ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ- ΜΙΑ «ΓΛΥΚΙΑ»... ΣΥΝΗΘΕΙΑ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

15/10/2014
Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες υγείας απαγόρευαν στα άτομα με διαβήτη την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων ή και ολόκληρων ομάδων τροφίμων. Για πολλά άτομα με διαβήτη, ακόμη και σήμερα, η διατροφή που ακολουθούν είναι συνώνυμη με τη στέρηση, τη διαρκή τήρηση μιας υποθερμιδικής και συχνά μονότονης, μη απολαυστικής δίαιτας.

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα όμως, έχει πλέον αλλάξει τη διατροφική προσέγγιση απέναντι στον διαβητικό ασθενή, ώστε να ζει μια ποιοτική ζωή. Ανάλογα με τις ανάγκες, αλλά και τις προτιμήσεις του, κάθε ασθενής με διαβήτη μπορεί πλέον να έχει ένα δικό του πρόγραμμα καθημερινής διατροφής, πλούσιο, γευστικό και υγιεινό! Αυτόν τον σημαντικό στόχο επιδιώκει το βιβλίο του Κλινικού Διαιτολόγου & Βιολόγου, κ. Χάρη Δημοσθενόπουλου «Διατροφή στο Διαβήτη- Μια «γλυκιά»... συνήθεια», το οποίο έρχεται να διαλύσει τους σημαντικότερους μύθους για τη διατροφή στο διαβήτη και να εκπαιδεύσει τον διαβητικό ασθενή, με απλό και κατανοητό τρόπο.
Eκτός από όχημα για την απώλεια σωματικού βάρους και τη ρύθμιση του διαβήτη, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή φαίνεται να έχει ρόλο ακόμη και στην πρόληψη των επιπλοκών της νόσου.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο διαβητικός ασθενής θα μάθει τον ρόλο των υδατάνθρακων, των λιπών και των πρωτεϊνών, του αλατιού και του αλκοόλ στον έλεγχο της πάθησής του, ενώ θα μάθει τι πρέπει να προσέχει όταν αγοράζει τρόφιμα από του σούπερ μάρκετ και όταν παραγγέλνει έτοιμο φαγητό ή όταν τρώει έξω.
Ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και στη ρύθμιση του διαβήτη; Ένα ακόμη σημαντικό ερώτημα που απαντιέται στις σελίδες του βιβλίου, ενώ θα βρείτε ξεχωριστά κεφάλαια για τον διαβήτη της κύησης και τον διαβήτη της παιδικής ηλικίας.

Λίγα λόγια για τον διαβήτη
Περισσότερα από 70 εκατομμύρια ανθρώπων, πάσχουν σήμερα από σακχαρώδη διαβήτη, με το 50% περίπου των πασχόντων να μην γνωρίζουν ότι νοσούν. Ο διαβήτης αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές σύγχρονες ασθένειες, με διαρκώς αυξανόμενο επιπολασμό.
Το αυξημένο σωματικό βάρος, οι κακές διατροφικές συνήθειες, ο τρόπος ζωής, η κληρονομικότητα, είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 σε όλο και μικρότερη ηλικία. Η παχυσαρκία φαίνεται μάλιστα να κατέχει τη «μερίδα του λέοντος» στην αιτολογία της παχυσαρκίας, κάνοντας τους ειδικούς να μιλούν πλέον για την επιδημία της «diabesity» (diabetes+obesity). 

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου