ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

GfK: Αίσθημα σταθεροποίησης στην Ελλάδα

ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ 14 ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΡΑΤΗ

24/04/2014
Αίσθημα σταθεροποίησης παρατηρείται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της GfK Consumer Climate Europe, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 14 ευρωπαϊκά κράτη.

Ειδικότερα, για το πρώτο τρίμηνο του 2014 η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ελλάδα σταθεροποιείται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, με τις οικονομικές προσδοκίες να βρίσκονται στις -24,6 μονάδες, αύξηση λίγο μικρότερη από 7 μονάδες από το τέλος του προηγούμενου έτους και μεγαλύτερη από 12 μονάδες από τον Μάρτιο του 2013.
Σημειώνεται πως ο δείκτης βρίσκεται συνεπώς στο υψηλότερο σημείο του, τα τελευταία τρία χρόνια.
Επίσης, τον Μάρτιο παρατηρήθηκε περαιτέρω αύξηση στις εισοδηματικές προσδοκίες, οι οποίες βρίσκονται, την παρούσα στιγμή, στις -29,3 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2010. Τον Φεβρουάριο, ωστόσο, υπήρξε μία νέα πτώση του δείκτη στις -38,1 μονάδες.
Τον Δεκέμβριο, η τιμή βρισκόταν στις -33,1 μονάδες. Ωστόσο, οι Έλληνες απέχουν ακόμα πολύ από το να θέλουν να κάνουν μεγαλύτερες αγορές.
Ο σχετικός δείκτης βρίσκεται στις -26,1 μονάδες. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση λίγο μικρότερη από 5 μονάδες σε σχέση με το τέλος του περασμένου έτους. Τον Μάρτιο του 2013, ο δείκτης βρισκόταν λίγο χαμηλότερα στις -30,3 μονάδες.
Η οικονομία στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ξεκινά να αναπτύσσεται ξανά, ενώ οι καταναλωτές ελπίζουν ότι φέτος θα έρθει επιτέλους το τέλος της οικονομικής κρίσης. Ο δείκτης του καταναλωτικού κλίματος για την ΕΕ αυξήθηκε συνολικά κατά 0,8 μονάδες, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014, ενώ την παρούσα στιγμή βρίσκεται στις 8,4 μονάδες.
Η οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ κερδίζει ξανά έδαφος, αφού σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, μέσα σε ολόκληρο το προηγούμενο έτος, σημειώθηκε αμελητέα αύξηση της τάξης του 0,1%.
Βέβαια, φέτος, οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση στο ΑΕΠ της τάξης του 1,3% στα 28 κράτη της ΕΕ. Αυτό αντικατοπτρίζει αναμφίβολα τη βελτίωση στις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες. Το ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, που καλύπτει η έρευνα, αυξήθηκε τόσο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο όσο και σε σχέση με πέρυσι.
Μόνο οι προβεβλημένες από την κρίση χώρες Ελλάδα και Ιταλία σημείωσαν περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ, συγκριτικά με το περασμένο τρίμηνο στο τέλος του 2013. Στην Ιταλία, η οικονομία βελτιώθηκε ξανά ελαφρώς, το τέταρτο τρίμηνο, με αύξηση της τάξης του 0,1%, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, οι ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης είναι ακόμα πολύ εύθραυστες και χρειάζεται να ξεπεραστούν ακόμα πολλές αβεβαιότητες.
Ένας επιπλέον κίνδυνος είναι ο χαμηλός πληθωρισμός, με τους αναλυτές να φοβούνται μία περίοδο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη – με άλλα λόγια πτώση των τιμών, όπως συνέβη ήδη στην Ισπανία, τον περασμένο Μάρτιο.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου