ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Επιστροφή στην Αθήνα με επιπλέον μέτρα 3 δισ. ευρώ -Συν 5,2 δις τα παλιότερα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Επιστροφή στην Αθήνα με επιπλέον μέτρα 3 δισ. ευρώ -Συν 5,2 δις τα παλιότερα.
    Τελικά, τα εισπρακτικά μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση έως το 2018 δεν θα είναι τα μόνα, αφού οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς δεν είχαν το επιθυμητό για το οικονομικό επιτελείο αποτέλεσμα, με τους Ευκλείδη Τσακαλώτοκαι Γιώργο Σταθάκη να επιστρέφουν από την Ουάσινγκτον με ένα έξτρα πακέτο μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ
Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι!
    Με την κυβέρνηση να μην μπορεί να πείσει τους δανειστές για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προτείνει, οι τελευταίοι ζήτησαν και νέο πακέτο μέτρων ύψους 3 δισ. Το συγκεκριμένο πακέτο μέτρο θα είναι έτοιμο και θα ενεργοποιηθεί εφόσον φανεί να υπάρχει απόκλιση από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Δηλαδή, αν οι προβλέψεις τις κυβέρνησης πέσουν έξω και δεν αποδώσουν τα μέτρα, το επόμενο πακέτο θα είναι έτοιμο και συμφωνημένο και θα ενεργοποιηθεί αμέσως.
Η παραδοχή της κυβέρνησης και το νέο πακέτο
    Η εφημερίδα Wall Street Journal αποκάλυψε την πρόταση των δανειστών για προληπτικά μέτρα 3 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του Μνημονίου. Μάλιστα, το νέο πακέτο μέτρων επιβεβαίωσε η κυβέρνηση και πλέον ξεκινάει η συζήτηση για το ποια θα είναι αυτά τα νέα μέτρα.
    Η ιδέα, η οποία έχει την υποστήριξη της κυρίαρχης δύναμης της ευρωζώνης, της Γερμανίας, δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί και αξιωματούχοι από την πλευρά των πιστωτών έλεγαν ότι θα ήταν πολιτικά δύσκολο για την κυβέρνηση στην Ελλάδα να αποδεχτεί.
    «Οι πιστωτές λένε ότι με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε ξεπεραστεί τελικά η διαφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων και του ΔΝΤ σχετικά με τις προοπτικές του προϋπολογισμού της Ελλάδας. Αυτός ο διχασμός έχει παραλύσει τις συνομιλίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να εξασφαλίσει ένα νέο δάνειο από το ΔΝΤ και να ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση από την Ευρώπη» αναφέρει η Wall Street Journal.
Ποια είναι τα μέτρα που έρχονται
    Στο νέο πακέτο μέτρων 3 δισ. ευρώ, που θα είναι στο συρτάρι και έτοιμο για ενεργοποίηση, θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ από το 13% στο 24%
μειώσεις των κύριων συντάξεων 
απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
περικοπές μισθών στο Δημόσιο
πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο 
κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ του 6% (φάρμακα, βιβλία, θέατρα).
Η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα
    Το κουαρτέτο επιστρέφει στην Αθήνα και αναμένεται την Τρίτη να ξεκινήσει και πάλι νέος μαραθώνιος γύρος διαπραγματεύσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί και να κλειδώσει η συμφωνία στο άτυπο Eurogroup της 22ας Απριλίου.
Μαξίμου: Μας πρότειναν έκτακτα μέτρα, θα τα δεχθούμε εάν...
    Το Μέγαρο Μαξίμου παραδέχεται ότι προτάθηκε στην Αθήνα να πάρει έκτακτα προληπτικά μέτρα εφόσον δεν πιάσουμε τους στόχους. Σε σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης αναφέρονται τα εξής:
        1. Η συζήτηση στην Ουάσιγκτον απέδειξε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε όλα τα μέλη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση. Σημαντικότερη σύγκλιση, είναι η επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement ) στην Αθήνα, μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.
        2. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Συγχρόνως, η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με την συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους -κάτι που αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.
        3. Θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η ενισχυμένη κατανόηση για τις "κόκκινες γραμμές" στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μια φορά, στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό.
        4. Είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε το Eurogroup θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα "πακέτο" που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια.
        5. Είναι επίσης προφανές ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας. Όπως είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες.
        6. Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018. Με δυο λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σ' αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%.
        7. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

ΠΗΓΗ : "  http://roykoymoykoy.blogspot.gr  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου