ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Οι θάλασσες μοχλός της ανάπτυξης»

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
10/01/2014
Τις πολιτικές προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ στον πυλώνα «Θάλασσα», παρουσίασε στο Ζάππειο ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι «οι θάλασσες και οι ωκεανοί είναι μοχλοί της ευρωπαϊκής οικονομίας, με μεγάλο δυναμικό για καινοτομία και ανάπτυξη» και πρόσθεσε ότι «το θαλάσσιο εμπόριο, αντιστοιχώντας σε ποσοστό 90% του συνολικού εμπορίου μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών και σε ποσοστό 40% του εμπορίου εντός της Ένωσης, αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την οικονομία και ευημερία της ΕΕ».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης έδωσε έμφαση και στη συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας στο σύνολο της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, λέγοντας ότι ελληνική ναυτιλία κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο από τη στιγμή που εκπροσωπεί το 15% της παγκόσμιας ναυτιλίας και το 40% της ευρωπαϊκής.
«Ο ελληνικός εμπορικός στόλος μετρά 1.386 πλοία με συνολική καταγεγραμμένη χωρητικότητα 72.6 εκατ. DWT, κατέχοντας την 7η θέση παγκοσμίως με σχεδόν 4.73% της παγκόσμιας χωρητικότητας» είπε και σημείωσε ότι περίπου το 7.3% του συνόλου των σκαφών παγκοσμίως ελέγχονται από ελληνικά συμφέροντα και 6.1% των πλοίων της γραμμής.
Επίσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ως πολιτικές προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας τη Διαφύλαξη και Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας, την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, την έμφαση στη «Γαλάζια Ανάπτυξη» ως ευρωπαϊκή στρατηγική, τη Ναυτική Απασχόληση, την Έρευνα και Καινοτομία στη Θάλασσα, τη Νησιωτικότητα και τη Λιμενική Πολιτική, την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, τη Διασυνοριακή συνεργασία και τη Διαχείριση των Αυξανόμενων Μεταναστευτικών Ροών στα Θαλάσσια Σύνορα.
Στο σημείο αυτό ο υπουργός Ναυτιλίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της μετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα, υπογραμμίζοντας πως «η μετατόπιση της μεταναστευτικής πίεσης στα θαλάσσια σύνορα και τα πρόσφατα δυστυχήματα στη θάλασσα θέτουν, πλέον, την ανάγκη χάραξης μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής έναντι της παράνομης μετανάστευσης. Η γεωπολιτική αστάθεια σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής αυξάνουν αυτήν την πίεση ακόμη περισσότερο και δημιουργούν μία επιπρόσθετη πρόκληση».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε μάλιστα και στο δόγμα που υπηρετεί πιστά το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα: «Καμία ανθρώπινη ζωή σε κίνδυνο στη Θάλασσα», και με μοναδικό γνώμονα αυτό, η ευρωπαϊκή συνεργασία μπορεί και πρέπει να ενταθεί.
 
ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου