Η… ιστορία των φωτογραφιών από το Διάστημα ξεκίνησε το 2003 όταν ένας αστροναύτης βρήκε τον τρόπο να τραβήξει μια καθαρή φωτογραφία από την τροχιά και έκτοτε έχουν «μαζευτεί» εκατοντάδες χιλιάδες τέτοιων εικόνων.
Ωστόσο, μια νέα ιστοσελίδα η citiesatnight κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και αναζητεί εθελοντές να αναγνωρίσουν τις πόλεις που απεικονίζονται στις φωτογραφίες για να αναδειχθεί ένα διαφορετικό πρόβλημα, αυτό της αστικής ρύπανσης φωτός.
Για παράδειγμα, χάρη στο τεχνητό φως ένα μέρος σαν το Χονγκ Κονγκ είναι 1.000 φορές φωτεινότερο από ένα φυσικό χώρο χωρίς φώτα τη νύχτα, κάτι που καταστρέφει τον ύπνο, βλάπτει την άγρια ζωή και σπαταλά ενέργεια.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι εκτυφλωτικά φωτεινές πόλεις θα αρχίσουν τελικά να κάνουν περισσότερα βήματα για να «σκοτεινιάσουν» λίγο. Μερικές λύσεις είναι απλές – σαν να χρησιμοποιούνται ασπίδες που κατευθύνουν κάτω το φως ακριβώς εκεί που χρειάζεται, αντί στον ουρανό – και μερικές, σαν τα έξυπνα φώτα του δρόμου, χρησιμοποιούν πιο προηγμένη τεχνολογία για να περιορίσουν το φως.