τράπεζα να στηρίξει την οικονομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα από θέση ισχύος. Αποτελεί δε επιβράβευση των προσπαθειών του προσωπικού μας, που συνετέλεσε σημαντικά στην επίτευξη αυτού του αποτελέσματος και του αξίζουν συγχαρητήρια».
«Οι θετικές εξελίξεις των τελευταίων δύο ετών έχουν αποτυπωθεί πλήρως στη Συνολική Αξιολόγηση 2014 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι διαδοχικές κεφαλαιακές ενισχύσεις, η ανάκαμψη της λειτουργικής κερδοφορίας και εν γένει η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών συνετέλεσαν σε ένα θετικό αποτέλεσμα για το σύστημα, το οποίο συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης, στοιχείο κρίσιμο για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας», τόνισε.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς δήλωσε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απέδειξε για μια ακόμη φορά σε μια ενιαία, πανευρωπαϊκή δοκιμασία, ότι είναι δυνατό και ζωντανό. Με την ολοκλήρωση της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων ανοίγει ένας νέος κύκλος για τις ελληνικές τράπεζες και ευρύτερα την οικονομία. Πατώντας γερά στα πόδια τους, οι εγχώριες τράπεζες θα μπορέσουν να επιτελέσουν την κύρια αποστολή τους, δηλαδή τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, εκμεταλλευόμενες την ισχυρή κεφαλαιακή τους βάση, θα μπορέσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Για την Εθνική Τράπεζα τονίζει ότι «είναι η τράπεζα με το μεγαλύτερο πλεόνασμα κεφαλαίων στο δυναμικό σενάριο - το οποίο αξιολογεί τα κατατεθειμένα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών και, άρα, το μέλλον τους. Αλλά και με το στατικό σενάριο, το όποιο έλλειμμα παρουσιάσθηκε, εξαλείφεται, αν λάβουμε υπόψη τη μέχρι τώρα κερδοφορία και τις δράσεις μας, που διαμορφώνεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Και, βεβαίως, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τα παραπάνω έχουν επιτευχθεί δίχως να μετρήσουμε το επιπλέον κεφαλαιακό απόθεμα, που θα κυμανθεί μεταξύ 700 εκατ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ, που προκύπτει από τον αναβαλλόμενο φόρο».
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, τόνισε πως «περάσαμε με επιτυχία το stress test της Eυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕKT). Στο βασικό δυναμικό σενάριο της άσκησης, η θέση της Eurobank είναι η υψηλότερη, με κεφαλαιακή επάρκεια, που διαμορφώνεται στο 15,1% και πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους 2,4 δισ. ευρώ. Το δανειακό μας χαρτοφυλάκιο αξιολογήθηκε στη δεύτερη θέση από πλευράς ποιότητας μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Η κεφαλαιακή επάρκεια, σε συνδυασμό με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και τη ρευστότητα, που εξασφαλίζει ο σχετικά χαμηλός δείκτης δανείων προς καταθέσεις, δίνουν στη Eurobank σήμερα τις δυνατότητες να υλοποιήσει τον κεντρικό στόχο, που έχουμε θέσει: τη στήριξη των πελατών μας, τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την επιστροφή στην κερδοφορία το 2015. Το αποτέλεσμα αυτό έχει εξαιρετική σημασία για εμάς, καθώς αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα στην αξιοποίηση των ευκαιριών, που δίνει η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη».
«Πλέον οι τράπεζες θα επικεντρωθούν στην υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων τους και στη χρηματοδοτική υποστήριξη αξιόπιστων επενδυτικών σχεδίων, αλλά και των νοικοκυριών. Κομβικής σημασίας ζήτημα αποτελεί επίσης το πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η κεφαλαιακή επάρκεια σε συνδυασμό με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και τη ρευστότητα που εξασφαλίζει ο σχετικά χαμηλός δείκτης δανείων προς καταθέσεις, δίνουν στη Eurobank σήμερα τις δυνατότητες να υλοποιήσει τον κεντρικό στόχο που έχουμε θέσει: τη στήριξη των πελατών μας, τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την επιστροφή στην κερδοφορία το 2015», υπογράμμισε.


ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου