ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Παγώνουν οι πλειστηριασμοί για έξι μήνες

ΠΗΓΗ : "  http://roykoymoykoy.blogspot.gr  " 



Παγώνουν οι πλειστηριασμοί για έξι μήνες
    Σε 25 μέρες επισήμως αίρεται το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Η κυβέρνηση «εγκλωβισμένη» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την παράταση ή μη του μνημονίου, δεν έχει θίξει το συγκεκριμένο θέμα με τους δανειστές. 
    Και ακολουθεί  σολομώντεια λύση, να παρατείνει ατύπως τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου 2015 την προστασία της κύριας κατοικίας, έχοντας στο πλευρό της και τους τραπεζίτες, οι οποίοι δημοσίως έχουν δηλώσει πως δεν εξυπηρετεί κανέναν να βγουν τα σπίτια στο σφυρί.
    Στο μεταξύ θα έχει θεσμοθετηθεί το νέο  πτωχευτικό δίκαιο των  ιδιωτών, στο οποίο θα  συμπεριλαμβάνεται  ρύθμιση που θα ισχύει μόνιμα για την προστασία της κύριας κατοικίας όχι μόνο από τους πλειστηριασμούς των τραπεζών, αλλά και του Δημοσίου.
    Το καθεστώς προστασίας θα εξακολουθήσει να υφίσταται –υπό προϋποθέσεις-, τόσο μέσα από τις διατάξεις τουΚώδικα  Δεοντολογίας των τραπεζών, του  νόμου για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, όσο και του νόμου Κατσέλη (στον οποίο όμως δρομολογούνται αλλαγές).
    Σύμφωνα με το άρθρο 2  ν.4224/2013, η πρώτη κατοικία προστατεύεται  από τη στιγμή που  ο δανειολήπτης υποβάλλει αίτηση στο Ειρηνοδικείο μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσής του, αρκεί να καταβάλει ελάχιστη δόση που να μην είναι μικρότερη του 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης.
    Επιπλέον ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, εφόσον του ζητηθεί η ρευστοποίηση ακίνητης περιουσίας να εξαιρέσει την κύρια κατοικία, εφόσον η αξία της ισούται με το αφορολόγητο όριο της κύριας κατοικίας, όπως αυτό ορίζεται από τις φορολογικές διατάξεις, προσαυξημένο κατά 50%. Με πιο απλά λόγια, για έναν άγαμο να μην είναι πάνω από 300.000 ευρώ και για έναν έγγαμο με δύο παιδιά να μην ξεπερνά τα 450.000 ευρώ.
    Η κύρια κατοικία θα συνεχίσει να προστατεύεται από την 1η Ιανουαρίου του 2015 ακόμη κι αν δεν παραταθεί το άρθρο 2 του Νόμου 4224/2013, αφού  οι τράπεζες, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας, θα ξεκινήσουν ρυθμίσεις δανείων. Οι συνεπείς δανειολήπτες δεν θα αντιμετωπίζουν κανέναν κίνδυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου