ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΓΔΜ

ΣΥΜΦΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

09/10/2014
Τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Τουρκία θα πρέπει να επεκτείνει η ΕΕ, σύμφωνα με τον κ. Φούλε.

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Στέφαν Φούλε, τόνισε ότι η επέκτασε πρέπει να γίνει σε θέματα κράτους δικαίου, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για περιπτώσεις ελλείμματος δημοκρατίας οι οποίες παρατηρήθηκαν στην Τουρκία στη διάρκεια του 2013.
«Συνεχίζω να υποστηρίζω την έναρξη το συντομότερο δυνατόν επίσημων διαπραγματεύσεων στον τομέα του κράτους δικαίου», αναφέρει σε δήλωσή του στο Twitter ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε κριτική στην Τουρκία για πολιτικές παρεμβάσεις στο δικαστικό σώμα, αναφέροντας στην ετήσια έκθεση προόδου πως η απάντηση στο σκάνδαλο διαφθοράς που «άγγιξε» τον Ταγίπ Ερντογάν έπληξε την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και εξασθένησε τα δικαιώματα του πολίτη.
Ωστόσο στην έκθεση προόδου για τις χώρες που επιδιώκουν να ενταχθούν στην ΕΕ, οι Βρυξέλλες αναφέρουν πως εξακολουθούν να πιστεύουν ότι περαιτέρω συνομιλίες είναι δυνατές και συνιστούν την έναρξη συνομιλιών για το δικαστικό σώμα και τα θεμελιώδη δικαιώματα ως τρόπο για να υποχρεωθεί η Τουρκία να αντιμετωπίσει το ζητήματα.
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο την Επιτροπή, η οποία βοηθάει τις κυβερνήσεις της ΕΕ να αποφασίσουν σε ποια χώρα θα επιτρέψουν να ενταχθεί στην Ένωση, είναι η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επηρεάσει τα δικαστήρια για να διώξει τους πολιτικούς αντιπάλους του.
Η περίπτωση της ΠΓΔΜ
Για ανακοπή της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ έκανε λόγο ο Στέφαν Φούλε.
«Όταν διορίστηκα Επίτροπος για τη Διεύρυνση πριν από πέντε χρόνια, η χώρα σας, αν και δεν ήταν ούτε η μεγαλύτερη ούτε η πλουσιότερη, ήταν σαφώς μπροστά όσον αφορά την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση μεταξύ των χωρών της περιοχής. Έναν χρόνο πριν (το 2009), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στις τάξεις μας επικρατούσε αισιοδοξία. Δυστυχώς, πέντε χρόνια αργότερα, η αισιοδοξία εξανεμίσθηκε», σημειώνει ο Φούλε σε άρθρο του στην εφημερίδα των Σκοπίων Dnevnik.
Όπως παρατηρεί, «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, οι πολιτικές κρίσεις στη χώρα επαναλαμβάνονται και οι σχέσεις με ορισμένες γειτονικές χώρες εξακολουθούν να επηρεάζονται από ορισμένες διαφορές ή ακόμη και επιδεινώθηκαν από το 2010 και μετά. Κάτι δεν πάει καλά. Σπαταλάται χρόνος και η ενταξιακή πορεία έχει ανακοπεί».
Ο επίτροπος κάνει αναφορά και στο πρόβλημα της ονομασίας, τονίζοντας ότι δυστυχώς το ζήτημα αυτό παραμένει άλυτο και έχει άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ.
Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «χρειάζεται αποφασιστική δράση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» και τονίζει πως «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για περαιτέρω καθυστέρηση». «Εξίσου απαραίτητη είναι η ενεργητική υποστήριξη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη για την επίτευξη αυτού του στόχου», συνεχίζει.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου