ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2014

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma   "

Posted: April 22, 2014 at 9:58 pm
306785-fos
Κωνσταντίνος Χολέβας –Πολιτικός Επιστήμων
Χριστός Ανέστη! Η Ανάσταση του Κυρίου συμβολίζει τη νίκη της ζωής επί του θανάτου, της ελπίδας επί της απελπισίας, της χαράς επί της δυστυχίας, του φωτός επί του σκότους. Για τους Έλληνες Ορθοδόξους η Ανάσταση είναι εορτή σημαντικότερη από τα Χριστούγεννα, λαμπρότερη και πιο πανηγυρική, σε αντίθεση με τα έθιμα της Δυτικής Χριστιανοσύνης. Ως Ορθόδοξοι εορτάζουμε το αιώνιο μήνυμα ότι πάντα μετά τη Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση. Και ως Έλληνες θυμόμαστε ότι επί Τουρκοκρατίας ο αναστάσιμος χαιρετισμός, το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!, στα βάθη της ψυχής σήμαινε ότι κάποια στιγμή θα αναστηθεί και το Γένος. Η Ελληνορθόδοξη παράδοση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ταυτότητα, τον ψυχισμό, τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας. Και μας διδάσκει ότι θα βγούμε και από την παρούσα κρίση, διότι πάντα μετά τη Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση. Αρκεί να το πιστέψουμε!

Από τους ύμνους της Αναστάσεως και της Διακαινησίμου εβδομάδος παίρνω θάρρος και αντλώ ελπίδα για να εντοπίσω κάποια σημάδια συγκρατημένης αισιοδοξίας στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Ενθαρρύνομαι από τη μαζική προσέλευση στους Ναούς κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα και από τον σεβασμό των Ελλήνων προς την Πίστη των Πατέρων μας, την αποκαλυφθείσα Αλήθεια του Ευαγγελίου. Με αυτά τα ριζώματα θα ανοίξουμε νέους δρόμους για ένα καλύτερο μέλλον.
Παίρνω μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας από την αγάπη του Έλληνα προς τις ρίζες του, τον τόπο καταγωγής του, τη δημοτική μας μουσική, τους παραδοσιακούς χορούς μας. Το Πάσχα για τους περισσότερους Έλληνες είναι μία ευκαιρία επιστροφής στο χωριό του καθενός για να τιμήσει τη μνήμη των τεθνεώτων και να συνεορτάσει με τους συγγενείς ακολουθώντας έθιμα αιώνων. Ευλογημένη συνήθεια που δεν διακόπηκε παρά τα οικονομικά προβλήματα, τα οποία προκαλεί η οικονομική κρίση. Ο Έλληνας είναι ένα δέντρο με βαθειές ρίζες, οι οποίες τον συνδέουν με το παρελθόν αλλά και του προσφέρουν χυμούς για ένα δημιουργικό μέλλον.
Αντλώ συγκρατημένη αισιοδοξία και από την πνευματική αντίσταση του λαού μας σε φαινόμενα εθνομηδενισμού, ψευδοπροοδευτισμού και θολοκουλτούρας. Παρά την προσπάθεια λίγων προβεβλημένων δήθεν διανοουμένων να αμφισβητήσουν το Άγιον Φως, Πολιτεία και λαός δείξαμε τον απαραίτητο σεβασμό και αποδείξαμε στους αμφισβητίες ότι όποιος παίζει με αυτά τα θέματα τελικά παρασύρεται από το θολό ποτάμι. Πανηγυρικά οι εκπρόσωποι του Κράτους μετέφεραν το Φως που εκπέμπεται θαυματουργικά από τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα μόνον μετά την προσευχή του Ελληνορθοδόξου Πατριάρχου. Και εκατομμύρια Ελλήνων έσπευσαν στους Ναούς για να ανάψουν τη λαμπάδα τους με το Άγιον Φως της Αναστάσεως και της ελπίδας.
Βλέπω με χαρά τα πρώτα μηνύματα σταθερής πορείας της οικονομίας και της κοινωνίας προς την έξοδο από τις μεγάλες δυσκολίες. Υποκλίνομαι με σεβασμό μπροστά στην υπομονή και την εγκαρτέρηση του Έλληνα πολίτη, ο οποίος κάνει το παν για να δει ο τόπος καλύτερες ημέρες. Και διαβάζω με ικανοποίηση τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για τα καλύτερα νέα, τα οποία έρχονται αργά αλλά σταθερά για να μπορούμε να ξαναβρούμε όλοι το χαμογελό μας.
Μαθαίνω ότι παρά την κρίση ο Έλληνας δεν σταμάτησε να διαβάζει. Στην αρχή πιστέψαμε ότι το πρώτο έξοδο που θα κόψει ο μέσος συμπολίτης μας είναι η δαπάνη για αγορά βιβλίων. Κι όμως παρά την κρίση σοβαρά βιβλία εκδίδονται και αγοράζονται, παράλληλα με τα ελαφρότερα και τα αμφιβόλου ποιότητος.
Παρατηρώ ότι στις Εθνικές μας Εορτές, όπως προσφάτως την 25η Μαρτίου, άρχισαν αν εμφανίζονται και πάλι μαζικά οι ελληνικές σημαίες στα μπαλκόνια μας. Πέρασε η εποχή που φοβόμασταν μήπως η θολοκουλτούρα μας … κακοχαρακτηρίσει. Ψηλά τη σημαία, συνέλληνες!
Κ.Χ. 21.4.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου