ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Τι φοβούνται οι Λιθουανοί και «ετοίμασαν» δύναμη ταχείας αντίδρασης;

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma    " 

Posted: Οκτωβρίου 14, 2014 at 5:51 μμ, Last Updated: 
LETUVA
Από την 1η Νοεμβρίου η Λιθουανία θα διαθέτει  ετοιμοπόλεμη δύναμη ταχεία αντίδρασης, επιπέδου μεραρχίας. Οι σχετικές τροποποιήσεις του νόμου για τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων, υποβλήθηκαν την Δευτέρα στο κοινοβούλιο της χώρας. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στο Βίλνιους, ο υπουργός Άμυνας Juozas OLEKAS και ο Λιθουανός ΑΓΕΕΔ  Υποστράτηγος Jonas Vytautas Zhukas.

Ο υπουργός Άμυνας ελπίζει ότι οι τροποποιήσεις θα πρέπει να εγκριθούν επειγόντως.!! Σύμφωνα με τον ίδιο, η δύναμη ταχείας αντίδρασης θα αποτελείται από δύο έως  δυόμισι χιλιάδες στρατιώτες, οι οποίοι θα μπορούν να τίθενται  σε κινητοποίηση  εντός δύο ωρών από την προεδρική εντολή , την οποία οφείλει  να δώσει  ο πρόεδρος της χώρας.
Γιατί όμως τόση σπουδή για την δημιουργία μίας τέτοιας δύναμης;
«Βλέπουμε ότι η Ουκρανία δεν βρίσκεται ακόμη υπό στρατιωτικό νόμο. Πέρασαν μόνο μια τροποποίηση για την διενέργεια στρατιωτικής επιχείρησης υπό την ηγεσία του  Ουκρανού Υπουργού Άμυνας, και του υπουργείου  Εσωτερικών. Αυτό δείχνει ότι πρέπει να βελτιώσουμε το νομικό της πλαίσιο και να είμαστε  προετοιμασμένοι για τις νέες καταστάσεις που απαιτούν την παρέμβαση του στρατού!!», είπε ο OLEKAS.
Ποιές καταστάσεις και ποια παρέμβαση του στρατού θα ρωτούσε κάποιος αδαής; Τι συμβαίνει στην βαλτική και υπάρχει τόσο πρεμούρα για την δημιουργία  δύναμης μεραρχίας  και για ποιο λόγο απαιτείται η νομική κάλυψη για χρήση των ενόπλων δυνάμεων;   
Ο Λιθουανός υπουργός εξήγησε ότι οι τροποποιήσεις προβλέπουν την χρήση της δύναμης ταχείας αντίδρασης σε καιρό ειρήνης. Σύμφωνα με το νέο νόμο, ο πρόεδρος έχει τη δύναμη να κινητοποιήσει μια δύναμη ταχείας αντίδρασηςλόγω των μαζικών παραβιάσεων των κρατικών συνόρωνοι διαφόρων  ενόπλων περιστατικών, τα οποία συνάδουν με ευθεία παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους.!!
Το Υπουργείο Άμυνας προτείνει επίσης την χρήση της δύναμης ταχείας αντίδρασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή για την εξάλειψη των τρομοκρατικών απειλών.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του στρατού της Λιθουανίας, Υποστρατήγου  Jonas Vytautas Zhukasa, πρόσφατα, ο κόσμος είναι όλο και περισσότερο αντιμέτωπος με απειλές, όπως η προτροπή προς το εθνοτικό μίσος, την πρόκληση, τις δράσεις των μη κυβερνητικών ένοπλων ομάδων, παράνομης διέλευσης των συνόρων του κράτους, παραβιάζοντας  παράλληλα τους κανόνες της στρατιωτικής διέλευσης και ούτω καθεξής.
«Αυτές οι απειλές είναι σοβαρές , και αντίστοιχα,  πρέπει να ανταποκριθούμε  σε αυτές αμέσως. Θα πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εδαφική ακεραιότητα στην  Λιθουανία,  για να  υπερασπιστούμε από τις πρώτες ώρες τη πατρίδα μας  χωρίς να εξαρτόμαστε  από την βοήθεια των συμμάχων »,  δήλωσε ο διοικητής του στρατού της ς Λιθουανίας .
Εδώ ο Juozas OLEKAS μας τα είπε σχεδόν  όλα αυτά που αναμένει. Το Pentapostagma.gr, πιστεύει ότι οι λιθουανοί αναμένουν ρωσική εξέγερση, από την ρωσική μειονότητα που διαβιεί στην χώρα. Καθώς επίσης πιθανόν να έχουν πληροφορίες για «ύποπτες κινήσεις στα σύνορα τους» από την περιοχή πιθανόν του Καλίνινγκραντ.
Σύμφωνα με τώρα άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες, και τα συμφραζόμενα των δύο λιθουανών αξιωματούχων,  αναμένουν παρόμοια κατάσταση με την Ουκρανία από πιθανή διάχυση της δράσης ρώσων ενόπλων αυτονομιστών.
Οι Ρώσοι που κατοικούν στη Λιθουανία βρίσκονται κυρίως στις αστικές περιοχές. Στο Βίλνιους  αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού, και ένα ελαφρώς μικρότερο μερίδιο στην περιοχή Klaipida. Στο Κάουνας διαβιεί  ένα πολύ μικρότερο μερίδιο του εθνικού ρωσικού πληθυσμού. Η πόλη Visaginas χτίστηκε για τους εργαζομένους των εγκαταστάσεων  πυρηνικής ενέργειας Ignalina.
Εκτιμούμε ότι η κατάσταση στις βαλτικές χώρες το αμέσως επόμενο διάστημα πιθανόν να  επιδεινωθεί είτε λόγω των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και τον φόβο διάχυσης τους , είτε λόγω ρωσόφωνων που ζουν στην χώρα. Να πως μπορεί να φύγει η «φωτιά» από την Ουκρανία και να κάψει όλη την ανατολική Ευρώπη.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου