ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Τώρα η Ε.Ε. ανησυχεί για «Δουβλίνο» και εξωτερικά σύνορα…

ΠΗΓΗ : "  http://roykoymoykoy.blogspot.gr  " 



ΠΗΓΗ: EU Observer
    Δύο ημέρες πριν 50 τουλάχιστον μετανάστες βρέθηκαν νεκροί σε φορτηγό ψυγείο, έξω από τη Βιέννη. Είχαν πεθάνει από ασφυξία. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, τηρώντας απλώς ενός λεπτού σιγή για τα θύματα», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
    «Χρειαζόμαστε μια άμεση λύση γιατί διαφορετικά η κάθε χώρα θα κινηθεί μόνη της, εκτός του πνεύματος της ΕΕ», σχολίασε οΑυστριακός υπουργός Εξωτερικών. «Η μια Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα κινδυνεύει, καθώς τα εξωτερικά της σύνορα δεν είναι ασφαλή», συμπλήρωσε.
    Ο Ιταλός ομόλογός του, Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε πως, όπως εξελίσσεται η κατάσταση, η Συνθήκη Σέγκεν τίθεται υπό αμφισβήτηση και πρέπει να επιστρέψουμε στα παλιά σύνορα». Τα ανοικτά σύνορα, όμως, αποτελούν θέμα ταμπού για την ΕΕ.
    Ωστόσο, οι Βρυξέλλες συζητούν πλέον την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν,Νατάσα Μπερτάουντ, έκανε λόγο για «δομικές αλλαγές» που πρέπει να υιοθετηθούν και οι οποίες αφορούν τημετεγκατάσταση και αναδιανομή των μεταναστών, σε περιόδους κρίσης.
    Η Κομισιόν έχει ήδη προτείνει έναν νέο μηχανισμό που θα λειτουργήσει σε Ελλάδα και Ιταλία, για τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, σχεδιάζει να προτείνει ακόμα πιο μόνιμη λύση στο τέλος του τρέχοντος έτους.  Πάντως οι περισσότερες χώρες μέλη δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προτάσεις της Κομισιόν και το πρόβλημα σε Ελλάδα και Ιταλία.
    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στην σύνοδο κορυφής του Ιουλίου, απέρριψαν την επιβολή λύσεων, προτιμώντας την εθελοντική υιοθέτηση μέτρων . Η Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει τη μετεγκατάσταση 40.000 ανθρώπων που έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο. Χώρες όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Δανία ή η Βρετανίαδεν προτίθενται να επιτρέψουν την εγκατάσταση προσφύγων στο έδαφός τους.
    Η κατάσταση όμως πιέζει. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, δήλωσε πως το «σύστημα του Δουβλίνου» δεν λειτουργεί. «Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι το τέλος του συστήματος του Δουβλίνου», δήλωσε, από την πλευρά του ο σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες Κρις Πολέτ.
    Οι προτεινόμενες και οι υπό σκέψη αλλαγές ευνοούν τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μαζικής εισροής μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου