ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Πλεόνασμα με τη… βούλα της Eurostat φέρνει ελάφρυνση χρέους

Τήρηση των συμφωνιών ζητά σήμερα η Αθήνα

24/04/2014

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρωτογενές πλεόνασμα αντιστοιχεί στο 0,8% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ αν υπολογιστούν και τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα τα οποία επέστρεψαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχεται σε 3,4 δις ευρώ. 
Η εκ μέρους της Eurostat επίσημη ανακοίνωση – επιβεβαίωση πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα ύψους 1,5 δις ευρώ για το 2013, ανοίγει πλέον το δρόμο για την έναρξη της συζήτησης για την μείωση του ελληνικού χρέους. 

Σύμφωνα με τη Eurostat και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA 95), το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2013 (αλλά και το 2012), χωρίς την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ήταν χαμηλότερο από αυτό που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός. 
Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στα 3,8 δις ευρώ, δηλαδή στο 2,1% του ΑΕΠ, δηλαδή κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ και κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και της Ευρωζώνης. 
Το έλλειμμα του Προϋπολογισμού οριστικοποιήθηκε στο 12,7% του ΑΕΠ το 2013, συμπεριλαμβανομένου του ποσού για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών. 
Σε απόλυτο μέγεθος, αυξήθηκε στα 23,1 δις ευρώ, από 17,2 δις ευρώ το 2012.
Το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε στα 182 δις ευρώ, από 193,3 δις ευρώ το 2012 και 222,1 δις ευρώ το 2010, ενώ το χρέος σε απόλυτο μέγεθος διαμορφώθηκε στα 318,7 δις ευρώ, από 303,9 δις ευρώ το 2012. 
Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Σάιμον Ο' Κόνορ, υπογράμμισε την αξιοσημείωτη πρόοδο της Ελλάδας στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της από το 2010, σημειώνοντας ότι οι επιδόσεις αυτές έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας για το 2014, ενώ διευκρίνισε πως στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος εξαιρούνται οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση των τόκων που αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου παρέπεμψε στην πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Eurogroup στην Αθήνα, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία η συζήτηση για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας θα διεξαχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Περαιτέρω λεπτομέρειες για την επίτευξη των οικονομικών στόχων του 2013 αναμένεται να ανακοινωθούν στις 25 Απριλίου, όταν η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, επί της οποίας ελήφθη η καταρχήν απόφαση για τη χορήγηση δανείων ύψους 8,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο το δημόσιο χρέος (175,1% του ΑΕΠ) είναι βιώσιμο, ο κ. Ο Κόνορ απάντησε ότι με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, αναμένεται αισθητή μείωσή του.
Το γεγονός αυτό, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιστοποιεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την πλήρη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, δήλωσε ο Σ. Ο' Κόνορ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ναι, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο». 
Ερωτηθείς σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα είπε ότι η καταβολή του έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές. 
Δηλώσεις Σαμαρά – Στουρνάρα
«Απομακρυνόμαστε σιγά σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της Νέας Ελλάδας», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat.
Όπως σημείωσε, «η σημερινή επίσημη ανακοίνωση του πλεονάσματος, πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή που πετυχαίνει η ελληνική οικονομία, χάρη στις θυσίες όλων των Ελλήνων».
«Μετά από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια η Ελλάδα στάθηκε όρθια, στα πόδια της, και ατενίζουμε το μέλλον πια, με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχει με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
«Όλα τα άλλα, όπως ξέρετε, είναι κανονισμένα στις συμφωνίες που έχουμε κάνει» απάντησε, ερωτηθείς αν ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Θα ξεκινήσει η συζήτηση και θα δούμε πότε θα τελειώσει. Σημασία έχει ότι πετύχαμε το πρωτογενές πλεόνασμα ότι πηγαίνουμε πολύ καλά. Αυτό έχει σημασία» συμπλήρωσε σχετικά.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
«Η σημερινή ανακοίνωση της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα επιβεβαιώνει το πολύ μεγάλο επίτευγμα του ελληνικού λαού, αποτέλεσμα των μεγάλων θυσιών του. Με το πλεόνασμα και την επιστροφή στις αγορές, βγαίνουμε από την κρίση και επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Κάποιοι, όμως, λυπούνται αντί να χαίρονται. Αυτά συνδέονται με την ανεργία και με το εισόδημα του πολίτη. Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι εντυπωσιακά χαμηλό και το επόμενο βήμα είναι η επισημοποίηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Δηλώσεις Χρ. Σταϊκούρα  
Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εύρεση ρεαλιστικών λύσεων για την οριστική τακτοποίηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, δήλωσε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, γνωστοποιώντας τα οριστικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.
Παράλληλα, πρόσθεσε, το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, για τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος» (που έχει ήδη αποφασισθεί και δρομολογηθεί) και για τη σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές που έγινε, ήδη, με επιτυχία. 
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, από τα στοιχεία της Eurostat, που δημοσιοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες, προκύπτει ότι: 
* Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης (αφαιρούμενου του ποσού στήριξης των τραπεζών), διαμορφώθηκε το 2013 στα 3,8 δισ. ευρώ, ή στο 2,1% του ΑΕΠ. Είναι πολύ κάτω από το 3% του ΑΕΠ, και κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (2,8% του ΑΕΠ).
* Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα επίσης με τη Eurostat, χωρίς την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διαμορφώθηκε στα περίπου 3,4 δισ. ευρώ.
* Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, όπως καθορίζεται από την τρόικα, εκτιμάται στο 1,5 δισ. ευρώ, υψηλότερο τόσο από τους στόχους του (μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα), όσο και από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού (812 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, το πλεόνασμα αυτό είναι συμβατό με τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης για διανομή «κοινωνικού μερίσματος», επιπλέον αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Σημειώνεται ότι η διαφορά στους υπολογισμούς μεταξύ Eurostat και τρόικας, είναι ότι στη μεθοδολογία των εκπροσώπων των δανειστών δεν λαμβάνονται υπόψη ή αντιμετωπίζονται διαφορετικά, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα. Για παράδειγμα, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, οι δαπάνες σχετικά με συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή ελληνικών ομολόγων στα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους. 
Η ελάφρυνση του χρέους
Το ζήτημα της έναρξης της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να «ανοίξει» το υπουργείο Οικονομικών σήμερα, έστω και σε τεχνικό επίπεδο, κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working Group), στις Βρυξέλλες.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η περίσταση είναι ευνοϊκή για τις ελληνικές κινήσεις, καθώς η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί μια ημέρα μετά από την επικύρωση από τη Ευρωστατιστική Υπηρεσία του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 (αναμένεται στα 3,4 δις ευρώ σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat, ή στο 1,5 δις ευρώ κατά την τρόικα).
Άλλωστε, η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης θα προετοιμάσει την ατζέντα για την Ευρωομάδα (Eurogroup) της 5ης Μαΐου, κατά την οποία, αναμένεται να υπάρξει πολιτική παρέμβαση από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για το θέμα της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, στη βάση της απόφασης της Ευρωομάδας της 27ης Νοεμβρίου 2012, με δεδομένο, ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος. Όπως, για παράδειγμα, την εκπλήρωση στο επίπεδο του 90%, των στόχων του Προγράμματος (compliance rate). 
Εξάλλου, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, η έγκριση από την Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αυτό ακριβώς θα έχει πιστοποιήσει: την τήρηση του Προγράμματος σε ποσοστό που κινείται στην περιοχή του 90%.
Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης, η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει ένα τετρασέλιδο υπόμνημα με τους βασικούς άξονες του αναπτυξιακού σχεδίου για την ελληνική οικονομία, το οποίο οριστικοποιήθηκε προχθές, από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Χρύσανθο Λαζαρίδη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππο Σαχινίδη και Χρήστο Πρωτόπαπα.
Οι συγκεκριμένοι βασικοί άξονες έχουν κατά κύριο λόγο βασιστεί σε μελέτες του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ, τις οποίες έχει ζητήσει η κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου