ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Η Ελλάδα αξιοποιεί τους πόρους για τους άνεργους

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

09/10/2014
Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να δοθούν στην Ελλάδα 7,2 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) για να βοηθήσει 761 πρώην εργαζομένους στην αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης Sprider Stores να βρουν νέες θέσεις εργασίας και να επεκτείνει τη στήριξή της σε 505 νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ΕΑΕΚ).

Οι περισσότερες απολύσεις έγιναν στις περιφέρειες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η πρόταση τώρα έχει διαβιβαστεί για έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.
Η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση στήριξης από το ΕΤΠ μετά την απόλυση 761 εργαζομένων από την Sprider Stores Α.Ε., επισημαίνοντας,¨ ότι οι απολύσεις ήταν το αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, η οποία έχει βαθιά επηρεάσει την ελληνική οικονομία.
Τα μέτρα που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠ θα βοηθήσουν τους εργαζομένους και τους ΕΕΑΚ να βρουν νέες θέσεις εργασίας παρέχοντάς τους ενεργό επαγγελματικό προσανατολισμό, επαγγελματική κατάρτιση, ειδικές συμβουλές για την επιχειρηματικότητα, συνεισφορά για τη σύσταση νέων επιχειρήσεων και διάφορα επιδόματα.
Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος του πακέτου είναι 12 εκατομμύρια ευρώ, 7,2 εκατομμύρια από τα οποία θα διατεθούν από το ΕΤΠ. 
Εξέλιξη της εταιρία
Η εταιρεία Sprider Stores Α.Ε. ήταν μια αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης παρούσα στην ελληνική αγορά, τα Βαλκάνια και σε διάφορες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών που ήταν το επακόλουθο της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας από την έναρξη της κρίσης, η ζήτηση για προϊόντα εκτός των βασικών ειδών διατροφής έχει μειωθεί σημαντικά και, ως εκ τούτου, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας άρχισε να μειώνεται.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες λόγω της έλλειψης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, δεν επέτρεψε στην Sprider Stores να βρει λύση και οδήγησε την επιχείρηση σε χρεοκοπία.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η Sprider Stores  είχε παρουσία σε όλες τις, ελληνικές περιφέρειες, οι απολύσεις εκτείνονται σε όλη τη χώρα.
Ωστόσο, οι περισσότερες απολύσεις (64 %) συγκεντρώνονται στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία. Το τελευταίο τρίμηνο του 2013 το ποσοστό ανεργίας στην Αττική ήταν 28,2 %. 
Στην Κεντρική Μακεδονία η κατάσταση των νέων που αναζητούν εργασία είναι ιδιαίτερα σοβαρή, δεδομένου ότι το ποσοστό ανεργίας ήταν 30,3 %, ενώ το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν 60,4 %. Επιπλέον, και στις δύο περιοχές υπάρχουν λίγες μόνο θέσεις εργασίας σε σύγκριση με τον υψηλό αριθμό των ατόμων που αναζητούν εργασία. Ως εκ τούτου, πάνω από το 70 % των ανέργων είναι εκτός της αγοράς εργασίας για περισσότερο από 12 μήνες. 
Σημειώνεται, πως άλλες χώρες μέλη της ΕΕ  αξιοποιούν εδώ και χρόνια και πολύ συχνά τους πόρους του ταμείου για να στηρίξουν τους ανέργους τους, κάτι που δεν έγινε στην Ελλάδα.
Συνολικά, οι ενισχύσεις του ταμείου αφορούν μόνο τρείς η τέσσερις ελληνικές περιπτώσεις, ενώ σε άλλες χώρες οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι διψήφιοι.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (EΤΠ)
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση παρέχει στήριξη σε άτομα που χάνουν τη θέση εργασίας τους είτε εξαιτίας σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω παγκοσμιοποίησης, π.χ. όταν κλείνει μια μεγάλη επιχείρηση ή μεταφέρεται η παραγωγή σε χώρες εκτός ΕΕ, είτε εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΤΠ ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Το ταμείο αυτό μπορεί να χρηματοδοτεί έως και το 60% του κόστους σχεδίων παροχής βοήθειας σε εργαζομένους που απολύονται, ώστε να βρουν νέα θέση εργασίας ή να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση.
Κατά κανόνα, το ΕΤΠ μπορεί να χρησιμοποιείται μόνον στις περιπτώσεις απόλυσης άνω των 500 εργαζομένων από μία μεμονωμένη εταιρεία (περιλαμβανομένων των προμηθευτών και των παραγωγών επόμενων σταδίων) ή απόλυσης μεγάλου αριθμού εργαζομένων από έναν συγκεκριμένο κλάδο σε μία ή περισσότερες γειτονικές περιοχές.
Υπεύθυνες για τη διαχείριση και την εφαρμογή των σχεδίων που χρηματοδοτούνται από το ΕΤΠ είναι οι εθνικές και περιφερειακές αρχές των κρατών μελών. Κάθε σχέδιο διαρκεί 2 χρόνια.
Τι είδους στήριξη μπορεί να παρέχει το ΕΤΠ;
Το ΕΤΠ μπορεί να συγχρηματοδοτεί μέτρα, όπως:
βοήθεια για αναζήτηση εργασίας
συμβουλές σε θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας
εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και επανακατάρτιση
υπηρεσίες επαγγελματικής καθοδήγησης
επιχειρηματικότητα και σύσταση επιχείρησης.
Μπορεί ακόμη να παρέχει επιδόματα κατάρτισης και κινητικότητας/μετεγκατάστασης, ημερήσια αποζημίωση, ή παρόμοιες μορφές στήριξης.
Το ΕΤΠ δεν συγχρηματοδοτεί μέτρα κοινωνικής προστασίας, όπως συντάξεις ή παροχές ανεργίας.
Ποιοι είναι δικαιούχοι;
Δικαιούχοι των σχεδίων του ΕΤΠ είναι εργαζόμενοι που έχουν απολυθεί. Κατά την περίοδο 2014-2020, δικαιούχοι μπορεί να είναι αυτοαπασχολούμενοι, έκτακτοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου.
Μέχρι τα τέλη του 2017, νέοι που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης σε περιοχές με υψηλή ανεργία νέων μπορούν να λάβουν στήριξη από το ΕΤΠ σε αριθμό ισοδύναμο με αυτόν των εργαζομένων που λαμβάνουν στήριξη στις περιοχές αυτές.
Τα κονδύλια του ΕΤΠ δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για να παραμείνει σε λειτουργία μια επιχείρηση ή για τον εκσυγχρονισμό ή τη διαρθρωτική προσαρμογή της.
Κανονισμός ΕΤΠ για την περίοδο 2014-2020
Οι κανόνες που διέπουν τα κριτήρια παρέμβασης, τους επιλέξιμους δικαιούχους, τις επιλέξιμες αιτήσεις, μέτρα κ.λπ. περιλαμβάνονται στον κανονισμό του ΕΤΠ.

Blog:marina anastas.kourbela

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου