ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Οι προτάσεις μομφής έφεραν συσπείρωση

Αλλά και την απώλεια του Ν. Κακλαμάνη

31/03/2014

Μέσα σε κλίμα έντασης, αλλά και παρωδίας και σκιαμαχιών, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ξεκίνησε με θέμα το πολυνομοσχέδιο, συνεχίστηκε με διαξιφισμούς επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών και κατέληξε να ολοκληρωθεί χωρίς τη συμμετοχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κοινοβουλευτική διαδικασία και με μια τυπική παρουσία του κατά την ονομαστική ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση μάλιστα ξεκαθάρισε πως η χθεσινή ψηφοφορία και υπερψήφιση του νομοσχεδίου θα αποτελούσε για την ίδια ψήφο εμπιστοσύνης.

Το άρθρο 1, που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το κοινωνικό μέρισμα και την λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ψηφίστηκε από 152 βουλευτές, ενώ 136 ψήφισαν κατά και ο Νικήτας Κακλαμάνης, που διαγράφηκε από την Κ.Ο. της Ν.Δ. «παρών».
Με τις ψήφους 151 βουλευτών πέρασε το άρθρο 2, που περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το άρθρο καταψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε «παρών».

Αντίθετα, υπέρ ψήφισαν οι κ.κ. Α. Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης - οπότε ισοφαρίστηκαν οι απώλειες, ενώ δύο απουσιάζοντες βουλευτές είχαν με επιστολή τους δηλώσει πως αν ήσαν παρόντες θα ψήφιζαν υπέρ.
Αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι μόνιμοι καταστροφολόγοι αιφνιδιασμένοι από όσα ήρθαν και από όσα καλά έρχονται για την Οικονομία, θέλησαν – το είδατε όλοι – να είναι η Ελλάδα στην ακυβερνησία. Αυτό δεν θα τους το επιτρέψουμε ποτέ. Εμείς, αντίθετα, κάναμε ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα του αύριο. Για τα νέα παιδιά, για τον Ελληνικό λαό. Και με μεγάλη αισιοδοξία και με μεγάλη δύναμη προχωράμε».

Έβρεξε προτάσεις μομφής
Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Τσίπρας έλαβε τον λόγο για να μιλήσει επί του νομοσχεδίου και κατέληξε να καταθέτει την ψήφο δυσπιστίας που ωστόσο δεν έγινε δεκτή από το προεδρείου, αφού δεν είχε παρέλθει το αναγκαίο κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής διάστημα των έξι μηνών από την προηγούμενη συζήτηση πρότασης δυσπιστίας.
Η συζήτηση διεκόπη και όταν οι βουλευτές επανήλθαν στα έδρανα, διαπιστώθηκε πως υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονταν μόνο οι ΑΝ.ΕΛ και η Χρυσή Αυγή, ενώ το ΚΚΕ συμφώνησε με ενστάσεις επί της διαδικασίας και η ΔΗΜΑΡ την απέρριψε.
Εν μέσω εκατέρωθεν διαξιφισμών, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος έλαβε τον λόγο για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριπτε την πρόταση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε το προεδρείο (μόνο αρμόδιο να αποφανθεί) πως αν η πρόταση του κόμματός του δεν γινόταν αποδεκτή, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετέτρεπε την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού των Οικονομικών σε πρόταση δυσπιστίας κατά του προέδρου της Βουλής.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε πως το προεδρείο δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται και μέμφθηκε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον άκομψο και απειλητικό τρόπο με τον οποίο επιδίωξε να εκβιάσει την απόφαση του προεδρείου.
Τελικώς, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε την πρόταση μομφής κατά του προεδρείου και αποχώρησε από την αίθουσα μαζί με την κοινοβουλευτική του ομάδα, προσερχόμενος στον χώρο του συλλαλητηρίου και εκφωνώντας μικρό λόγο μπροστά σε μικρό ακροατήριο.
Δήλωση Α. Σαμαρά

«Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία, που η Αξιωματική Αντιπολίτευση ευθέως υπονομεύει την αξιοπιστία της Χώρας, την υπόστασή της, και τον ιερό Θεσμό του Κοινοβουλίου. Δεν της πέρασε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και συνέχισε:
«Μένει όμως η πικρή γεύση, ένα ελληνικό κόμμα να είναι με τόσο φανατισμό εναντίον των συμφερόντων της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση κατέθετε νομοτεχνικές βελτιώσεις, με κυριότερη αυτή για το παστεριωμένο γάλα, η διάρκεια του οποίου ορίστηκε στις 7 ημέρες, ενώ βελτιώσεις επήλθαν και στην περίπτωση της ενιαίας τιμής των βιβλίων, στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και στο ζήτημα των φωτοβολταϊκών


ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ     " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου