ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Καλά νέα για τα στεγαστικά δάνεια

ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
30/01/2014
Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα


Το πρόγραμμα εργασίας της Ελληνικής Προεδρίας, τους στόχους και τις προτεραιότητές της, παρουσίασε, σήμερα, ο Υπουργός κ. Γιάννης Στουρνάρας στους ομολόγους του προεδρεύοντας  στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN), που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες,  το πρώτο υπό την Ελληνική Προεδρία.

Ο κατ’ εξοχήν στόχος μας, είπε ο κ. Στουρνάρας, είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης, η διασφάλιση της σταθερότητας και ευημερίας των ευρωπαίων πολιτών, καθώς και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε  στις βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας όπως είναι: η Τραπεζική Ένωση, η αύξηση της ρευστότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, η διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, καθώς και η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Εμβάθυνση της ΟΝΕ 

Επίσης, ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της εμβάθυνσης της ΟΝΕ, όπως και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επενδυτών, με την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής.

Κατά τη διάρκεια του προγεύματος εργασίας , οι υπουργοί Οικονομικών είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Πρόεδρο του Eurogroup για την οικονομική κατάσταση  και από τον Πρόεδρο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης για την πρόοδο των εργασιών της.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενημέρωσε το Συμβούλιο ως προς την εφαρμογή του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Το εποπτικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στο τέλος του μήνα και η άμεση εποπτεία από την ΕΚΤ δρομολογείται να ξεκινήσει το Νοέμβριο.

Συνέχεια των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου

Σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. αντάλλαξαν απόψεις για την εφαρμογή του Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόλησης: 

Επιπλέον, το Συμβούλιο άνοιξε  διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Κροατία, υιοθετώντας απόφαση για την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος σ’ αυτή τη χώρα, καθώς και σύσταση, η οποία καθορίζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διόρθωση του ελλείμματος μέχρι το 2016.

Στεγαστικά δάνεια

Στη σύνοδο του ECOFIN υιοθετήθηκε επίσης, με ενισχυμένη πλειοψηφία, η οδηγία η οποία στοχεύει στη δημιουργία ενιαίας αγοράς για τα δάνεια ακινήτων στην ΕΕ.

Με την ευκαιρία της θετικής αυτής εξέλιξης, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε: «Η επιτυχής ολοκλήρωση των εργασιών για την Οδηγία για τα στεγαστικά δάνεια αποτελεί σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς για τα στεγαστικά δάνεια στην Ε.Ε., σε συνέχεια της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης.

Διασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και παράλληλα εγγυάται ότι οι αγορές στεγαστικών δανείων λειτουργούν με υπευθυνότητα». Πρόκειται για την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για ακίνητα κατοικίας», η οποία αφορά τόσο τους δανειολήπτες, όσο και τους δανειστές. 

Η ανάγκη υπεύθυνης χορήγησης και λήψης αυξήθηκε μετά την κρίση, και σύμφωνα με την Επιτροπή, απαιτούνται υγιείς πρακτικές αναδοχής, συμμετρικές σχέσεις μεταξύ των μερών και καλή πληροφόρηση των καταναλωτών•

Σημειώνεται, πως τα ενυπόθηκα δάνεια, συχνά, αποτελούν τη σημαντικότερη και μακρότερη οικονομική δέσμευση στην οποία προβαίνει μία οικογένεια. Είναι κεφαλαιώδη για την πρόσβαση σε ιδιοκτησία κατοικίας (σχεδόν το 70% στην ΕΕ) και έχουν μεγάλη οικονομική σημασία. Το 2009, η ενυπόθηκη πίστη ανήλθε σε 6.126 δισεκ. ευρώ -το 52,3% του ΑΕΠ της ΕΕ. Η αγορά αυξήθηκε από το 1998 έως το 2009 σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη.


Blog: marina anastas.kourbela

 
ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου