ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Καινοτόμο πείραμα επιτυγχάνει την απευθείας εγκεφαλική επικοινωνία μεταξύ δύο ανθρώπων

ΠΗΓΗ :     "   pentapostagma.gr   " 

Posted: Σεπτεμβρίου 7, 2014 at 9:34 μμ, Last Updated: 
Σύστημα επικοινωνίας από εγκέφαλο σε εγκέφαλο (B2B) - Σχηματική Σύνοψη
Σύστημα επικοινωνίας από εγκέφαλο σε εγκέφαλο (B2B) – Σχηματική Σύνοψη
Ομάδα ερευνητών κατάφερε πρόσφατα να υλοποιήσει με επιτυχία ένα πείραμα απευθείας ανθρώπινης εγκεφαλικής επικοινωνίας χρησιμοποιώντας μη επεμβατικές μεθόδους. Το συγκεκριμένο πείραμα δεν φαίνεται να έχει συγκεκριμένη θεραπευτική «στόχευση», ενώ οι σκοποί του κάθε άλλο παρά ξεκάθαροι είναι, αν όχι άμεσα επικίνδυνοι για αξιοποίηση και εφαρμογή από σκοτεινά κέντρα που θα θελήσουν να χαρτογραφήσουν και να ελέγξουν τις ανθρώπινες σκέψεις.

Η διεθνής ομάδα ερευνητών κατάφερε να επιτύχει μία άμεση εγκεφαλική μετάδοση πληροφοριών μεταξύ δύο ανθρώπων που συμμετείχαν στο μοναδικό και πρωτοπόρο αυτό πείραμα, με τα υποκείμενα του πειράματος να βρίσκονται μάλιστα σε απόσταση 8046 χιλιομέτρων ο ένας από τον άλλο.
Η ερευνητική ομάδα, που συγκέντρωσε ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess της Ιατρικής Σχολής του Harvard, του Starlab Barcelona της Ισπανίας, και του Axilum Robotics (σ.σ. pentapostagma.gr – Ρομποτικά Συστήματα Axilum) του Στρασβούργου, αξιοποίησε μία πλειάδα τεχνολογικών μέσων που τους επέτρεψε να στείλουν μηνύματα από την Ινδία στη Γαλλία – μία απόσταση 8046,72 χιλιομέτρων για την ακρίβεια –  δίχως την πραγματοποίηση επεμβατικής χειρουργικής στα υποκείμενα του πειράματος.
«Θέλαμε να ανακαλύψουμε εάν μπορούμε να επιτύχουμε την απευθείας/άμεση επικοινωνία μεταξύ δύο ανθρώπων μέσω της «ανάγνωσης» της εγκεφαλικής δραστηριότητας του ενός ατόμου και της «ενσωμάτωσης» τηςεγκεφαλικής δραστηριότητας αυτής στο δεύτερο άτομο, και μάλιστα σε μεγάλες φυσικές αποστάσεις υπερπηδώντας τις υφιστάμενες επικοινωνιακές διόδους», δήλωσε ο Alvaro Pascual-Leone, MD, PhD, Καθηγητής Νευρολογίας του Harvard και διευθυντής του Κέντρου Berenson-Allen για τη μη Επεμβατική Εγκεφαλική Διέγερση στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess Medical Center.
«Ασφαλώς  μία από αυτές τις διόδους είναι το διαδίκτυο και έτσι θέσαμε το εξής ερώτημα: “Μπορούμε να αναπτύξουμε ένα πείραμα το οποίο θα μπορεί να διαπερνά τις συνομιλίες ή την πληκτρολόγηση μέσω διαδικτύου και να εισάγει μία άμεση επικοινωνία από εγκέφαλο σε εγκέφαλο (σ.σ. pentapostagma.gr – brain-to-brain communication) μεταξύ υποκειμένων που βρίσκονται σε τόσο μεγάλη απόσταση μεταξύ τους όσο από την Ινδία στη Γαλλία;»
Αξιοποιώντας τη συνδυαστική χρήση ενός συνδεδεμένου στο διαδίκτυο ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος με ένα σύστημα διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης με τη βοήθεια της ρομποτικής, η ερευνητική ομάδα είχε την ικανότητα να «επικοινωνεί» λέξεις από τον έναν άνθρωπο στον άλλον.
Η ομάδα χρησιμοποίηση παρόμοιες τεχνολογίες με αυτές που χρησιμοποιούνται συχνά για τις μελέτες διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή(σ.σ. pentapostagma.gr – brain-computer interface studies).
Στο υποκείμενο του πειράματος τοποθετήθηκαν ηλεκτρόδια στο τριχωτό της κεφαλής, που κατέγραφαν τα ηλεκτρικά κύματα στον εγκέφαλο κατά τη στιγμή που το υποκείμενο είχε μία συγκεκριμένη σκέψη. Συνηθέστερα, η σκέψη αυτή ερμηνεύεται από έναν υπολογιστή και μεταφράζεται σε μία μονάδα ελέγχου-εξόδου, όπως ένας ρομποτικός βραχίονας ή ένα drone.
Στο συγκεκριμένο πείραμα, όμως, ο στόχος εξόδου ήταν ένας δεύτερος άνθρωπος.
Στη μελέτη συμμετείχαν τέσσερεις άνθρωποι, ηλικίας μεταξύ 28 και 50 ετών. Ο ένας εξ αυτών είχε αναλάβει να μεταδώσει τη σκέψη στο σύστημα διεπαφής εγκεφάλου –υπολογιστή (πομπός), ενώ οι υπόλοιποι τρείς είχαν αναλάβει να λαμβάνουν τις σκέψεις αυτές (δέκτες).
Σύμφωνα με τους ερευνητές το καινοτόμο αυτό πείραμα αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ανακάλυψη της εφικτότητας της συμπλήρωσης ή ακόμη και της διαπέρασης των παραδοσιακών μέσων επικοινωνιών, παρά τους έως τώρα περιορισμούς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου