ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Εξάμηνη «παράταση» για επικουρικά Ταμεία Αστυνομικών & Λιμενικών


1
 2 0+10 1
Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αλλά και παράταση για τα επικουρικά της Aστυνομίας και του Λιμενικού. Αναμένεται τροπολογία που θα μεταθέτει κατά 6 μήνες την απόφαση για το μέλλον του ΤΕΑΠΑΣΑ. Τι θα γίνει με το επικουρικό της πυροσβεστικής.
Εξάμηνη παράταση για επικουρικά Αστυνομικών & Λιμενικών-Το φάσμα νέων μειώσεων
Αναλογιστικό έλλειμμα της τάξης του 1,772 δισ. ευρώ παρουσιάζουν οι κλάδοι επικουρικής ασφάλισης αστυνομικών, του ΤΕΑΠΑΣΑ, γεγονός που οδηγεί σε μειώσεις των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, της τάξης του 50%.
Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, η Ομοσπονδία των Αστυνομικών, μαζί με τους εκπροσώπους των Λιμενικών ζήτησε και φαίνεται πως τελικά θα πάρει,6μηνη παράταση στην προθεσμία που χρειάζεται για να λάβει μια πάρα πολύ σοβαρή απόφαση.
Αν και οι μειώσεις στις παροχές θεωρούνται μονόδρομος, καθώς η σχέση ασφαλισμένων - συνταξιούχων είναι χειρότερη και από 1:1 με 50.000 ασφαλισμένους και 52.000 συνταξιούχους, οι εκπρόσωποι των αστυνομικών θεωρούν ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για να αποφασίσουν για το μέλλον του επικουρικού τους ταμείου ΤΕΑΠΑΣΑ, ενώ αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και το ΤΕΑΠΙΕΝ.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά από έντονες πιέσεις που έφτασαν έως και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας αναμένεται να καταθέσουν τροπολογία που θα δίνει 6μηνη παράταση για τη λήψη της απόφασης. Το άρθρο 220 του Ν. 4281/2014 που ψηφίστηκε εν μέσω έντονων αντιδράσεων, τον περασμένο Αύγουστο,προβλέπει την υποχρέωση των αντιπροσωπευτικότερων Ομοσπονδιών, ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ και ΠΟΕΛΠΣ να αποφασίσουν αν οι ασφαλιστικοί τους φορείς που δίνουν επικουρική σύνταξη, θα υπαχθούν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ή θα μετατραπούν, με δική τους ευθύνη, σε Επαγγελματικό Ταμείο (ΝΠΙΔ), έως το τέλος του 2014.
Με την τροπολογία αυτών των υπουργείων δίνεται εξάμηνη παράταση στη διαδικασία, με το σκεπτικό ότι ο χρόνος από τον Αύγουστο έως το τέλος του 2014 ήταν λίγος για μια τόσο σημαντική απόφαση.
Μάλιστα, όπως επεσήμαναν και σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, οι εκπρόσωποι των αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ), κρίσιμες παράμετροι, όπως η «ρήτρα αξιομάχου» και ο «συντελεστής βιωσιμότητας», που σημειωτέον έπρεπε να είχε καθορισθεί έως τις 31/10/2014, και θεσπίζονται για πρώτη φορά με το άρθρο 220, δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να σχηματίσουν σαφή και πλήρη εικόνα για την προοπτική του ταμείου τους, πόσο μάλλον για το ποια από τις δύο εκδοχές (ΕΤΕΑ ή ΤΕΑ - Ν.Π.Ι.Δ.) θα μπορούσε να είναι λιγότερο επώδυνη για τους ασφαλισμένους.
Βέβαια, όπως ισχύει και για τα υπόλοιπα 9 επικουρικά ταμεία που έχουν μείνει εκτός ΕΤΕΑ και θα πρέπει να αποφασίσουν έως το τέλος του Ιουνίου 2015 για το μέλλον τους, από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, θα εφαρμοστεί κανονικά η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής μειώσεων στις συντάξεις, ακόμη και στο διάστημα της 6μηνης παράτασης.
Εχθές, έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τους επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργανώσεων των αστυνομικών και λιμενικών, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη της τροπολογίας, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σύντομα.
Βέβαια, οι εκπρόσωποι των πυροσβεστών, που ασφαλίζονται σε αντίστοιχο κλάδο στο ΤΕΑΠΑΣΑ, έχουν λάβει απόφαση για μετατροπή του κλάδου τους σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης. Η απόφαση δεν έχει εγκριθεί από το υπουργείο Εργασίας, όμως με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΤΕΑΠΑΣΑ, αφού επισημαίνουν ότι η πλέον αντιπροσωπευτικότερη Οργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, αποφάσισε οι τομείς ΤΕΑΥΠΣ και ΤΠΥΠΣ του ΤΕΑΠΑΣΑ να μετατραπούν σε ΝΠΙΔ υποχρεωτικής ασφάλισης, ζητούν:
α) Να ανασταλεί οποιαδήποτε τυχόν απόφαση ή ενέργεια που αφορά μεταφορά - επένδυση στο λογαριασμό Κοινού Κεφαλαίου Ν.Π.Δ.Δ. & Ασφαλιστικών Φορέων της Τράπεζας της Ελλάδος, οποιουδήποτε πλεονάσματος βρίσκεται στο λογαριασμό διαχείρισης των δύο τομέων του Πυροσβεστικού Σώματος στην Εθνική ή σε άλλη τράπεζα με προνομιακό επιτόκιο 3%, αποφεύγοντας έτσι να δημιουργηθεί οποιαδήποτε ζημία στα κεφάλαια των τομέων αφού συγκεκριμένος χρονικός περιορισμός δεν υφίσταται από τον σχετικό νόμο.
Αντιθέτως τα πλεονάσματα μπορούν να φανούν μόνο κατά σύνταξη των Ισολογισμών – Απολογισμών των τομέων όταν αυτοί συνταχθούν.
Την επενδυτική πολιτική των ανωτέρω κεφαλαίων θα λάβει σε ελάχιστο διάστημα από σήμερα, ο νέος φορέας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 15 του άρθρου 7 του Ν. 3029/2002.
β) Να δρομολογήσει άμεσα, ανεξαρτήτων των προγραμματισμένων ενεργειών του, προμήθειες των υλικών και εξοπλισμού καθώς και άλλες δράσεις που θα απαιτηθούν για τη μεταστέγαση των τομέων του Πυροσβεστικού Σώματος, διευκολύνοντας έτσι τις διαδικασίες, με επιβάρυνση και μόνο των λογαριασμών των τομέων του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΠΗΓΗ : "  http://www.euro2day.gr  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου