Η έκταση του φαινομένου ήταν τέτοια ώστε επηρεάστηκαν οι πολεμικές επιχειρήσεις και οιαεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

Σύννεφα σκόνης κάλυψαν επίσης το Ισραήλ, την Ιορδανία καθώς και την Κύπρο, όπου η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε κίτρινο επίπεδο συναγερμού.
Κάτοικοι της περιοχής ανέβασαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες που δείχνουν τεράστια σύννεφα σκόνης. Οι αμμοθύελλες πλήττουν συχνά τη Μέση Ανατολή στη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά επικεντρώνονται στο Ιράκ και στην περιοχή του Κόλπου όπου σύννεφα άμμου μαζεύονται πάνω από άνυδρες περιοχές.
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε πως δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της αμμοθύελλας και 750 άλλοι νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα.
Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Η ορατότητα περιορίστηκε σε μερικές εκατοντάδες μέτρα δίπλα στη θάλασσα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό όπου η υγρασία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Πολλοί εργάτες φορούσαν σήμερα χειρουργικές μάσκες.
Ο Ερυθρός Σταυρός στον Λίβανο ανέφερε ότι 130 άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα στην ανατολική Κοιλάδα Μπεκάα και στη βόρεια επαρχία Ακάρ χθες και σήμερα.
Η μετεωρολογική υπηρεσία του Λιβάνου ανακοίνωσε πως η αμμοθύελλα θα συνεχιστεί με την υγρασία να φθάνει το 65% με 85%.
Τέλος οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τις εγκύους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους και τα σχολεία έλαβαν οδηγίες οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα να γίνεται στο εσωτερικό των σχολικών συγκροτημάτων.
ΑμμοθύελλαΑμμοθύελλαΑμμοθύελλαΑμμοθύελλαΑμμοθύελλαΑμμοθύελλαΑμμοθύελλαΑμμοθύελλαΑμμοθύελλαΑμμοθύελλαΑμμοθύελλα
paraskhnio.gr