ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Νέα χαλάρωση από την ΕΚΤ αναμένουν οι οικονομολόγοι

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ

19/04/2016
Νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αναμένει τον Σεπτέμβριο η πλειοψηφία των αναλυτών, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι 47 από τους 60 αναλυτές που ρωτήθηκαν εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ θα δώσει νέα ώθηση στους επόμενους πέντε μήνες. Eξ αυτών, πάνω από το 40% αναμένει ότι η συγκεκριμένη χαλάρωση θα ανακοινωθεί στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Το σύνολο των αναλυτών, άνω του 95%, θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (αγοράς ομολόγων) μετά τον Μάρτιο του 2017, ενώ το 36% θεωρούν ότι θα μειώσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κάτω από το σημερινό επίπεδο του -0,4% και το 25% ότι θα αυξήσει το μηνιαίο πρόγραμμα αγορών ομολόγων πάνω από τα 80 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, οι αναλυτές βλέπουν ότι υπάρχει μικρό περιθώριο για περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, θεωρώντας ότι το κατώτατο επίπεδο που μπορεί να φθάσει είναι το -0,5%. Το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αν η ΕΚΤ μειώσει και άλλο το επιτόκιο, θα καθιερώσει ένα σύστημα εξαιρέσεων για να περιορίσει τις επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα.

Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, που είναι σήμερα μηδενικό, δεν μπορεί να μειωθεί περαιτέρω, σύμφωνα με την έρευνα.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορά εταιρικών ομολόγων, που θα αρχίσει στα τέλη του τρέχοντος τριμήνου, θα ανέλθει σε περίπου 7,5 δις ευρώ τον μήνα, ενώ μόλις το 11% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει και αγορές μετοχών.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου