ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Στο Taxis τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗΣ

29/10/2014

Διαθέσιμα είναι πλέον στο ΤΑΧΙSnet τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), με υπολογισμένες τις φοροεκπτώσεις για όσους δικαιούνται μείωση του φόρου κατά 50% ή πλήρη απαλλαγή.

Ειδικότερα, οι φοροεκπτώσεις αφορούν ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνους, πολύτεκνους, άτομα με αναπηρία άνω του 80%, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που το 2013 είχαν κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των δικαιούχων αυτών φθάνει το 1 εκατ., ενώ για τους φορολογούμενους αυτούς, στις επόμενες δόσεις θα γίνει ο συμψηφισμός με βάση την έκπτωση που δικαιούνται.
Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι φοροαπαλλαγές ισχύουν με βάση το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Μάλιστα, στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα περιλαμβάνονται όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα, ακόμη και αυτά που δεν φορολογούνται.
Επίσης, θα λαμβάνεται υπόψη και η αποζημίωση απόλυσης, ενώ σε περίπτωση που το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό, τότε θα προστίθεται η διαφορά στα πραγματικά εισοδήματα.
Αναφορικά με τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, διευκρινίζεται ότι:
- Έκπτωση 50% χορηγείται εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε παιδί, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον/την σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογενεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
- Για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον /την σύζυγο και κάθε παιδί και εφόσον συντρέχει το κριτήριο επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από το φόρο ακινήτων.
- Υπενθυμίζεται ότι για τις εκπτώσεις στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση που θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου