ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Προσπάθειες με στόχο το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου


Στη Βουλή ο προϋπο- λογισμός
21/11/2014
Διαρκείς είναι οι εξελίξεις στη χώρα, την ώρα που τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά για την κυβέρνηση.
Παράλληλα, σήμερα κατατίθεται στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2015 από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και ρυθμό ανάπτυξης στο 3%, περαιτέρω μείωση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους στο 160% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στο ΑΜΠΕ ότι «υπάρχει ακόμα χρόνος να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα, πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου».
Πάντως προειδοποίησε ότι «αν ξεπεράσουμε και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, τότε είμαστε οριακά».
Όπως είπε, «αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, για να το θέσουμε ήπια, εκτός και αν παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα».
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η απόφαση για ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να ληφθεί πριν τη λήξη του, δηλαδή πριν τις 31 Δεκεμβρίου. Και αυτό γιατί η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια (όχι μόνο από το γερμανικό).
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που αποφασιστεί η Ελλάδα να μπει στη λεγόμενη «προληπτική γραμμή πίστωσης» (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σημείωσε ο αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου