ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Πάτρα:Η επιστολή του Κολοκοτρώνη, το εισιτήριο των πρώτων Ολυμπιακών του 1896 και σπάνιες εκδόσεις - Μια βόλτα στο Μουσείο Τύπου - ΦΩΤΟ

ΠΗΓΗ : "  http://www.thebest.gr   " 





Πάτρα:Η επιστολή του Κολοκοτρώνη, το εισιτήριο των πρώτων Ολυμπιακών του 1896 και σπάνιες εκδόσεις - Μια βόλτα  στο Μουσείο Τύπου - ΦΩΤΟ «Ξετυλίγοντας» την ιστορία
 

Ο Τύπος ως πηγή πληροφόρησης αλλά και ως ένα σπουδαίο εργαλείο στα χέρια των ιστορικών. Το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ μέσα από χιλιάδες τίτλους εφημερίδων, περιοδικά , σπάνια αρχεία και ντοκουμέντα, κάποια εκ των οποίων σχετίζονται με την Επανάσταση του 1821 ρίχνει «φως» σε γεγονότα που «σημάδεψαν» τη νεώτερη ιστορία, αλλά και σε πτυχές της καθημερινότητας περασμένων δεκαετιών κι αιώνων…

Εφημερίδες από το 1815 έως σήμερα, περισσότερων των 1000 διαφορετικών τίτλων, που καλύπτουν όχι μόνο την Πάτρα αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα , 1000 διαφορετικά περιοδικά από το 1852 και έπειτα, 67 ημερολόγια της περιόδου 1879- 1970, σπάνιες εκδόσεις και τίτλοι βιβλίων που χάθηκαν με το πέρασμα των χρόνων, είναι ένα μόνο μέρος από την πλούσια συλλογή του Μουσείου.

Την ίδια ώρα και λόγω των ημερών που διανύουμε, ιδιαίτερης σημασίας είναι και τα ιστορικά κειμήλια της περιόδου της Επαναστάσεως του 1821, όπως το πρωτότυπο χειρόγραφο της Γ’ Εθνοσυνέλευσης του 1827 στην Τροιζήνα, η χειρόγραφη επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και άλλα, τα οποία λόγω των ημερών που διανύουμε, αποτελούν μέρος της επετειακής έκθεσης του Μουσείου.
Το thebest.gr επισκέφθηκε το Μουσείο και σας δίνει μια γεύση από τα πολύτιμα αρχεία του.
Το χειρόγραφο της Γ΄΄ Εθνοσυνέλευσης
Το χειρόγραφο της Γ΄΄ Εθνοσυνέλευσης με ημερομηνία 6.4. 1827 αποτελεί ένα πρωτότυπο χειρόγραφο, που ίσως αποτελεί το σημαντικότερο έκθεμα του Μουσείου. Με το συγκεκριμένο έγγραφο η Γ΄ Εθνοσυνέλευση κοινοποιεί στον Ιωάννη Καποδίστρια την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης για την εκλογή του ως πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας και τον καλεί να έρθει άμεσα στη χώρα και να αναλάβει τη διακυβέρνησή της. Την απόφαση υπογράφουν 50 αντιπρόσωποι της Εθνοσυνέλευσης μεταξύ των οποίων, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γεώργιος Σισίνης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γεώργιος Κουντουριώτης, ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης, ο Ιωάννης Μαυρομιχάλης, ο Ιωάννης Κωλέττης , Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Ανδρέας Καλαμογδάρτης κ.α.
Το χειρόγραφο της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδας
Το Μουσείο κατέχει κι ένα ακόμα σημαντικό έγγραφο, που αφορά τη δημόσια διοίκηση , το οποίο υπογράφουν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και ο Θ. Νέγρη, το 1822. Σε αυτό αναγράφεται ο όρκος που έδιναν οι υπουργοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι, προκειμένου να καταλάβουν τα αξιώματά τους και να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.
Η προσωπική επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη
Στα εκθέματα του Μουσείου συγκαταλέγεται και μια προσωπική επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, η οποία φέρει την υπογραφή του και ως υλικό για τη σύνταξή της χρησιμοποιήθηκε η πίσω πλευρά πρακτικών της Γ΄΄ Εθνοσυνέλευσης. της Τροιζήνας.
Ο Κολοκοτρώνης καλεί άπαντες σε μάχη
Το Μουσείο Τύπου ανάμεσα στους χιλιάδες τίτλους εφημερίδων που καλύπτουν χρονικά μια περίοδο από το 1816 έως σήμερα έχει και την επανέκδοση του 1840 της εφημερίδας Ελληνικά Χρονικά (1824) που εξέδιδε στο Μεσολόγγι ο Ιωάννης Μάγερ. Μέσα σε αυτή μπορεί να διαβάσει κανείς την έκκληση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σε συστράτευση τους Έλληνες, ακόμα και τα γυναικόπαιδα με ξύλα στα χέρια, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. « για να διδάξουμε στον εχθρό πώς πολεμούν οι Έλληνες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η επιστολή γράφτηκε στις Καμάρες κι έχει ημερομηνία 7 Ιουνίου 1825.
Το Εισιτήριο των Α΄ Ολυμπιακών Αγώνων
Στο Μουσείο Τύπου ανήκει επίσης κι ένα εισιτήριο από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896. Είναι το μόνο γνωστό από την άνω ζώνη του Σταδίου. Στο εισιτήριο διαβάζουμε «Ολυμπιακοί Αγώνες – Παναθηναϊκόν Στάδιον – Αριστερόν Σκέλος – Άνω Ζώνης Κερκίς 12».
εισιτήριο από το τραμ της Πάτρας
Στο Μουσείο Τύπου εκτός από τις εφημερίδες υπάρχουν επίσης 175περιοδικά διαφορετικών τίτλων που χρονικά καλύπτουν την περίοδο από το 1852 ως σήμερα ,42 ημερολόγια από το 1879 έως το 1972, 1521 τόμους βιβλίων από το 1880 και μετά, σπάνιους χάρτες, αλλά και εκδόσεις.
Το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ εγκαινιάστηκε στις 28 Μαΐου 1957.Όπως αναφέρει στον πρόλογο λευκώματος για το Μουσείο Τύπου, ο αείμνηστος δημοσιογράφος κι έφορος του Μουσείου Γιάννης Καραλής, η ιδέα, το όραμα και η προσπάθεια σύστασης και λειτουργίας του οφείλεται στον Πρόεδρο επί πολλά χρόνια του ΔΣ της ΕΣΗΠΗΝ Δημήτρη Λάγαρη αλλά και στους παλαιούς δημοσιογράφους της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου 1950. Βοηθός και συνεργάτης και επιμελητής της ταξινόμησης του έντυπου υλικού ήταν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Νίκος Πολίτης., ως έφορος για 45 χρόνια. Μέρος του αρχείου του έχει ψηφιοποιηθεί(http://www.mouseiotipou.gr/arxeion-xml/pages/esiepi/internet/intro
Ευχαριστούμε για την βοήθεια και την ξενάγηση την Κατερίνα Τσίρου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος
 Ελευθερία Μακρυγένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου