ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Ένα φλιτζάνι κακάο την ημέρα απομακρύνει τον κίνδυνο νοητικής παρακμής στα γεράματα

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma     " 

Posted: Οκτωβρίου 30, 2014 at 8:40 πμ, Last Updated: 
φλιτζάνι-κακάο-1
 Το κακάο μπορεί να «χαρίσει» σε ένα συνηθισμένο 60άρη το μνημονικό ενός ανθρώπου 20 έως 30 χρόνια νεότερου. Αμερικανική έρευνα αποκάλυψε ότι το κακάο περιέχει βιο-δραστικά στοιχεία που αντιστρέφουν τη νοητική παρακμή που σχετίζεται με την ηλικία.

Επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Columbiaδημοσίευσαν  την Κυριακή στο επιστημονικό έντυπο Nature Neuroscience τα αποτελέσματα διατροφικού πειράματος που βασίστηκε στην επίδραση των φλαβανόλων, που εξάγονται από τους κόκκους του κακάο, στον γηρασκόμενο ανθρώπινο εγκέφαλο.
Μία ομάδα 37 υγιών εθελοντών ηλικίας από 50 έως 69 ετών χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε δύο διαφορετικές υποομοάδες. Κάθε μέρα για τρείς μήνες, κατανάλωναν ένα ειδικά προετοιμασμένο ρόφημα κακάο, που δεν είναι διαθέσιμο εμπορικά. Η μία ομάδα κατανάλωσε το ρόφημα που περιείχε 900mg φλαβανόλων, και η δεύτερη ομάδα με μόλις 10mg περιεκτικότητα σε αυτά τα βιο-δραστικά στοιχεία.
«Εάν ένας από τους συμμετέχοντες είχε το μνημονικό ενός συνηθισμένου 60-χρονου κατά το ξεκίνημα της μελέτης, έπειτα από τρεις μήνες ο ίδιος άνθρωπος διέθετε νοητικές ικανότητες ενός τυπικού 30χρονου ή 40χρονου», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Scott Small.
φλιτζάνι-κακάο-2
Η περιοχή του εγκεφάλου με κίτρινο χρώμα είναι ο ιππόκαμπος – η οδοντωτή έλικα (σ.σ. pentapostagma.gr – dentate gyrus) εμφανίζεται με πράσινο χρώμα και ο ενδορινικός φλοιός με μωβ χρώμα (Φωτογραφία από το Δελτίο Τύπου).
Ο κύριος στόχος του πειράματος ήταν να μελετηθεί η οδοντωτή έλικα του εγκεφάλου – το μέρος του εγκεφάλου που ευθύνεται για τον σχηματισμό της μνήμης, και είναι ευαίσθητο στην ηλικία. Έτσι, οι επιστήμονες έπρεπε να πραγματοποιήσουν απεικονίσεις του εγκεφάλου για να μετρήσουν τον όγκο αίματος και να αποδείξουν εάν αποτελεί ή όχι την πηγή της συνηθισμένης «αμέλειας» που είναι διαδεδομένη στον πληθυσμό των ηλικιωμένων.
«Υποθέτω ότι η μελέτη μας δείχνει, για πρώτη φορά, ότι οι φλαβανόλες βελτιώνουν τη λειτουργία της οδοντωτικής έλικας τους ανθρώπινου εγκεφάλου, ειδικότερα σε γηρασκόμενους ανθρώπους», δήλωσε ο Small προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
φλιτζάνι-κακάο-3
Οι περισσότερες μέθοδοι επεξεργασίας κακάο απομακρύνουν πολλές από τις φλαβανόλες που περιέχονται στο ακατέργαστο φυτό (Εικόνα από το Δελτίο Τύπου)
Πάντως, τα αποτελέσματα θα πρέπει να επαληθευθούν με την πραγματοποίηση μελέτης σε μεγαλύτερο δείγμα ερευνώμενων, και δεν ισχύουν και για την περίπτωση της απώλειας μνήμης που σχετίζεται με νόσους όπως αυτή του Alzheimer. Οι επιστήμονες προειδοποιούν επίσης ότι πολλά από τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει το κακάο «χάνονται» κατά τη διάρκεια επεξεργασίας του φυτού.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου