ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Η Ρωσία απειλεί να αποσυρθεί από την Συνθήκη Πυρηνικού Αφοπλισμού με τις Η.Π.Α.

ΠΗΓΗ : " pentapostagma.gr   "

συνθήκη-STARTΗ Μόσχα προειδοποίησε ότι η ρωσική πλευρά σκέφτεται πλέον πολύ σοβαρά να «αποσυρθεί» από την Συνθήκη για τον Στρατηγικό Αφοπλισμό Πυρηνικών Όπλων (σ.σ. pentapostagma.gr Strategic Arms ReductionTreaty (START) καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προχώρησαν στην ανάπτυξη αντιτορπιλικού βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας στην Ισπανία.
Ο Mikhail Ulyanov, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε την Κυριακή ότι εάν οι Η.Π.Α συνεχίσουν να επεκτείνουν τις αντι-πυραυλικές τους δυνατότητες διαμέσου της αντι-πυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, τότε η Μόσχα θα «αναγκαστεί να αποσυρθεί από την συνθήκη για τον πυρηνικό αφοπλισμόSTART».
“Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις Η.Π.Α να συνεχίζουν να επεκτείνουν τις δυνατότητες αντιπυραυλικής τους άμυνας δίχως να υπολογίζουν τα συμφέροντα και της ενστάσεις της Ρωσίας”, υπογράμμισε οUlyanov.
“Μία τέτοια πολιτική ενδέχεται να υποβαθμίσει την στρατηγική σταθερότητα και να οδηγήσει σε μία κατάσταση όπου η Ρωσία θα αναγκαστεί να εξασκήσει το δικαίωμα της να αποχωρήσει από την ΣυνθήκηSTART”, πρόσθεσε ο Ρώσος Αξιωματούχος.
Η αυστηρή αυτή προειδοποίηση από την ρωσική πλευρά ήλθε έπειτα από την ανακοίνωση της 1ης Φεβρουαρίου από τον υπουργό Αμύνης των Η.Π.Α.Chuck Hagel που αφορούσε στην ανάπτυξη του αντιτορπιλικού USS DonaldCook του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (εξοπλισμένο με το ειδικό οπλικό σύστημα Aegis) στην Ισπανία.
Η πλευρά της Washingtonαναφέρει ότι η ανάπτυξη του αντιτορπιλικού στοχεύει στην απομάκρυνση πιθανών απειλών από την Τεχεράνη ενώ παράλληλα η Ρωσία χαρακτηρίζει την κίνηση ως μία απειλή κατά της «εθνικής ασφάλειας» της χώρας.
Το αντιτορπιλικό USS Donald Cook θα αποτελέσει το πρώτο από τα τέσσερα σκάφη των Η.Π.Α με ενσωματωμένη δυνατότητα αντιπυραυλικής άμυνας κατά βαλλιστικών πυραύλων που θα αναπτυχθούν σε βάσεις στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη αυτή θα κοστίσει στις Η.Π.Α περίπου 92 εκατομμύρια δολάρια, με ακόμη 100 εκατομμύρια δολάρια να απαιτούνται κάθε χρόνο για την συντήρηση των πολεμικών σκαφών στην Ισπανία.
Το 2010, η Ρωσία και οι Η.Π.Α υπέγραψαν την συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού START, η οποία καλεί κάθε χώρα να περιορίσει το οπλοστάσιο πυρηνικών κεφαλών της στις 1.550 έως το 2018.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου