ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Στόχος για κάλυψη 700.000 ατόμων από το Εγγυημένο Εισόδημα

«Ριζική τομή»

15/10/2014
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» αρχίζει σε 13 δήμους της χώρας για το πρώτο εξάμηνο του 2015 με χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα μάλιστα με τις διευκρινίσεις που έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, το ποσό που θα χορηγείται ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι 100 ευρώ ανά οικογένεια και θα προστίθενται 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και 50 ευρώ για κάθε παιδί, γεγονός που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το εισόδημα αυτό θα κυμαίνεται από 250 έως 500 ευρώ ανά νοικοκυριό. Ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας αυτήν τη στιγμή έχουν ανάγκη στήριξης 650.000 οικογένειες, ενώ οι αιτήσεις για την παροχή επιδομάτων αναπηρίας.
Το πρόγραμμα το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο Ζάππειο, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγλου Βενιζέλου, θα εφαρμοστεί συγκεκριμένα σε έναν δήμο από κάθε Περιφέρεια της χώρας και ειδικότερα στους δήμους: Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και Μαλεβιζίου Κρήτης.
Στόχος του προγράμματος που καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι η εισοδηματική ενίσχυση των δικαιούχων, η πρόσβαση τους σε ένα πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών καθώς και η επαγγελματική ένταξη ή επανένταξη τους.
Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι, που πληρούν τα προβλεπόμενα δημοτολογικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους από τις 15 Νοεμβρίου.
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το πρόγραμμα «εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων, για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο», ενώ όπως είπε, στην πλήρη ανάπτυξή της η δράση θα καλύπτει 700.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή το 7% του πληθυσμού.
Αυτό έγινε εφικτό, είπε ο κ. Σαμαράς, «με τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα», με τα οποία «μπορεί να καλύπτει με τις δικές της δυνάμεις τις κοινωνικές ανάγκες».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως η κυβέρνηση «βάζει μπροστά πράγματα που ήταν αδιανόητα μέχρι πριν από λίγο», αν και θα έπρεπε να έχουν γίνει, καθώς και ότι οι μεταρρυθμίσεις καθιστούν τη χώρα πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη. «Η κοινωνική δικαιοσύνη ευνοεί την ανάπτυξη και στεριώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, οργανώνουμε τη χώρα μετά το μνημόνιο, ανέφερε με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα αποδώσει σύντομα αποτελέσματα».
«Αυτό όμως είναι το ελάχιστο, δεν αρκεί», συνέχισε, για να προσθέσει: «Οι πολιτικές μας για τη βοήθεια στο σπίτι, για τους αστέγους, για τους ανέργους δίνουν το υπόστρωμα για να αποδώσει το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. Η αλλαγή στο επίπεδο απασχόλησης επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η εξέλιξη θα είναι γεωμετρική αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να γυρίσουμε τη σελίδα».
Στο μεταξύ, για «ριζική τομή» και «σπουδαία κοινωνική μεταρρύθμιση που αλλάζει ριζικά και θεμελιωδώς όλα όσα ξέραμε για το κοινωνικό κράτος », έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης.
Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, τα συμπεράσματα απο την δοκιμαστική υλοποίηση του προγράμματος θα αποτελέσουν οδηγό για την επέκταση, το συντομότερο δυνατό, της εφαρμογής του στο σύνολο της χώρας.
Ο κ. Βρούτσης επεσήμανε πως η κρίση που βιώσαμε αυτά τα χρόνια ανέδειξε την ανεπάρκειακαι τη «γύμνια» του παλαιού κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα, φανερώνοντας στρεβλώσεις, κενά και αντιφάσεις στην οργάνωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας.
Σε όλες αυτές τις προκλήσεις έρχεται να απαντήσει ο θεσμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, συνέχισε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι η χώρα μας ήταν μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν είχε τέτοιο θεσμό.
Αναπτύσσοντας τις λεπτομέρειες του προγράμματος, διευκρίνισε ότι για την παροχή τού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λαμβάνεται υπόψη η πραγματική οικονομική κατάσταση του αιτούντος και το διαθέσιμο εισόδημα του τρέχοντος χρόνου που θα προκύπτει από την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων. Θα υπάρξει επίσης συνέργεια του προγράμματος με άλλα προγράμματα κοινωνικής προστασίας, όπως τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Κοινωνικής Στήριξης.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου