ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Καλλιεργήστε τέσσερα λαχανικά για φθινοπωρινή σοδειά

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma    " 

Posted: Σεπτεμβρίου 5, 2014 at 4:00 μμ, Last Updated: 
lahanika-fthinoporo-117302
Ο Σεπτέμβριος μπήκε, το φθινόπωρο ήρθε, οι μέρες “μικραίνουν”, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσε η παραγωγή στον κήπο σας.

Εάν καλλιεργήσετε τώρα τα παρακάτω λαχανικά, ιδανικά για έναν φθινοπωρινό λαχανόκηπο, θα μπορέσετε να τα απολαύσετε στο τέλος του φθινοπώρου:
Καρότα: τα καρότα είναι εύκολο να καλλιεργηθούν από το σπόρο, αλλά όπως και με όλους τους σπόρους που πρέπει να φυτεύονται σε ρηχό βάθος, η επιφάνεια πρέπει να διατηρηθεί ομοιόμορφα υγρή για να βλαστήσουν.
Η κάλυψη του παρτεριού με ένα κάλυμμα θα συμβάλλει στη διατήρηση της υγρασίας. Εναλλακτικά μπορείτε να ρίξετε το κάλυμμα πάνω από το χώμα και τους καρπούς και να το αφαιρέσετε όταν θα αρχίσουν να “πετάνε”. Επιλέξτε σπόρους καρότου με βραχύ διάστημα θερισμού. Μπορείτε να δώσετε και χρώμα στο πιάτο σας καλλιεργώντας ποικιλίες καρότου με διαφορετικό χρώμα.
Παντζάρια: εάν ως παιδί μισήσατε τα παντζάρια κονσέρβας, μπορείτε να ξαναδοκιμάσετε τρώγοντας αυτά που θα έχετε καλλιεργήσει στον κήπο σας. Τα παντζάρια μπορούν να φαγωθούν είτε ωμά σε μαριναρισμένες πολύ λεπτές φέτες είτε μαγειρεμένα.
Οι σπόροι του παντζαριού δεν είναι μεμονωμένοι, αλλά έρχονται σε “μπουκέτα” σπόρων και για αυτό το λόγο η αραίωση του μποστανιού είναι αναγκαία για να αναπτυχθούν σωστά.
Όπως και με τα καρότα, τα μικρά παντζάρια που έχουν βγει από το μποστάνι μπορούν να καταλήξουν απευθείας στη σαλάτα μας. Υπάρχουν παντζάρια διαφορετικού χρώματος και μεγέθους και έτσι η καλλιέργεια ενός μείγματος ποικιλιών μπορούν να μας δώσουν πολυχρωμία στους βολβούς, αλλά και στα φύλλα.
Ραδίκια: τα ραδίκια είναι ένα από τα λαχανικά που φυτρώνουν πολύ γρήγορα καθώς ορισμένες ποικιλίες φτάνουν σε μέγεθος θερισμού σε μόλις ένα μήνα. Το φθινόπωρο μπορείτε να κάνετεδιαδοχικές σπορές ραδικιών με διάστημα μιας βδομάδας μεταξύ τους ώστε να διατηρήσετε σταθερή την παραγωγή σας. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες ποικιλίες ραδικιών και μπορείτε να επιλέξετε εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στα γούστα σας.
Γογγύλια: τα γογγύλια δεν είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή λαχανικά, αλλά πρόκειται για βολβούς που είναι εύκολο να καλλιεργηθούν το φθινόπωρο.
Ορισμένες ποικιλίες μπορούν να ωριμάσουν σε σύντομο διάστημα, ως πέντε εβδομάδες. Ακόμα και αν δεν σας αρέσουν οι βολβοί, μπορείτε να καλλιεργήσετε τα γογγύλια για τα πράσινα φύλλα τους, τα οποία ξαναφυτρώνουν.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου