ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Καταρρέει η εκεχειρία με την Αγκυρα

kourdos-stratiotis
15/10/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταρρέει η εκεχειρία με την Αγκυρα

ΤΟΥΡΚΙΑ - Θέσεις Κούρδων ανταρτών βομβάρδισαν οι Τούρκοι με αεροσκάφη και ελικόπτερα. Διεθνείς ΜΚΟ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνών συνθηκών, τονίζοντας ότι καθυστερεί για πολλές ώρες η μεταφορά τραυματιών από το Κομπάνι.
        
 
Του Νικόλα Ζηργάνου

 Κούρδοι αποχαιρετούν σε νεκροταφείο της Σουρούτς τέσσερις γυναίκες που σκοτώθηκαν πολεμώντας στο Κομπάνι REUTERS/ Umit Bektas

Κούρδοι αποχαιρετούν σε νεκροταφείο της Σουρούτς τέσσερις γυναίκες που σκοτώθηκαν πολεμώντας στο Κομπάνι
REUTERS/ Umit Bektas
Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χθες θέσεις των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, (ΡΚΚ), εντός τουρκικού εδάφους, στην επαρχία Χάκαρι, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Ηταν η πρώτη σημαντική αεροπορική επιχείρηση κατά των Κούρδων αυτονομιστών από την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας που εγκαινίασε ο Ταγίπ Ερντογάν, πριν από δύο χρόνια.


Το επεισόδιο δεν ήταν μεμονωμένο, καθώς ο τουρκικός στρατός άνοιξε πυρ με ελικόπτερα Απάτσι κατά μονάδων του ΡΚΚ και στην επαρχία Τουντσελί. Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν πως αν πέσει η μεθοριακή κουρδική πόλη της Συρίας, Κομπάνι, στα χέρια των ισλαμιστών εξτρεμιστών, θα καταρρεύσει η εκεχειρία με την Αγκυρα, ενώ ήδη, εδώ και λίγες ημέρες, Κούρδοι μαχητές άρχισαν να εγκαταλείπουν τις βάσεις τους στο ιρακινό Κουρδιστάν και να εισέρχονται σε τουρκικό έδαφος.

Κάθε ημέρα που περνάει αυξάνουν οι ενδείξεις ότι ο πραγματικός στόχος της Αγκυρας είναι οι Κούρδοι και πως ο πόλεμος στη Συρία εξαπλώνεται και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η κλιμάκωση της έντασης ξεκίνησε από την άρνηση των Τούρκων να επιτρέψουν την παροχή βοήθειας στους υπερασπιστές του Κομπάνι, οι οποίοι πολιορκούνται από τρεις πλευρές από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους με τα νώτα τους αποκλεισμένα από τον τουρκικό στρατό.

Συλλήψεις αμάχων

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη συνοριακή διάβαση μεταξύ Κομπάνι και Τουρκίας (απέχει μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις βόρειες παρυφές της πόλης) είναι πως οι τουρκικές αρχές συλλαμβάνουν τους άμαχους που επιχειρούν να διαβούν τη μεθόριο για να σωθούν από τη σφαγή, ενώ οι στρατοχωροφύλακες καθυστερούν εσκεμμένα τη μεταφορά Κούρδων τραυματιών με αποτέλεσμα να πεθαίνουν αβοήθητοι στα σύνορα. Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες γιατρών που περιμένουν τους τραυματίες στη μεθόριο του Μουρσιτπινάρ, πως οι Τούρκοι συνοροφύλακες τους αφήνουν έως και πέντε ώρες να περιμένουν αβοήθητοι μέχρι να δώσουν άδεια να διακομιστούν σε νοσοκομεία της γειτονικής τουρκικής (με κουρδική πλειοψηφία κατοίκων και Κούρδο δήμαρχο) πόλης Σουρούτς.

Πάνω από επτά τραυματίες πέθαναν χθες από αιμορραγία και σύμφωνα με τους γιατρούς, θα είχαν σωθεί αν είχαν φτάσει εγκαίρως στο νοσοκομείο. Ο Κούρδος βουλευτής της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Ιμπραχίμ Αϊχάν, δήλωσε ότι τις τελευταίες ημέρες πέθαναν στα σύνορα λόγω καθυστερήσεων πάνω από 13 τραυματίες. Ταυτόχρονα, οι άμαχοι συγκεντρώνονται από την αστυνομία και τίθενται σε περιορισμό, αντί να οδηγηθούν σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Χθες, άρχισαν απεργία πείνας 100 πρόσφυγες (οι οποίοι κρατούνται φυλακισμένοι εδώ και εννέα ημέρες σε αθλητική εγκατάσταση στο Σουρούτς) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυτα εχθρική στάση των τουρκικών αρχών.

Εκπρόσωπος της διεθνούς ΜΚΟ «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» δήλωσε από το Σουρούτς ότι η στάση της Αγκυρας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση διεθνών συνθηκών. Τουρκικές εφημερίδες έγραψαν χθες ότι οι τουρκικές συνοριακές αρχές παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίζουν τους πρόσφυγες από το Κομπάνι και με τη βοήθεια ηλεκτρονικού συστήματος αναγνώρισης προσώπου συλλαμβάνουν όσους Κούρδους έχουν καταγράψει ως μέλη του κουρδικού κόμματος της Συρίας PYD, το οποίο έχει δεσμούς με το ΡΚΚ.

Η οργή των Κούρδων που ξέσπασε τις προηγούμενες ημέρες στους δρόμους του τουρκικού Κουρδιστάν (με πάνω από 34 νεκρούς διαδηλωτές και εκατοντάδες τραυματίες) αντιμετωπίστηκε από τον Ερντογάν ως προσπάθεια υπονόμευσης του κράτους από τρομοκράτες, κατασκόπους και προβοκάτορες, μια δήλωση που έριξε λάδι στη φωτιά.

Χθες, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως οι «προβοκάτορες» διατάραξαν την τάξη με στόχο την υπονόμευση της χώρας εν όψει των εκλογών του 2015. Ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν θα δείξει καμιά ανοχή και πως για κάθε όχημα της αστυνομίας που καταστρέφουν οι διαδηλωτές η Τουρκία θα αγοράσει άλλα δέκα. Προκλητική ήταν και η δήλωσή του που κατηγόρησε τους Κούρδους της Συρίας ότι «βασανίζουν» συμπατριώτες τους και δεν τους αφήνουν να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη πόλη.

Κηδεία-διαδήλωση

Στο Σουρούτς πάντως, έγιναν χθες οι κηδείες τεσσάρων μαχητριών που σκοτώθηκαν σε μάχη στο Κομπάνι, με χιλιάδες Κούρδων να συμμετέχουν στην τελετή που μεταβλήθηκε σε μαζική διαδήλωση. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, οι διαδηλωτές φώναζαν στα τουρκικά «Δολοφόνε Ερντογάν» και στα κουρδικά «Τιμή και δόξα στους μαχητές του PYD».

Στο Κομπάνι, όπου συνεχίζονται οι φονικές οδομαχίες, αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν για πρώτη φορά σφοδρή επίθεση κατά των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους. Η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 48 ώρες έγιναν συνολικά 21 αεροπορικές επιδρομές που αναχαίτισαν (προσωρινά) την προέλαση των τζιχαντιστών οι οποίοι ελέγχουν πλέον τη μισή έκταση της πόλης.

ΠΗΓΗ: "  http://www.efsyn.gr    " Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου