ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

«Ο τάφος της Αμφίπολης είναι του Ηφαιστίωνα!»

ΠΗΓΗ : "    pentapostagma      " 

Posted: Οκτωβρίου 8, 2014 at 3:30 μμ, Last Updated: 
amfi
Ο αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας και αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Κύπρου, κ. Θεόδωρος Μαυρογιάννης, δηλώνει ρητά και απερίφραστα την πεποίθηση του ότι ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει στον στρατηγό και επιστήθιο φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Ηφαιστίωνα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ανατροπή», επιβεβαίωσε απόλυτα τη χρονολόγηση της κας Κατερίνας Περιστέρη, ενώ τόνισε επίσης ότι «οι Καρυάτιδες εκπέμπουν ένα μεγάλο πολιτικό μήνυμα».
«Βασιζόμενος στις αρχαίες γραπτές πηγές και ιδιαίτερα στον ιστορικό Διόδωρο τον Σικελιώτη (80-20 π.Χ) , συμπεραίνω πως όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο ότι στον τάφο της Αμφίπολης βρίσκεται η τέφρα του Ηφαιστίωνα. Εάν πρέπει να αναρωτηθούμε πού βρέθηκαν οι πόροι για την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου μνημείου, τα πρώτα χρήματα έφτασαν στον Αντίπατρο πριν από την έκρηξη του Λαμιακού πολέμου, δηλαδή το φθινόπωρο του 323 π.Χ. Αυτό σημαίνει πολλά για τη χρονολόγηση. Εγώ συμφωνώ απολύτως με τη χρονολόγηση του τάφου στο 325-300 π.Χ.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πολιτικό μήνυμα του τάφου και της ενδυμασίας των Καρυάτιδων, τονίζοντας τα εξής: «Εγώ δεν συμφωνώ με την άποψη ότι η ενδυμασία των Καρυάτιδων δεν έχει πολιτικό μήνυμα, είναι ολόκληρη ιστορία “επέστρεψαν επιτέλους οι Αθηναίοι στην Αμφίπολη”. Εγώ πιστεύω ότι παραπέμπει στο ολιγαρχικό πολίτευμα των Αθηναίων, το οποίο εισήγαγε ο Αντίπατρος στην Αθήνα το 322 π.Χ., το Σεπτέμβριο, την 20η του Βοηδρομιώνος, όταν κατέλυσε τη δημοκρατία και τους νόμους και στη συνέχεια επέτρεψε “τοις βουλομένοις” – δηλαδή στους αντιφρονούντες, οι οποίοι πήραν το μέρος του – να εγκατασταθούν εν Θράκη. Έτσι λέει ο Διόδωρος. Και αυτοί ήταν 12.000 τον αριθμό. Έμειναν 9.000. Αυτοί οι 9.000 “επολιτεύοντο κατά του Σόλωνος νόμους” λέει ο Διόδωρος. Αυτή η ενδυμασία, το λοξό ιωνικό ιμάτιο, με την παρυφή, παραπέμπει σε Αθηναίους που βρίσκονταν εκεί».
Τέλος, για τη συσχέτιση του Ηφαιστίωνα με τους Αθηναίους, ο κ. Θεόδωρος Μαυρογιάννης είναι σαφής: «Για το πώς συνδέεται ο Ηφαιστίων με τους Αθηναίους, ευτυχώς υπάρχει μια μελέτη του 1991, η οποία λέει ότι ο πατέρας του Ηφαιστίωνος, ο Αμύντωρ, ήταν Αθηναίος πολίτης. Οι Καρυάτιδες παραπέμπουν στην αθηναϊκή καταγωγή του Ηφαιστίωνος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου