ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

«ΚΡΙΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΑΡΥΝΘΟ

26/03/2014
Η Σοφία Βούλτεψη με τον δήμαρχο Ερέτριας
Μια εκδήλωση με άρωμα γυναίκας, συναισθηματική, τρυφερή, με αποκαλυπτικά στοιχεία για τους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να διαδραματίσει, το κατ’ ευφημισμόν ασθενές φύλο, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, στο Πέτρινο Δημοτικό Σχολείο Αμαρύνθου. 


Βασική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η διακεκριμένη δημοσιογράφος, βουλευτής και Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Σοφία Βούλτεψη.

Ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Βασίλης Βελέντζας στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει κρίση και στις ηθικές αξίες.
«Η οικονομική κρίση μας έχει οδηγήσει σε ένα μονοπάτι στενό, που, όπως φαίνεται, όχι μόνο διαπλατύνεται αλλά και στην άκρη του φαίνεται φως. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις αξίες που η ελληνική κοινωνία έχει θέσει ως θεμέλιο και κυρίως αυτή της οικογένειας. Βασικός πυλώνας αυτού του θεσμού είναι η γυναίκα, η οποία για το Δήμο μας και για εμένα προσωπικά, βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου μας. Υλοποιούμε έργα που αφορούν τη γυναίκα, την οικογένεια, το σχολείο, το παιδί, γιατί έτσι θα διαμορφώσουμε τους μελλοντικούς πολίτες, τη συνέχεια του έθνους μας», είπε ο δήμαρχος Ερέτριας.
Ανέφερε ενδεικτικά δύο έργα που έχουν υλοποιηθεί για τη στήριξη της οικογένειας. Το πρώτο αφορά την αναμόρφωση των σχολείων του Δήμου Ερέτριας, ώστε να είναι λειτουργικά. Το δεύτερο την ολοκλήρωση της ανακατασκευής τεσσάρων παιδικών χαρών και το σχεδιασμό άλλων δύο, το προσεχές διάστημα.
Επίσης, ο δήμαρχος Ερέτριας Βασίλης Βελέντζας μίλησε και για το πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης που «τρέχει» στο Δήμο μας. Συγκεκριμένα, υλοποιείται από το ΝΠΔΔ «Ο Δαφνηφόρος Απόλλων» σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο επιμορφώνονται σε 8 τμήματα περισσότερα από 100 άτομα.
Η δημοσιογράφος και Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Σοφία Βούλτεψη περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα. Μίλησε δε από καρδιάς για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε προκειμένου να συνδυάσει το απαιτητικό και υψηλής ευθύνης επάγγελμα, της γυναίκας δημοσιογράφου, με το ρόλο της μητέρας και της συζύγου. 
«Εμείς οι γυναίκες βρισκόμαστε μόνιμα σε κρίση και μόνιμα, καθημερινά, από το πρωί ως το βράδυ, μάθαμε να επιλύουμε μικρές και μεγάλες κρίσεις – από την οικογένεια και το σπίτι ως τον επαγγελματικό μας χώρο και την παρουσία μας στον κοινωνικό και στον δημόσιο βίο», είπε μεταξύ άλλων η κ. Βούλτεψη και παρουσίασε στοιχεία ερευνών που αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες όχι μόνο αμείβονται χαμηλότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους, αλλά και ότι αποθαρρύνονται να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση.
«Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την φετινή Ημέρα της Γυναίκας, οι εργαζόμενες γυναίκες στην Ελλάδα αμείβονται κατά μέσο όρο κατά 15% λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες, αν και προσφέρουν ίση ή και ανώτερη εργασία, ενώ μισθολογικό χάσμα υπάρχει σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες… Η ισότητα υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Οι Ελληνίδες διαπρέπουν στο σχολείο, αλλά όχι στην καριέρα. Η Ευρώπη «σκοτώνει» τις γυναίκες της, επειδή δεν αξιοποιεί τα μυαλά τους…. Πρέπει, όμως, στο σημείο αυτό να παραδεχθούμε ότι κατά έναν παράδοξο τρόπο (που μάλλον δεν είναι και τόσο παράδοξος, αν σκεφθούμε πως οι γυναίκες στις κρίσεις μεγαλουργούν), η κρίση ευνόησε τις γυναίκες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες τις βοήθησε να φθάσουν στο 50% των εργαζομένων και παρεμφερή εικόνα παρουσίασε και η Ευρώπη.
Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της Boston Consulting Group, οι γυναίκες είναι η νέα αναδυόμενη παγκόσμια δύναμη. Μεταξύ 2002 και 2007 το εισόδημα των γυναικών παγκοσμίως αυξήθηκε περίπου κατά τρία τρις δολάρια, ενώ προβλέπεται ότι φέτος το εισόδημα των γυναικών θα αυξηθεί κατά 5 τρις δολάρια και θα φτάσει τα 15,6 τρις δολάρια».
Επίσης η κ. Βούλτεψη αναφέρθηκε στις γυναίκες που βρίσκονται στην κορυφή πολυεθνικών εταιρειών, έκανε ιστορική αναδρομή στις πρώτες γυναίκες πολιτικούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, στο δικαίωμα ψήφου και μίλησε για τις γυναίκες που άφησαν το σημάδι τους στην παγκόσμια ιστορία. 
Σε ό,τι αφορά τις οικιακές εργασίες, στην Ελλάδα, είναι ως επί το πλείστον… γυναικείο επάγγελμα.
«Με βάση δύο πρόσφατες έρευνες η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη όσον αφορά στη συμμετοχή των ανδρών στις οικιακές εργασίες – μόλις το 3% καταδέχονται να καθαρίσουν το σπίτι (όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 19%) και μόλις το 1% σιδερώνουν (όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 15%)», είπε η κ. Βούλτεψη.
Στην εκδήλωση μίλησαν δύο εργαζόμενες μητέρες παρουσιάζοντας τις δικές τους προσωπικές ιστορίες.
Η κ. Ελένα Τσαλιαγκού, μητέρα δύο παιδιών, τόνισε ότι οι περιοχές της Ελληνικής Περιφέρειας στερούνται σε ευκαιρίες για διασκέδαση και εκπαίδευση.
«Η απόσταση της Περιφέρειας από την Πρωτεύουσα δεν είναι χιλιομετρική αλλά μετράται σε ευκαιρίες για μόρφωση, εκπαίδευση, διασκέδαση. Για παράδειγμα θα ήθελα τις Κυριακές να πάω τα παιδιά μου παιδικό θέατρο ή σε κάποιο θεατρικό εργαστήρι. Δυστυχώς όμως τα πλησιέστερα, βρίσκονται στην Αθήνα. Θα ήθελα να πηγαίναμε στο Μουσείο της Ακρόπολης ο σύζυγος μου, εγώ και τα παιδιά μας. Όμως το κόστος μετακίνησης, Αμάρυνθος – Αθήνα, εάν υπολογίσεις τα εισιτήρια για το Μουσείο και το γεύμα μας, είναι τεράστιο. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη, θέλουμε σχεδόν 150 ευρώ για μία μέρα, για μία βόλτα, που για μια οικογένεια η οποία ζει στην Αθήνα, φαντάζει υπόθεση ρουτίνας».
Σε ό,τι αφορά το πώς καταφέρνει να συνδυάσει το ρόλο της εργαζόμενης μητέρας, και της συζύγου εξομολογήθηκε: «πολλές φορές αισθάνομαι σαν… τη Μαίρη Παναγιωταρά, την ηρωίδα του γνωστού τραγουδιού της δεκαετίας του ‘80«.
Η κ. Φωτεινή Σπύρου, μητέρα πέντε παιδιών μίλησε για την κοινωνικό ρατσισμό που βιώνουν οι οικογένειες με παιδιά με ειδικές ανάγκες:
«Η Αγγελικούλα μου, όπως λέω χαριτολογώντας, είναι η … ουρίτσα μου. Είναι μια νέα γυναίκα 28 ετών, ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, ιδιαίτερα ευαίσθητο, που χρειάζεται λεπτή μεταχείριση για να αναπτύξει την προσωπικότητά του. Πάει στο σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες που λειτουργεί στο χωριό Καλλιθέα. Την Αγγελικούλα μου δεν την ξεχωρίζω από τα άλλα παιδιά μου. Έχει τα δικά της ρούχα, πάει κομμωτήριο, πάμε στα ταβερνάκια, σε χορούς, σερφάρει στο ίντερνετ και προχθές δημιουργήσαμε ακόμη και λογαριασμό στο facebook. Της γράφω σε λίστα τα ψώνια του σπιτιού και πηγαίνει μόνη της στο super market.
Αισθάνομαι την ανάγκη να σας μιλήσω για το γλυκό μου πρόβλημα, όχι για να με συμπαθήσετε περισσότερο αλλά για να πώ σε όλους σας ότι παιδιά με ειδικές ανάγκες δεν είναι κάποιο είδους άνθρωποι, αλλά άνθρωποι σαν εσάς και σαν εμένα. Θέλουν όμως ιδιαίτερη, αυξημένη φροντίδα. Δεν έχουν κάποια ασθένεια κολλητική. Μην γυρίζετε το κεφάλι όταν βλέπετε στο δρόμο αυτά τα παιδιά και εμάς τους γονείς τους. Και κυρίως μην μας λυπάστε».
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Κάτια Τσιμπλάκη, η οποία μίλησε για την 32 ετών πορεία της κ. Σοφίας Βούλτεψη στη δημοσιογραφία και το… φυσικό επακόλουθο αυτής, που δεν είναι άλλο από την ενασχόλησή της με την πολιτική. Επίσης, ανέφερε περιστατικά, από την προσωπική της εμπειρία και ως αυτόπτης μάρτυρας, για το πώς η κ. Βούλτεψη φροντίζει και καθοδηγεί τους νέους συναδέλφους της αλλά και το σεβασμόπου δείχνει προς τους μέντορές της στη δημοσιογραφία.
To Σύλλογο Γυναικών Αμαρύνθου και Περιχώρων εκπροσώπησε η πρόεδρός του.

ΠΗΓΗ : "    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου