ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Οι επενδυτές εμπιστεύονται ξανά Ελλάδα και Πορτογαλία

«ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ» ΣΤΙΣ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

26/03/2014
Στις ελληνικές και στις πορτογαλικές αγορές επιστρέφουν οι επενδυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, καθώς οι προοπτικές για τις χώρες αυτές βελτιώνονται.

Παράλληλα, οι εναλλακτικές επιλογές των επενδυτών μοιάζουν να ενέχουν μεγαλύτερο κόστος ή αυξανόμενο κίνδυνο.
Οι πορτογαλικές και ελληνικές μετοχές και τα κρατικά ομόλογα των δυο χωρών έχουν τις καλύτερες αποδόσεις στην Ευρώπη το 2014 και τα ταμεία που έχουν επενδύσει σε αυτούς τους τίτλους καταγράφουν μεγάλα κέρδη, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Thomson Reuters.
Οι επενδυτές καθοδηγούνται από την βελτίωση των οικονομιών των δύο κρατών, η οποία δίνει νέα ώθηση στην αρχική ανάκαμψη που προκλήθηκε από τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) το 2012 να σώσει το ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι δυνητικές εναλλακτικές επενδύσεις είναι λιγότερο ελκυστικές.
Οι εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, καθώς και οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη δημιουργούν δυσπιστία στις αναδυόμενες αγορές, που προσφέρουν αντίστοιχες αποδόσεις, ενώ το ράλι των τιμών τον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχει συρρικνώσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε άλλες αγορές της Ευρωζώνης.
«Δεν είναι τόσο ένα ράλι που καθοδηγείται από τα επιτόκια, αλλά πολύ περισσότερο μία διαρθρωτική μετακίνηση και μία αίσθηση ότι η κρίση του ευρώ είναι πίσω μας», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της χρηματοπιστωτικής εταιρείας AXA Investment Managers.
Οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ελλάδας και της Πορτογαλίας καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος, έχοντας αυξηθεί κατά περίπου 14%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 είναι κοντά στο επίπεδο που βρισκόταν στην αρχή του έτους. Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών και πορτογαλικών ομολόγων έχουν μειωθεί περίπου 150 μονάδες βάσης (1,5 εκατοστιαία μονάδα) φέτος σε σχεδόν 7% και 4,4%, έναντι μειώσεων κατά 50 έως 90 μονάδες βάσης που σημείωσαν οι αποδόσεις των αντίστοιχων ισπανικών, ιρλανδικών και ιταλικών ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων κυμαίνονται από 3% έως 3,5%.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου