Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τους νέους αγρότες Θοδωρή Βασιλόπουλο του Γεωργίου και Γιώργο Βασιλόπουλο του Τρύφωνα, οι οποίοι εξελέγησαν ύστερα από διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών.
Κατάφεραν να κερδίσουν το πρώτο βραβείο καλύτερου έργου στο σύνολό του, σύμφωνα με το organiclife.gr, παρά το γεγονός ότι λόγω των τελευταίων τρομοκρατικών επιθέσεων δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν αυτοπροσώπως τη δουλειά τους.
Screen Shot 2016-04-17 at 00.59.04
Οι δυο νέοι αγρότες παράγουν και μεταποιούν μαζί με την οικογένειά τους έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο, βιολογικής καλλιέργειας, βρώσιμες ελιές και ελαιόλαδο από άγριες ελιές βιολογικής γεωργίας, ενώ δραστηριοποιούνται σε αροτριαίες καλλιέργειες και σε κηπευτικά.
Στο διαγωνισμό οι Έλληνες συμμετείχαν με το καινοτόμο ρομποτικό μηχάνημα συγκομιδής ελαιοκάρπου ποικιλίας Κορωνέϊκη, το οποίο μπορεί να καταστήσει το ελαιόλαδο ανταγωνιστικό σε ολόκληρο τον κόσμο και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αύξηση παραγωγής του εθνικού προϊόντος μας, του ελαιολάδου.
«Ταιριάξαμε την παράδοση με την καινοτομία και πετύχαμε την μείωση του λειτουργικού κόστους, του χρόνου συγκομιδής, ενώ προστατεύσαμε και τα ελαιόδεντρα από την «κακοποίηση» που υφίστανται από άλλους μηχανικούς τρόπους μαζέματος της ελιάς. Το 2009 χρησιμοποιήσαμε το μηχάνημα με εκπληκτικά αποτελέσματα», τονίζει ο Θοδωρής Βασιλόπουλος.
Οι πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία οι οποίες ξεκίνησαν από τα κτήματα τους κατέστρεψαν όλες τις γεωργικές τους εκτάσεις. Δεν εγκατέλειψαν όμως το τόπο τους. Ξαναδημιούργησαν από το μηδέν την αγροτική τους επιχείρησή.
Δημιούργησαν τις κατάλληλες υποδομές στη συνοικία Τσαφλέϊκα- Πανόραμα που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα ανατολικά του Δήμου Ήλιδας δίπλα στο αρχαίο μονοπάτι που ενώνει την Αρχαία Ήλιδα με την Αρχαία Ολυμπία. Αποτελείται από 2.200 στρέμματα πευκοδάσους με πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα.
Φύτεψαν νέες ελιές. Ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν τον συνεταιρισμό βιοκαλλιεργητών για την παραγωγή, τυποποίηση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, βρώσιμων ελιών και μιας σπάνιας ποικιλίας αγριελιάς. Το 2007 κατοχύρωσαν την επωνυμία τους «Βιοήλις» και το 2008-2013 φύτεψαν χιλιάδες ελαιόδεντρα με την παραδοσιακή μέθοδο, χρησιμοποιώντας δίχτυα και πανιά μέσω του ρομποτικού μηχανήματος.
«Η αναζήτηση λύσεων για την γρήγορη συγκομιδή των ελιών μας οδήγησε στο να σχεδιάσουμε πάνω σε ένα πρότυπο μηχάνημα τύπου unimog, ένα καινοτόμο ρομποτικό μηχάνημα, το οποίο κατασκεύασε τοπική εταιρία.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Αγροτών όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 200 αγρότες από 17 διαφορετικά κράτη μέλη στις Βρυξέλλες και διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία των πορτογαλικών Αγροτών (ΚΓΠ) και την Οργάνωση των ισπανικών Αγροτών (ASAJA).
«Το συνέδριο είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να γιορτάσουμε το ζωτικής σημασίας έργο που επιτελούν οι νέοι ευρωπαίοι γεωργοί για τη γεωργία, όχι μόνο για σήμερα αλλά και για το μέλλον, δεδομένης της τάσης γήρανσης από την οποία υποφέρει ο αγροτικός πληθυσμός», δήλωσε η ισπανίδα ευρωβουλευτής Esther Herranz.
Την ικανοποίηση του για το βραβείο που απέσπασαν οι έλληνες νέοι αγρότες εξέφρασε και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης Έλληνας πρέσβης των Νέων Αγροτών στο Ε.Κ, ο οποίος θεωρεί ότι ο πρωτογενής τομέας και οι νέοι άνθρωποι θα οδηγήσουν τη χώρα μπροστά.
Τα υπόλοιπα βραβεία που δόθηκαν είναι: καλύτερο έργο: Βουλγαρία: Petko Simeonov (ισοψήφησε με την Ελλάδα) πιο καινοτόμο έργο: Πορτογαλία: Henrique Silvestre Ferreira, πιο βιώσιμο έργο: Ισπανία: Alicia Pardo García.