ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Ο μεγαλύτερος ψεύτης του ίντερνετ και των ΜΜΕ -Πώς έχει καταφέρει να ξεγελάσει όλο τον κόσμο

ΠΗΓΗ : "  http://www.iefimerida.gr   " 



Ο μεγαλύτερος ψεύτης του ίντερνετ και των ΜΜΕ -Πώς έχει καταφέρει να ξεγελάσει ό


05.11.2014 20:59
Δεν προσβάλλεται όταν τον λένε ψεύτη. Το θεωρεί τιμή. Αλλωστε, ο Τομάσο Ντεμπενεντέτι έχει καταφέρει να εξαπατήσει τους πάντες στο διαδίκτυο και όχι μόνο. Στόχος του; Θέλει να γίνει ο... πρωταθλητής του ψέματος όπως λέει.

Χρησιμοποιώντας το Twitter, ο Ιταλός έχει καταφέρει να σπείρει τον όλεθρο στην παγκόσμια οικονομία, να προκαλέσει προβλήματα σε διπλωματικές σχέσεις, να εξαπατήσει παγκόσμιους ηγέτες και να ντροπιάσει κολοσσούς των ΜΜΕ. Κάποιοι τον αποτελούν απατεώνα κατά συρροή. Αλλοι, προτιμούν τον χαρακτηρισμό «κοινωνικός ακτιβιστής».


Ποιος είναι όμως ο Ντεμπενεντέτι; Πρόκειται για ένα μεσήλικα δάσκαλο και πατέρα, που ζει στη Ρώμη και είναι γιος και εγγονός γνωστών δημοσιογράφων της Ιταλίας. Ξεκίνησε την περίεργη δράση του το 2000, όταν δουλεύοντας στο χώρο των ΜΜΕ στην πατρίδα του, είδε πάνω από 60 συνεντεύξεις του να δημοσιεύονται. Ανάμεσα στους συνεντευξιαζόμενους ήταν ο Ντέσμον Τούτου, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Δαλάι Λάμα. Μόνο που το 2010 ο New Yorker αποκάλυψε πως όλες αυτές οι συνεντεύξεις με τις διάσημες προσωπικότητες ήταν ψεύτικες.

Επί δέκα χρόνια, ο Ντεμπενεντέι είχε καταφέρει να εξαπατήσει τους εκδότες συντηρητικών ιταλικών εφημερίδων, που δημοσίευαν συνεντεύξεις αγνοώντας ότι ποτέ δεν είχαν γίνει στην πραγματικότητα. Οπως είπε όταν αποκαλύφθηκε, το έκανε γιατί οι εφημερίδες συχνά δημοσιεύουν ρεπορτάζ χωρίς να τα εξακριβώνουν πρώτα. Μάλιστα, για να καταφέρει να γίνει πιστευτός, μελετούσε προσεκτικά κάθε πρόσωπο, προκειμένου να διατυπώσει τις απαντήσεις όπως θα έκανε και στην πραγματικότητα.

Εχοντας εξαντλήσει τα περιθώρια στα ΜΜΕ, στράφηκε στο διαδίκτυο. Και εκεί πραγματικά μεγαλούργησε, έχοντας τη δυνατότητα να διαδώσει τις «απάτες» του μέσα σε δευτερόλεπτα. Ο Ντεμπενεντέτι δημιουργεί ψεύτικους λογαριασμούς στο Twitter για κυβερνητικούς οργανισμούς και μετά από μερικές ημέρες αρχίζει να δημοσιεύει «ειδήσεις» που είναι απολύτως ψεύτικες.

Για παράδειγμα, κάποια στιγμή άνοιξε έναν «προσωπικό» λογαριασμό του Βλαντιμίρ Πούτιν και αργότερα το μετέτρεψε σε λογαριασμό του Εντουαρντ Σνόουντεν. Επίσης, έχει κάνει κάτι ανάλογο με τους πρωθυπουργούς της Σουηδίας και της Δανίας, αλλά και αρκετούς ακόμη πολιτικούς.

Αν αναρωτιέται κανείς πόσοι πέφτουν στην παγίδα, η απάντηση είναι «εκατοντάδες». Ο λογαριασμός του έχει περίπου 1.000 followers, απλά επειδή παραμένει ίδιος και αλλάζει τη φωτογραφία, το όνομα και το βιογραφικό, ανάλογα με το ποιος θέλει να είναι το «θύμα» του, όπως γράφει το Business Insider. Ανάμεσα σε εκείνους που τον «ακολουθούν» είναι δημοσιογράφοι από μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, εφημερίδες ή δίκτυα, όπως το AFP, το Bloomberg, το BBC, ο Guardian ή το Reuters.

Επίσης τον ακολουθούν το WikiLeaks, υπουργοί, πρέσβεις, ακόμη και επίσημοι λογαριασμοί κομμάτων. Κάτι που κάνει τις αναρτήσεις του να φαίνονται πιο αληθοφανείς, αφού τον διαβάζουν οι πιο «σοβαροί». Ακόμη και το Twitter την έχει... πατήσει μαζί του, αφού είχε αναγνωρίσει ως γνήσιο το λογαριασμό του Ντεμπενεντέτι για τον Μάριο Μόντι αλλά και εκείνον του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών.

Μία από τις πιο επιτυχημένες «απάτες» του ήταν τον Αύγουστο του 2012, όταν έκανε λογαριασμό με το όνομα του Ρώσου υπουργού Εσωτερικών, Βλαντιμίρ Κολοκόλτσεφ, ο οποίος ανακοίνωνεται ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ και η σύζυγός του είχαν δολοφονηθεί.

Η είδηση άρχισε να μεταδίδεται με αποτέλεσμα να ανέβει η τιμή του πετρελαίου, καθώς ο οικονομικός κόσμος ανησυχούσε για το πολιτικό μέλλον της Συρίας και τη διαθεσιμότητα του πετρελαίου.

Παρά την αναστάτωση που προκαλεί, δεν το βάζει κάτω. Οπως δηλώνει, είναι ήδη σε επαφή με μία μεγάλη εφημερίδα για να γράψει συνεντεύξεις μεγάλων προσωπικοτήτων, με ψευδώνυμο. «Θα είναι, φυσικά, ψεύτικες», λέει. Το θέμα βέβαια είναι, πόσο γρήγορα θα το καταλάβουν οι υπόλοιποι.


Πηγή: Ο μεγαλύτερος ψεύτης του ίντερνετ και των ΜΜΕ -Πώς έχει καταφέρει να ξεγελάσει όλο τον κόσμο | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/177063#ixzz3IEpUJRHj

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου