ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Η Κίνα αμφισβητεί την ηγεμονία του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α.

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma.gr    "

H-Κίνα-αμφισβητεί-την-ηγεμονία-του-Πολεμικού-Ναυτικού-των-Η.Π.ΑΤο Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α ανησυχεί έντονα αναφορικά με τα σχέδια στρατιωτικής ενίσχυσης που θέτει σε εφαρμογή η Κίνα καθώς το Πεκίνο επιταχύνει πλέον τις διαδικασίες ναυπήγησης του δεύτερου αεροπλανοφόρου του, σύμφωνα με ειδικούς στρατιωτικούς αναλυτές.
“Εδώ και δεκαετίες, το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α κατέχει τον έλεγχο των υδάτων του κόσμου, τόσο σε μέγεθος όσο και σε ισχύ. Όμως, η Κίνα φαίνεται ότι είναι έτοιμη να αμφισβητήσει ανοιχτά την κυριαρχία των Η.Π.Α μέσω της επιτάχυνσης της διαδικασίας ναυπήγησης ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου”, ήταν ο σχετικός σχολιασμός της αμερικανικής ιστοσελίδας αμυντικών θεμάτων Stars and Stripes.
Σύμφωνα με Διοικητές του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, η Κίνα προχωρεί τάχιστα στην δημιουργία πολεμικού ναυτικού ωκεάνιων δυνατοτήτων (σ.σ. pentapostagma.gr blue-water navy).
Τον περασμένο μήνα, το Πεκίνο ανακοίνωσε την πρόθεσή του για τη ναυπήγηση αρκετών ακόμη πολεμικών πλοίων που θα έρθουν να «προστεθούν» στη ναυπήγηση του πρώτου αεροπλανοφόρου, του Liaoning, πριν από περίπου δύο χρόνια.
Το υπουργείο Αμύνης των Η.Π.Α ανακοίνωσε σε περυσινή έκθεση του προς το Κογκρέσο ότι η Κίνα προτίθεται «να ναυπηγήσει πολλαπλά αεροπλανοφόρα εντός της επόμενης δεκαετίας. Το πρώτο αεροπλανοφόρο Κινεζικής κατασκευής θα βρίσκεται σε κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας περίπου στο δεύτερο μισό της δεκαετίας που διανύουμε».
Τον Ιανουάριο, ο Διοικητής των Αμερικανικών Δυνάμεων στον Ειρηνικό Ναύαρχος Samuel Locklear (σ.σ. pentapostagma.gr  US Pacific CommandAdmiral Samuel Locklear) αναφέρθηκε στην απειλή της στρατιωτικής ενίσχυσης της Κίνας για τα συμφέροντα των Η.Π.Α:
 “Η σχετική κυριαρχία μας σε.. τεχνολογίες και οπλικά συστήματα θα περιορισθεί σημαντικά με το πέρασμα των ετών. Δεν αποτελεί μία εξέλιξη για την οποία θα πρέπει να φοβόμαστε.. Θαπρέπει, απλώς,ναείμαστερεαλιστές.
Ο Jan Van Tol, απόστρατος Κυβερνήτης του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α και στέλεχος του Κέντρου Στρατηγικών Αξιολογήσεων και Αξιολογήσεων επί του Προϋπολογισμού στην Washington, DC, υπογράμμισε ότι ο πλεονάζον αριθμός των Κινεζικών αεροπλανοφόρων θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο άμεσο μέλλον, ακόμη και εάν εμφανίζουν πολύ μειωμένες δυνατότητες από τα αντίστοιχα αμερικανικά σκάφη.
Πάντως, ορισμένοι ειδικοί σπεύδουν να τονίσουν ότι τα κινεζικά πολεμικά πλοία δεν θα έχουν την δυνατότητα να είναι άμεσα ανταγωνιστικά απέναντι στα «μεγαθήρια» των Η.Π.Α όπως το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου