ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Έκθεση-ΣΟΚ: Ένας άνθρωπος αυτοκτονεί κάθε 40 δευτερόλεπτα!

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma    " 

Posted: Σεπτεμβρίου 5, 2014 at 1:15 μμ, Last Updated: 
aytoktonies-sok
Καταπέλτης η έκθεση των των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στη Γενεύη.
«Ένας άνθρωπος αυτοκτονεί κάθε 40 δευτερόλεπτα σε κάποιο σημείο του κόσμου, μία τραγωδία που μπορεί να αποφευχθεί και που δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη προσοχή εξαιτίας των προκαταλήψεων και του στιγματισμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, οι αυτοκτονίες είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στους νέους από 15 ως 29 ετών (!), ενώ αντιπροσωπεύουν το 50% του συνολικού αριθμού βίαιων θανάτων στους άνδρες και το 71% στις γυναίκες. Παρόλα αυτά, τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών καταγράφονται, σχεδόν σε όλες τις χώρες, μεταξύ ατόμων άνω των 70 ετών.
Κατάθλιψη, οικονομική κρίση, περιθωριοποίηση, απελπισία. Πολλοί οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν το σύγχρονο άνθρωπο στην αυτοκτονία.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το Ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «σε μία παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη της αυτοκτονίας», καθώς, όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία, οι απόπειρες είναι 20 φορές περισσότερες από τις αυτοκτονίες.
Τα συμπεράσματα της έκθεσης, που παραθέτει σήμερα το pentapostagma.gr, είναι το αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας και συγκεντρώνει τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από το 2012.
Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, δήλωσε: «Κάθε αυτοκτονία είναι μία τραγωδία. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο και ότι για κάθε αυτοχειρία έχουν προηγηθεί πολλές απόπειρες. Οι συνέπειες για τις οικογένειες, τους φίλους και τις κοινότητες είναι καταστροφικές και μακροχρόνιες, ακόμη και για μεγάλο διάστημα μετά την αυτοκτονία των αγαπημένων τους ανθρώπων». Παράλληλα, η κα. Τσαν τονίζει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αυξήσουν ενταντικά τις προσπάθειές τους για τη μείωση του ποσοστού των αυτοκτονιών.
Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση που αριθμεί πάνω από 100 σελίδες, οι αυτοκτονίες παρουσιάζονται περισσότερο «στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του πλανήτη και ειδικά σε κοινωνικές ομάδες που υποφέρουν ήδη από την περιθωριοποίηση και τις διακρίσεις».
Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών -τουλάχιστον 15 ανά 100.000- βρίσκονται κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία, την ανατολική Αφρική και την ανατολική Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου