ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

«Η Ελλάδα έδειξε την υπευθυνότητά της»

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΖΩΝΗΣ   Σοφία Βούλτεψη

Δηλώσεις του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

30/10/2014
Με ιδιαίτερη αισιοδοξία μίλησε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο Ζοζέ Μανούελ Μπαρόζο, την ώρα που το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εξέφρασε την άποψη ότι δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί ένα εθνικό πρόγραμμα για την εποχή μετά το τρέχον μνημόνιο το οποίο ολοκληρώνεται το 2014.
«Η Ευρώπη έδειξε την αλληλεγγύη της και η Ελλάδα έδειξε την υπευθυνότητά της», δήλωσε ο Μπαρόζο απευθυνόμενος για τελευταία φορά -με την ιδιότητα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- στους δημοσιογράφους.


Πάντως, ο κ. Μπαρόζο εμφανίστηκε συγκρατημένος, καθώς δεν θέλησε να προβλέψει αν και πώς θα εξέλθει από το Μνημόνιο η Ελλάδα, λέγοντας πως οι σχετικές συζητήσεις εξελίσσονται και οι όποιες αποφάσεις θα υιοθετηθούν από την Επιτροπή Γιούνκερ.

Ωστόσο, τόνισε ότι όσο η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της οι εταίροι της οφείλουν να επιδεικνύουν την αλληλεγγύη τους προασπιζόμενοι την ακεραιότητα της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, κάνοντας μια αναδρομή μίλησε για τις αμφίσημες θέσεις πολλών εντός Ε.Ε. και υπενθύμισε ότι κάποιοι στοιχημάτιζαν υπέρ του λεγόμενου Grexit.

O απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε υπερήφανος για την εμμονή του στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά και πεπεισμένος ότι αν έφευγε η Ελλάδα θα εμφανιζόταν φαινόμενο «ντόμινο», δηλαδή θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες.

«Πολλοί ρωτούσαν την Επιτροπή αν θα ήταν προτιμότερη η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η απάντηση που πάντοτε λάμβαναν ήταν όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός, παρά τις μεγάλες θυσίες του, εξακολουθεί να τάσσεται στην πλειονότητά του υπέρ της παραμονής της χώρας του στο ευρώ.

Στο μεταξύ, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που στηρίχθηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται ζητήματα της υφιστάμενης συμφωνίας ουσιαστικά χωρίς «πυξίδα» στην επόμενη ημέρα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της τριμηνιαίας έκθεσης για την περίοδο Ιούλ – Σεπτ 2014, το Γραφείο Προϋπολογισμού παρατηρεί πως όσα έχουν αναγγελθεί έως τώρα για την εποχή μετά το μνημόνιο «επαναλαμβάνουν γενικούς στόχους (ανταγωνιστικότητας, εξωστρέφειας κλπ) χωρίς να συνοδεύονται από συγκεκριμένα μέτρα».

Σύμφωνα με την έκθεση, ένα νέο πρόγραμμα που θα στόχευε στην ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης θα έπρεπε πρωτίστως να είναι ελληνική υπόθεση, αλλά η σύνταξη ενός αξιόπιστου αναπτυξιακού προγράμματος θα πρέπει να στηρίζεται «σε φθηνούς πόρους που προέρχονται από τον ΕΜΣ, ΕΚΤ και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

«Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις πραγματοποιούνται σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές κι ευρωπαϊκό περιβάλλον, σα να είναι “πάνω σε κινούμενη άμμο”», αναφέρει χαρακτηριστικά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο αναφερόμενο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2015 τηρεί στάση αναμονής για τον τρόπο με τον οποίο θα το αξιολογήσουν οι εταίροι. Σε αυτό το πλαίσιο, επικαλείται εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες έχουν συσσωρευθεί εκατοντάδες εκκρεμείς υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς.

ΠΗΓΗ  : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου