ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Σόιμπλε: «Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων ήταν επώδυνος, αλλά σωστός»

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ

11/12/2014
Στη γερμανική πρωτεύουσα βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος όπου έχει επαφές με Γερμανούς αξιωματούχους.

Χτες συναντήθηκε με τον υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση εκτίμηση ότι όλα τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.
Ο ίδιος αναγνώρισε «μεγάλα βήματα προόδου» και τόνισε ότι «ο δρόμος της αλληλεγγύης και των μεταρρυθμίσεων ήταν επώδυνος, αλλά ο σωστός».
Όσον αφορά στην δίμηνη παράταση ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «ως Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, θα φέρουμε το θέμα στην Ομοσπονδιακή Βουλή την επόμενη εβδομάδα και η Βουλή θα συζητήσει επ΄αυτού και θα συμφωνήσει για τη δίμηνη επιμήκυνση, για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και για να έχουμε μια επιτυχή κατάληξη του τρέχοντος προγράμματος και όλων των συνεπαγόμενων μέτρων».
Συζητήσαμε και στο Eurogroup ότι είμαστε έτοιμοι για μια επιτυχή κατάληξη του προγράμματος, να διαθέσουμε μια προληπτική γραμμή, αλλά αυτό είναι ένα βήμα για μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Με τον κ. Σόιμπλε, μας συνδέει μια παλιά και στέρεη φιλία γιατί έχουμε ζήσει μαζί πάρα πολύ δύσκολες στιγμές σε σχέση με την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. Ο κ. Σόιμπλε είναι σε θέση να κατανοήσει περισσότερο από οποιονδήποτε τις επιτυχίες και τις θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια, γιατί είναι η καθοριστική προσωπικότητα του Εurogroup, που είναι το κρίσιμο όργανο για τα θέματα αυτά».
«Η ελληνική οικονομία χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά κυρίως χάρη στις προσπάθειες της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας, βρίσκεται τώρα σε μια τελείως διαφορετική θέση τώρα. Έχει να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, θετικό ρυθμό ανάπτυξης και ένα στέρεο τραπεζικό σύστημα», πρόσθεσε.
Επίσης, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας, εξηγώντας ότι η απόφαση για επιτάχυνση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ελήφθη προκειμένου να αποσαφηνιστεί η πολιτική κατάσταση και, σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης, η κυβέρνηση να μπορεί να εργαστεί απρόσκοπτη προκειμένου να επιτύχει την απογείωση της ελληνικής οικονομίας.
«Οι εταίροι γνωρίζουν ότι ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να απαντήσει στην πρόκληση της επόμενης μέρας, της ημέρας μετά το μνημόνιο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Η κυβέρνηση με πολύ μεγάλη ικανοποίηση είδε τα συμπεράσματα του προχθεσινού Εurogroup, στη διαμόρφωση των οποίων έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο κ. Σόιμπλε. Το Εurogroup ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την παράταση του προγράμματος κατά δύο μήνες, προκειμένου να πετύχουμε την ολοκλήρωση την αξιολόγησης και τη συνέχεια, τη μετάβαση, σε ένα τελείως διαφορετικό καθεστώς, το καθεστώς της πιστωτικής γραμμής, ενός θώρακα προστασίας της ελληνικής οικονομίας, αλλά υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες. Και χαίρομαι, γιατί σ΄αυτήν την καθοριστική στιγμή, θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω γύρω από τα θέματα αυτά, με τον πιο έγκυρο συνομιλητή που μπορεί να έχει κανείς, που είναι ο κ. Σόιμπλε», είπε ο κ. Βενιζέλος.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου