ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Μ. Βορίδης: Εκτός ελέγχου οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις

«ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΜΕ»

10/09/2014
Η εκτόξευση των δαπανών για τις διαγνωστικές εξετάσεις καθιστά αναγκαία τη διαρθρωτική παρέμβαση και από τον εξορθολογισμό της πρακτικής των προληπτικών εξετάσεων, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το 2012 οι δαπάνες των διαγνωστικών εξετάσεων ήταν 300 εκατ. ευρώ, το 2013 υπερέβησαν τα 500 εκατ. και το α’ εξάμηνο του 2014 έχει δαπανηθεί το σύνολο του κλειστού προϋπολογισμού που είναι 323 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 340 εκατ. ευρώ.
Η υπουργική απόφαση θέτει όρια και προϋποθέσεις για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων βάσει κατευθυντήριων οδηγιών που ισχύουν σε άλλα κράτη, φέρνοντας αλλαγές στα μέχρι τώρα δεδομένα, όπως π.χ. στη διενέργεια του τεστ ΠΑΠ, το οποίο σύμφωνα με την απόφαση δεν ενδείκνυται πλέον σε γυναίκες κάτω των 21 ετών και σε όσες είναι πάνω από 65 με αρνητικούς προηγούμενους ελέγχους και θα διενεργείται ανά τριετία στις ηλικίες από 21 έως 65 ετών.
«Αν δεν παρεμβαίναμε η δαπάνη θα κατέληγε στα 700 εκατ. ευρώ», είπε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε πως «το μέτρο αυτό προστατεύει τον έντιμο, συγκροτημένο, σοβαρό γιατρό έναντι αυτών που κάνουν προκλητή συνταγογράφηση».
Βέβαια, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, «αυτό δεν σημαίνει ότι ο γιατρός δεν θα συνταγογραφεί και δεν θα διενεργούνται εξετάσεις, ωστόσο θα υπόκειται στον έλεγχο του ΕΟΠΥΥ και θα πρέπει να αιτιολογήσει τη σχέση της διάγνωσής του και την αναγκαιότητα της εξέτασης που συνταγογραφεί».
Οι αντιδράσεις των γιατρών
«Οι περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις, που έγιναν βάσει πρόσφατης απόφασης του υπουργού Υγείας, είναι παντελώς απαράδεκτες» και «θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών», σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.
Πρόκειται, όπως σημείωσε, για εξετάσεις που συμβάλλουν στην πρόληψη σοβαρών νοσημάτων, όπως το τεστ ΠΑΠ και οι εξετάσεις καρκίνου του προστάτη, και αποτελούν τεράστια επιτεύγματα στην ιατρική επιστήμη.
«Είναι τραγικό η κυβέρνηση εν μία νυκτί να διαγράφει αυτές τις εξετάσεις για οικονομικούς και μόνον λόγους, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους απέναντι σε θανατηφόρα νοσήματα», υπογράμμισε ο κ. Βαρνάβας, σημειώνοντας ότι η ΟΕΝΓΕ προτίθεται να ζητήσει την παρέμβαση των διεθνών ιατρικών οργάνων, «ώστε να πάψει επιτέλους η ανερμάτιστη και εγκληματική πολιτική περικοπών στην υγεία».
Παράλληλα, σε κινητοποίηση και σε τρίωρη στάση εργασίας 12:00-15:00, με συγκέντρωση έξω από την Βουλή, στις 12.30, (τις οποίες έχουν προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και η ΠΟΕΔΗΝ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας περί σύστασης και λειτουργίας της ΕΣΑΝ ΑΕ) καλεί την Τετάρτη τους γιατρούς ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).
Ο ΠΙΣ ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο εισέρχεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής «αλλοιώνει τον χαρακτήρα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, σε μία κρίσιμη περίοδο για τη κοινωνία, ενώ επιτείνει παράλληλα την ανασφάλεια στον πληθυσμό και προκαλεί αισθήματα αγανάκτησης και οργής για την ραγδαία αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας».


ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου