ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Θα κληθούν για έλεγχο όσοι συμπληρώσουν από μόνοι τους το έντυπο φορολ.δήλωσης Ε1!


Για έλεγχο στην Εφορία θα κληθούν όσοι αλλάξουν ή συμπληρώσουν από μονοί τους τα ποσά των αμοιβών (που εισέπραξαν το 2013), τα οποία θα βρουν προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης. 
Αν δουν κενούς τους κωδικούς αυτούς, θα πρέπει να πιέσουν τους εργοδότες τους να σπεύσουν να αποστείλουν τις βεβαιώσεις αποδοχών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.....>>

Με την απειλή φορολογικού έλεγχου ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης... συστήνει (με ανακοίνωσή του) στους φορολογουμένους «την αποφυγή της χρήσης της δυνατότητας αλλαγής των ποσών που δηλώνονται, καθώς η διαδικασία αυτή εκτρέπει την δήλωση προς έλεγχο». 
Η διαδικασία: 
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, η διαδικασία αλλαγής των στοιχείων θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις αδυναμίας συνεννόησης (π.χ. εργοδότης σε πτώχευση ή εκκαθάριση που δεν ανταποκρίνεται). 
Στη φετινή διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων εισάγεται η καινοτομία της προσυμπλήρωσης των ποσών των εισοδημάτων για όσους φορολογουμένους λαμβάνουν βεβαιώσεις αποδοχών από τους εργοδότες τους, δηλαδή για εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους, εργαζομένους με μπλοκάκια και γενικά όλους τους αμειβόμενους ελεύθερους επαγγελματίες. 
Τα καθαρά ποσά φορολογητέων εισοδημάτων από μισθούς, συντάξεις και αμοιβές ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν από τα εισοδήματα αυτά θα προσυμπληρώνονται από τις υπηρεσίες της Γ.Γ.Π.Σ. στους αντίστοιχους κωδικούς των ηλεκτρονικά υποβαλλόμενων φορολογικών δηλώσεων. 
Βέβαια, η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί όταν όλα τα λογιστήρια αποστείλουν (έως τις 28 Μαρτίου) στη ΓΓΠΣ τις βεβαιώσεις αποδοχών των φορολογουμένων. Σύμφωνα με τις οδηγίες του κ. Θεοχάρη, «σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν βλέπουν προσυμπληρωμένα στοιχεία εισοδημάτων, θα πρέπει να επικοινωνούν με τον χορηγό της βεβαίωσης (π.χ. εργοδότης), για να πληροφορούνται πότε θα δηλώσει τα στοιχεία αποδοχών»
Φέτος δεν θα ταχυδρομηθούν στους φορολογουμένους έντυπα εκκαθαριστικά σημειώματα, αλλά τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο και οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τα εκτυπώνουν όσες φορές επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσουν. ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜ."Δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου