Αξιοποιήστε όσο φως έχετε Το σημαντικότερο μειονέκτημα της κάμερας ενός κινητού είναι οι κακές βραδινές λήψεις. Φροντίστε να αξιοποιείτε πάντα όσο φως διαθέτετε, είτε φυσικό, είτε τεχνητό: Το αντικείμενο της λήψης πρέπει να έχει απέναντί του το φως (δηλαδή η πηγή του φωτός να μην είναι απέναντι, αλλά πίσω από την κάμερα). Αν βλέπετε ότι το φως δεν επαρκεί, ανάψτε περισσότερα φώτα στον χώρο, αξιοποιήστε γωνίες με φωτιστικά ή μετακινηθείτε στον χώρο κοιτάζοντας παράλληλα στην οθόνη για να εντοπίσετε το σημείο όπου το «τοπίο… στρώνει».
Καθαρίστε τον φακό σας Κι όμως είναι τόσο απλό, αλλά σχεδόν κανείς δεν το εφαρμόζει: Φροντίστε να διατηρείτε καθαρό και χωρίς στίγματα τον φακό της κάμερας, χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανάκι (και όχι τραχύ υλικό που μπορεί να προξενήσει γρατζουνιές) και αποφύγετε να αγγίζετε εκείνο το σημείο του κινητού, για να μην το γεμίζετε δαχτυλιές, οι οποίες μεταφράζονται σε ανεπαίσθητα θολές και «άχαρες» φωτογραφίες.
Αποφύγετε το ψηφιακό ζουμ Θέλετε να φωτογραφίσετε κάτι που είναι μακριά; Απλώς προχωρήστε όσο πιο κοντά του γίνεται. Η επιλογή του ζουμ είναι αυτή που δίνει τις χειρότερες λήψεις, μιας και αυτό που κάνει στην ουσία είναι απλώς να “κροπάρει” την αρχική εικόνα, διατηρώντας τα ίδια πίξελ, κάτι που ούτως ή άλλως μπορείτε να κάνετε κι εσείς μετά τη λήψη ακόμη και με το πρόγραμμα Ζωγραφικής. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο ζουμάρουμε, τόσο περισσότερη ανάλυση χάνουμε.
Προσοχή στο φλας Σύμφωνοι, τις σκοτεινές νύχτες είναι η μόνη λύση για να φανεί το αντικείμενο φωτογράφησης. Αλλά αν έχετε αφήσει εν γένει την λειτουργία του φλας στο «Αυτόματο» στις ρυθμίσεις της κάμερας, είναι πιθανό αυτό να ενεργοποιείται ακόμη κι αν δεν το χρειάζεστε, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρέ με «τραχύ» φωτισμό και άσπρα πρόσωπα με γυαλάδες και «καμένα» σημεία. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να ελέγχετε σε κάθε περίπτωση αν σας «συμφέρει» το φλας, είναι να δοκιμάζετε επί τόπου λήψη με φλας και χωρίς, για να δείτε ποιο αποτέλεσμα είναι καλύτερο με τις δεδομένες συνθήκες φωτισμού.
«Πειράξτε» τις ρυθμίσεις της εφαρμογής Ανάλογα με το μοντέλο κινητού που διαθέτετε, υπάρχουν και διαφορετικές ρυθμίσεις στο app της μηχανής που μπορείτε να αλλάξετε πριν τραβήξετε μια φωτογραφία. Για κάθε τύπο συσκευής, μάλιστα, υπάρχουν και επιπλέον apps, λιγότερο ή περισσότερο επαγγελματικά, για μεγαλύτερη ευελιξία ρυθμίσεων. Βρείτε την κατάλληλη εφαρμογή για το smartphone σας και παίξτε με τις ρυθμίσεις (ορισμένες εκ των οποίων θα περιγράψουμε παρακάτω).
Ελέγξτε την ανάλυση Οι περισσότερες κάμερες κινητών σας δίνουν τη δυνατότητα λήψεων με διαφορετική ανάλυση (συνήθως χωρισμένες σε κατηγορίες όπως Small, Medium, Large ή Low/High κλπ). Οι χαμηλές αναλύσεις είναι μια χαρά αν απλώς θέλετε να στείλετε μια φωτογραφία μέσω MMS, χωρίς να πιάσει πολύ χώρο στην μνήμη του κινητού. Αλλά αν θέλετε μια φωτογραφία «που θα σας μείνει» και θα σταθεί άνετα και σε ολόκληρη την οθόνη του υπολογιστή σας, προτιμήστε υψηλές αναλύσεις. Σε κάθε περίπτωση, τσεκάρετε τις Ρυθμίσεις σας, γιατί μπορεί η εργοστασιακή ρύθμιση της συσκευής σας να ήταν στο low και να μην το καταλάβατε ποτέ. Ρυθμίστε τη σταθερότητα Δεν είναι πάντα εύκολο να κρατήσεις σταθερό το κινητό σου όταν κάνεις μια λήψη, ούτε να διακρίνεις τη μικρή θολούρα στην μικρή οθόνη του κινητού. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν οι επιλογές του Stability στα περισσότερα smartphones, ώστε να αξιοποιείται το επιταχυνσιόμετρο της συσκευής και να επιτρέπει λήψη μόνο όταν νιώσει πως το χέρι σας είναι αρκετά σταθερό.
Προσαρμόστε την Ισορροπία Λευκού Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, οι φωτογραφικές μηχανές τείνουν να χάνουν την… αίσθηση του λευκού, γι’ αυτό και είναι πιθανό να χρειάζονται επαναρύθμιση του White Balance. Αυτό σημαίνει ότι αρχικά, θα πρέπει να δώσετε μερικά δευτερόλεπτα στην κάμερά σας, μετά την ενεργοποίησή της, για να προσαρμοστεί στα φωτιστικά δεδομένα. Αν ακόμη τα χρώματα δεν σας φαίνονται πολύ «σωστά», στρέψτε την κάμερα προς άλλο μέρος, με διαφορετικά χρώματα ή φωτισμό, και αφήστε τη να προσαρμοστεί εκ νέου. Αν και πάλι η εικόνα μοιάζει ανακριβής χρωματικά, βρείτε στις ρυθμίσεις το White Balance και ελέγξτε τις δυνατότητες που σας δίνει η εφαρμογή σας – π.χ. να επιλέξετε κάποιο άλλο «mode», όπως “daylight”, “fluorescent” κλπ, ή να επαναρυθμίσετε την Ισορροπία Λευκού χειροκίνητα – αυτό γίνεται στρέφοντας την κάμερα προς ένα λευκό αντικείμενο, έτσι ώστε η κάμερα να «αντιληφθεί» ότι αυτό θεωρείτε λευκό, και να επανακαθορίσει τα υπόλοιπα χρώματα με βάση αυτό.
Ρυθμίστε την Έκθεση Θα το βρείτε στις ρυθμίσεις και ως Exposure, και είναι στην ουσία το πόση ώρα παραμένει ανοιχτό το κλείστρο της κάμερας, επιτρέποντας να καταγραφεί φως. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή έκθεσης, τόσο πιο φωτεινή θα είναι η φωτογραφία, κάτι που μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στο σκοτάδι. Ανάλογα αποτελέσματα μπορείτε να πετύχετε «πειράζοντας» το ISO, την ευαισθησία δηλαδή της κάμερας στο φως. Επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες σας Αφού έχετε κάνει τη λήψη, και εφόσον δεν σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε apps στο κινητό ή τον υπολογιστή σας για να προσθέστε φίλτρα ή να αλλάξετε τη φωτεινότητα, την αντίθεση, το saturation και τα επίπεδα των αποχρώσεων, ώστε να βελτιώσετε το τελικό αποτέλεσμα.
«Γυρίστε το» σε άσπρο και μαύρο Εκεί που τα αδύναμα χρώματα και η λανθασμένη απόδοση αποχρώσεων σας απογοητεύουν, η ασπρόμαυρη φωτογραφία μπορεί να σας δώσει γοητευτικό αποτέλεσμα. Θυμηθείτε τον κανόνα της χρυσής τομής Λέγεται αλλιώς και ο κανόνας «των τρίτων» και εφαρμόζεται ως εξής: Χωρίστε (νοητά ή με πλέγμα, δυνατότητα που συχνά υπάρχει στις συσκευές) την οθόνη με δύο κάθετες και δύο οριζόντιες γραμμές σε εννιά ίσα μεταξύ τους κουτάκια. Ο κανόνας λέει πως αν θέλετε το κάδρο σας να έχει μεγαλύτερη δυναμική και πιο ενδιαφέρουσα σύνθεση, θα πρέπει το βασικό αντικείμενο της φωτογραφίας σας να βρίσκεται ιδανικά πάνω σε κάποιο από τα τέσσερα σημεία όπου συναντώνται δύο γραμμές.
http://www.in2life.gr