ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 3,75 ΔΙΣ. ΣΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟ 9ΜΗΝΟ

ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑ 58% ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ 2013

21/11/2014
Πλεόνασμα 3,75 δισ. ευρώ κατέγραψε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014, έναντι 2,4 δισ. ευρώ στο ίδιο διάστημα του 2013, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην βελτίωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων που στο σύνολο του 9μηνου ανήλθαν σε 12 δισ. ευρώ.
Το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ, έναντι 1,4 δισ. ευρώ το 2013, εξέλιξη οφειλόμενη στη βελτίωση του ισοζυγίου υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια του εννεάμηνου, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν άνοδο 8,5%.
Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2%, ενώ οι εισπράξεις από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 11,6%.
Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 698 εκατ. ευρώ λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων. Οι καθαρές πληρωμές για αγορές καυσίμων περιορίστηκαν, όπως και το έλλειμμα των λοιπών αγαθών, η μείωση του οποίου οφείλεται στην άνοδο των εισπράξεων από εξαγωγές, δεδομένου ότι η αντίστοιχη δαπάνη για εισαγωγές αυξήθηκε επίσης, αλλά με βραδύτερο ρυθμό.
Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 2,5 δισ. ευρώ οφείλεται στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές, μεταφορικές, αλλά και λοιπές υπηρεσίες.
Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους σημείωσαν άνοδο κατά 11,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013, αντανακλώντας άνοδο κατά 22,2% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών.
Ακόμη, στο εννεάμηνο, το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 430 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων συρρικνώθηκε κατά 854 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2013, κυρίως λόγω των μειωμένων μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης από την Ε.Ε., και διαμορφώθηκε σε 2,8 δισ. ευρώ.
Επίσης, το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ΤτΕ, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο ήταν κατά 652 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Σεπτεμβρίου πέρσι.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών, η οποία ήταν αποτέλεσμα κυρίως της σημαντικής ανόδου των εισπράξεων από εξαγωγές καυσίμων, από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και μεταφορές.
Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει πως το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 223 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013, λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων και πλοίων.
Από την άλλη πλευρά, το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκε παρά την άνοδο των εισπράξεων από εξαγωγές (κατά 9,4%), καθώς αυξήθηκε και η αντίστοιχη δαπάνη για εισαγωγές με ταχύτερο ρυθμό (11,6%).
Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 425 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, λόγω της βελτίωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου μεταφορών (κυρίως θαλάσσιων). Ειδικότερα, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 10,9%, αντανακλώντας άνοδο κατά 23,0% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου